Voor een relaxed financieel leven is het belangrijk dat je weet wat je inkomsten en uitgaven zijn. Heb je een vast inkomen dan weet je wel zo’n beetje wat er elke maand binnenkomt. Heb je een onregelmatig inkomen dan wordt het wat lastiger. Heb je de geldstroom in huis niet onder controle dan is het NU tijd voor actie!

Inzicht krijgen in je financiële situatie

Wil je inzicht krijgen in je inkomsten en uitgaven- patroon? Download en print dan het formulier een budgetplan maken. Pak een pen en begin met invullen. Heb je niet alle gegevens bij de hand? Geen probleem, je begint met wat je wel weet. Vervolgens plan je de taak in om binnen een week de rest van de gegevens boven water te halen Wink Wanneer je het overzicht hebt ingevuld heb je een beter beeld van je gemiddelde maandelijkse inkomsten en uitgaven.

Budgetoverzicht invullen

Deel voor het gemak de bedragen om naar maandbedragen. De kinderbijslag deel je door drie. De jaarpremie van de inboedelverzekering deel je door twaalf. Je kunt zelf kiezen of je het vakantiegeld, een eventuele teruggave van de belastingdienst meeneemt in je budgetplan. Misschien heb je liever één of twee keer per jaar een extra bedrag om vrij te besteden.

Geen regelmatige inkomsten?

Dan is het wat lastiger om een goed beeld te krijgen. Het is prettig wanneer je iedere maand de huur, gas en licht en andere vaste lasten kunt betalen. En dat er een bedrag overblijft om van te leven. Wat je kunt doen is je uitgaven verdelen in ‘moeten’ en ‘mogen’. Elke maand moet bijvoorbeeld de huur, zorgverzekering etc. betaald worden. Ook moet je elke maand je dagelijkse boodschappen kunnen halen. Onder mogen vallen bijvoorbeeld kleding kopen, uit eten gaan etc. Stort elke maand het bedrag wat je nodig hebt om de vaste lasten te betalen en de dagelijkse boodschappen te kopen op een aparte rekening. Zijn je inkomsten hoger? Zet dan een gedeelte weg op een spaarrekening om te kunnen gebruiken als je een keer wat minder verdient. Wat je overhoudt kun je (gedeeltelijk) uitgeven aan de uitgaven die mogen Wink

Volg ons op

Pin It on Pinterest

X