Wat is een praktische avondroutine?

Routines laten je huishouden op rolletjes lopen. Wanneer je een avondroutine hebt die bij jou en jouw huishouden past, zul je merken dat je ochtenden veel soepeler en minder stressvol verlopen. Een praktische avondroutine is gericht op het huishouden, de volgende ochtend en tijd voor jezelf. Maar hoe ontwikkel je een avondroutine die jouw leven makkelijker maakt?

Er zijn 5 gouden regels bij het ontwikkelen van een praktische avondroutine:

  • de avondroutine moet bij jou passen
  • schrijf de avondroutine op, anders vergeet je het
  • pak maximaal 3 zaken tegelijk aan, anders wordt het teveel
  • werk de avondroutine iedere avond in dezelfde volgorde af
  • volhouden

Praktische avondroutine die bij jou past

Een avondroutine moet bij jou passen. Het moet jouw leven gemakkelijker maken. Het is daarom zinloos om een avondroutine van het internet te plukken of te kopiëren van je vriendin. Eerst ga je kijken wat je nu ’s avonds zoal doet en dat schrijf je op. Routines die je leven simpeler maken houd je natuurlijk in ere. Gewoontes die niets bijdragen zet je overboord. Vervolgens ga je bekijken welke taken je ’s avonds kunt doen voor een vliegende start in de ochtend. Bijvoorbeeld tassen inpakken en kleding klaarleggen, tafel dekken, lunchtrommels vullen, agenda checken, schoon aanrecht, huis aan kant etc. en schrijf dat op je lijst. Dan bekijk je nog waar jijzelf ’s avonds het meeste behoefte aan hebt (bijvoorbeeld een bad nemen, boek lezen etc) om te genieten van een heerlijke nachtrust en dat zet je ook op de lijst.

Schrijf het op

Schrijf je nieuwe avondroutine op! Onderzoek heeft uitgewezen dat de kans groter is dat je de klusjes ook daadwerkelijk uitvoert wanneer je ze opschrijft. En je loopt niet de kans een taak te vergeten. Dat geeft namelijk de volgende ochtend meer stress, omdat je er geestelijk al op ingesteld bent dat je het ‘vergeten klusje’ wel gedaan hebt.

Pak niet teveel zaken tegelijk aan

De verleiding is natuurlijk groot om je nieuwe avondroutine meteen in zijn geheel uit te voeren. En waarschijnlijk lukt dat de eerste keren wel. Maar daarna gaat het onherroepelijk mis. Je hebt namelijk nog niet de snelheid en handigheid ontwikkelt om de routines gedachteloos uit te voeren. Pak hooguit 3 zaken aan en pas wanneer je die taken op de automatische piloot uitvoert, voeg je een nieuwe handeling toe.

Elke avond dezelfde volgorde

Klinkt misschien saai, maar mensen zijn gewoontedieren. Wanneer je de taken elke avond op dezelfde manier en in dezelfde volgorde afwerkt, dan werkt dat gewoon het snelst. Je hoeft er dan niet meer bij na te denken en je voert de avondroutine gedachteloos uit. En dat maakt dat routines je huishouden op rolletjes laten lopen, je staat er niet meer bij stil!

Volhouden

Volhouden! Gaat het eens mis, niet opgeven. Wees lief voor jezelf. Gewoon opnieuw beginnen want de volhouder wint! Je hebt 3 tot 6 weken nodig om je een gewoonte eigen te maken. Succes!

gerelateerde artikelen

hoe chaotisch ben jij?

nieuwe gewoontes aanleren

dagelijkse klusjes

ochtendroutine

Pin It on Pinterest

X