onderhoud cv ketel

Onderhoud van de cv ketel is belangrijk. Door de ketel regelmatig te onderhouden zorg je er namelijk voor dat de cv ketel veilig en zuinig blijft werken. Wanneer de cv-ketel niet goed wordt onderhouden kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan zoals een koolmonoxidevergiftiging.

Wanneer de cv-ketel goed onderhouden wordt is de kans op storingen kleiner. Het hangt van het soort ketel af hoe vaak je onderhoud moet laten plegen. Dit kan variëren van elk jaar of om het jaar. Sommige ketels hoeven slechts éénmaal per 3 jaar een onderhoudsbeurt te krijgen. Check dit in de handleiding welke bij de ketel hoort of check dit bij de leverancier.

Waarom is onderhoud aan de cv-ketel belangrijk?

De cv-ketel regelmatig onderhouden is om de volgende redenen belangrijk:

  • Minder kans op storingen
  • De ketel gaat langer mee
  • Je bespaart energie
  • De cv-ketel is veiliger

Tip: Als de ketel niet goed onderhouden wordt kan de eventuele garantie op de ketel verlopen. Ook opstalverzekeraars kunnen eisen stellen aan het onderhoud van de cv-ketel. Check dit bij de polisvoorwaarden.Met een goed onderhouden cv-ketel heb je minder kans op storingen en werkt de ketel efficiënter.

Een onderhoudscontract afsluiten?

Een onderhoudscontract garandeert dat de ketel regelmatig wordt onderhouden. De monteur neemt bijna altijd zelf contact met je op als het tijd is voor een onderhoudsbeurt. Een groot voordeel is dat je bij een storing voorrang krijgt op mensen zonder contract.

Onderhoudscontracten zijn er in verschillende vormen. De basis is jaarlijks of 2-jaarlijks onderhoud. Het reinigen, controleren en afstellen van de cv-ketel. Daarnaast zijn er verschillende varianten waarbij je wel of geen voorrijkosten of uurloon bij een storing of reparatie betaalt. Een uitgebreider contract, bijvoorbeeld een ‘all-in-contract’, dekt vaak ook de materiaalkosten. Zo’n contract is wel een stuk duurder.

De looptijd van een uitgebreider contract is vaak beperkt. Het gaat na een bepaalde periode (bijvoorbeeld 10 jaar na de aanschaf van de ketel) over in een minder uitgebreid servicecontract. Soms kun je die periode verlengen. Heb je als nieuwe klant geen nieuwe ketel, maar is hij bijvoorbeeld 5 jaar oud? Dan kun je vaak niet het meest uitgebreide contract afsluiten.

Heb je net een nieuwe cv-ketel? Dan is de kans op storingen en defecten nog erg klein. Toch is een onderhoudscontract ook dan wel aan te raden. Want in de garantievoorwaarden staat soms dat je jaarlijks of tweejaarlijks een inspectie en/of onderhoudsbeurt moet laten uitvoeren door een erkend installateur. Kijk dus goed in de garantievoorwaarden hoe dat bij jouw ketel zit.

Sommige onderhoudscontracten die je bij de installatie van een nieuwe ketel afsluit, gaan pas een jaar later in. Het eerste jaar is er dan nog geen servicebeurt en je hoeft ook nog niet te betalen. Wel ben je natuurlijk al gedekt bij een onverhoopt probleem in dat eerste jaar.

Handig, want zo vergeet je het tweede jaar geen onderhoudscontract voor je prima functionerende ketel af te sluiten en kom je nooit in de problemen met de garantie.

Nog een voordeel van een onderhoudscontract is de acceptatie. Voordat een installateur de ketel in onderhoud neemt, inspecteert hij de ketel. Is de cv-ketel in het verleden niet goed onderhouden is, in slechte staat of verkeerd is aangesloten? Dan zal hij de ketel niet accepteren voor een onderhoudscontract. Ben je eenmaal geaccepteerd dan hoef je niet bang te zijn voor discussies wie schuld heeft aan een defect aan je ketel.