Onderhoud aan de cv-ketel

Onderhoud van de cv-installatie is belangrijk. Regelmatig onderhoud aan een cv-ketel zorgt ervoor dat de verwarming veilig blijft werken. Bij slecht of achterstallig onderhoud kunnen er zelfs gevaarlijke situaties ontstaan en kan je bijvoorbeeld een koolmonoxidevergiftiging oplopen.

Waarom is onderhoud aan de cv-ketel belangrijk?

De cv-ketel regelmatig onderhouden is om de volgende redenen belangrijk:

 • Minder kans op storingen
 • De ketel gaat langer mee
 • Je bespaart energie
 • De cv-ketel is veiliger

Houd er ook rekening mee   Als de ketel niet goed onderhouden wordt kan de eventuele garantie op de ketel verlopen. Ook opstalverzekeraars kunnen eisen stellen aan het onderhoud van de cv-ketel. Check dit bij de polisvoorwaarden. Met een goed onderhouden cv-ketel heb je minder kans op storingen en werkt de ketel efficiënter en zuiniger.

Wanneer de cv-ketel goed onderhouden wordt is de kans op storingen kleiner. Het hangt van het soort ketel af hoe vaak je onderhoud moet laten plegen. Dit kan variëren van elk jaar of om het jaar. Sommige ketels hoeven slechts éénmaal per 3 jaar een onderhoudsbeurt te krijgen. Check dit in de handleiding welke bij de ketel hoort of vraag het na bij de leverancier als je niet weet om de hoeveel tijd de ketel onderhoud nodig heeft..

Onderhoudsklussen installaties

Het is zo vanzelfsprekend dat we de verwarming aanzetten als we het koud hebben en dat er warm water uit de kranen komt.

Onderhoud c.v. ketel

Maar als er een storing in de c.v. ketel optreedt dan betekent het vaak dat je geen verwarming of heet water meer hebt. En zeker in de winter is dat geen pretje!

Nu voorkomt een onderhoudscontract geen storingen, maar je weet wel zeker dat de ketel het niet begeeft vanwege slecht onderhoud.

Vaak bieden bedrijven meerdere opties aan. Dat gaat dan meestal om een basispakket en een all-in contract.  Bij het basispakket zijn meestal de voorrijkosten inbegrepen bij een storing, maar dien je over het algemeen de materiaalkosten en het arbeidsloon apart te betalen. Bij een all-in contract heb je in de meeste gevallen geen verdere kosten. En je kunt uiteraard altijd voor een éénmalige onderhoudsbeurt kiezen, als je nergens aan vast wilt zitten.

Het is altijd verstandig wanneer je een contract wilt afsluiten om goed te letten op wat er allemaal wel of niet is inbegrepen, zodat je bij een eventueel mankement niet voor financiële verrassingen komt te staan.

Voordat je een overeenkomst aangaat met een bedrijf is het ook verstandig te informeren wat de maximale wachttijd bij een storing is. Zeker in de winter wil je snel geholpen worden als je zonder warm water en verwarming komt te zitten!

Klokthermostaat

Stel de klokthermostaat in de zomer in rond de 14 à 15 graden. Zo slaat de verwarming niet aan als het een keertje wat kouder is.

Bijvullen en ontluchten cv ketel

Andere onderhoudsklussen aan cv ketels zijn dat deze bijgevuld moet worden als de druk te laag is. Dit is het geval wanneer de drukmeter minder dan 1 bar aangeeft. Dan is het noodzakelijk dat de ketel wordt bijgevuld. Moet je vaak bijvullen? Dan kan er een lekkage zijn. Bij de meeste ketels is het meestal voldoende om één of twee keer per jaar de ketel bij te vullen.

Stappenplan bijvullen c.v. ketel

 • Zet de thermostaat op ca 16 tot 17 graden of eventueel lager als het erg koud is. De c.v. ketel moet niet aanslaan tijdens het vullen (dus ook niet de warm waterkraan gebruiken tijdens het vullen).
 • Sluit de vulslang aan op de waterkraan en draai de kraan een beetje open. De slang vult zich met water en daarna sluit je de waterkraan weer.
 • Je hoeft de c.v. installatie niet leeg te laten lopen, voordat je gaat vullen! Oud water doet het namelijk prima in een verwarmingsinstallatie. In vers water bevindt zich meer zuurstof, waardoor er meer kans op roest aanwezig is.
 • De vulslang ga je daarna aansluiten op de vulkraan van de c.v. ketel.
 • Vervolgens draai je eerst de waterkraan open en daarna de vulkraan van de c.v. ketel.
 • Je wacht nu tot de druk tussen de 1.5 en 2 bar aangeeft.
 • Daarna draai je eerst de vulkraan dicht en daarna sluit je de waterkraan.
 • In de vulslang blijft waarschijnlijk nog een restje water over. Zorg dat je dit water in een emmer of een wasbak kwijt kan.
 • Ruim de slang en eventuele emmer o.i.d. daarna op.
 • Als laatste kun je daarna de radiatoren ontluchten.

Voordat je in het najaar de verwarming weer aanzet is het goed om de radiatoren te ontluchten. Je hebt daar van die speciale sleuteltjes voor (zie foto hieronder). Maar dit dient ook te gebeuren wanneer  de radiatoren minder warmte afgeven.

Er is dan teveel lucht in het systeem aanwezig, waardoor je meer gas moet gebruiken om de betreffende vertrekken op temperatuur te brengen.

Stappenplan bijvullen c.v. ketel

 

Boiler controleren op lekkages

Een andere onderhoudsklus betreft het controleren van een boiler op lekkages. Ook is het goed om de leidingen en koppelingen van de boilers te checken. Een koppeling slaat overigens groen uit, wanneer er bij de koppeling een lek is.

Warmtepomp

De druk van de warmtepomp moet jaarlijks gecontroleerd worden. Zie de gebruikershandleiding hoe dit te doen en waar je op moet letten. De druk in het bronsysteem ligt rond de 2 bar.

Aardlekschakelaar testen

De aardlekschakelaar is een belangrijk onderdeel van de groepenkast. De schakelaar dient als extra beveiliging die de elektriciteit uitschakelt als het nodig is! Een mooi moment om de aardlek te testen is bij de overgang van de zomer- en wintertijd.

Onderhoud van de cv ketel is belangrijk. Door de ketel regelmatig te onderhouden zorg je er namelijk voor dat de cv ketel veilig en zuinig blijft werken. Wanneer de cv-ketel niet goed wordt onderhouden kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan zoals een koolmonoxidevergiftiging.

Wanneer de cv-ketel goed onderhouden wordt is de kans op storingen kleiner. Het hangt van het soort ketel af hoe vaak je onderhoud moet laten plegen. Dit kan variëren van elk jaar of om het jaar. Sommige ketels hoeven slechts éénmaal per 3 jaar een onderhoudsbeurt te krijgen. Check dit in de handleiding welke bij de ketel hoort of check dit bij de leverancier.

Waarom is onderhoud aan de cv-ketel belangrijk?

De cv-ketel regelmatig onderhouden is om de volgende redenen belangrijk:

 • Minder kans op storingen
 • De ketel gaat langer mee
 • Je bespaart energie
 • De cv-ketel is veiliger

Tip: Als de ketel niet goed onderhouden wordt kan de eventuele garantie op de ketel verlopen. Ook opstalverzekeraars kunnen eisen stellen aan het onderhoud van de cv-ketel. Check dit bij de polisvoorwaarden. Met een goed onderhouden cv-ketel heb je minder kans op storingen en werkt de ketel efficiënter en zuiniger.

Een onderhoudscontract afsluiten?

Een onderhoudscontract garandeert dat de ketel regelmatig wordt onderhouden. De monteur neemt bijna altijd zelf contact met je op als het tijd is voor een onderhoudsbeurt. Een groot voordeel is dat je bij een storing voorrang krijgt op mensen zonder contract.

Onderhoudscontracten zijn er in verschillende vormen. De basis is jaarlijks of 2-jaarlijks onderhoud. Het reinigen, controleren en afstellen van de cv-ketel. Daarnaast zijn er verschillende varianten waarbij je wel of geen voorrijkosten of uurloon bij een storing of reparatie betaalt. Een uitgebreider contract, bijvoorbeeld een ‘all-in-contract’, dekt vaak ook de materiaalkosten. Zo’n contract is wel een stuk duurder.

De looptijd van een uitgebreider contract is vaak beperkt. Het gaat na een bepaalde periode (bijvoorbeeld 10 jaar na de aanschaf van de ketel) over in een minder uitgebreid servicecontract. Soms kun je die periode verlengen. Heb je als nieuwe klant geen nieuwe ketel, maar is hij bijvoorbeeld 5 jaar oud? Dan kun je vaak niet het meest uitgebreide contract afsluiten.

Heb je net een nieuwe cv-ketel? Dan is de kans op storingen en defecten nog erg klein. Toch is een onderhoudscontract ook dan wel aan te raden. Want in de garantievoorwaarden staat soms dat je jaarlijks of tweejaarlijks een inspectie en/of onderhoudsbeurt moet laten uitvoeren door een erkend installateur. Kijk dus goed in de garantievoorwaarden hoe dat bij jouw ketel zit.

Sommige onderhoudscontracten die je bij de installatie van een nieuwe ketel afsluit, gaan pas een jaar later in. Het eerste jaar is er dan nog geen servicebeurt en je hoeft ook nog niet te betalen. Wel ben je natuurlijk al gedekt bij een onverhoopt probleem in dat eerste jaar.

Handig, want zo vergeet je het tweede jaar geen onderhoudscontract voor je prima functionerende ketel af te sluiten en kom je nooit in de problemen met de garantie.

Nog een voordeel van een onderhoudscontract is de acceptatie. Voordat een installateur de ketel in onderhoud neemt, inspecteert hij de ketel. Is de cv-ketel in het verleden niet goed onderhouden is, in slechte staat of verkeerd is aangesloten? Dan zal hij de ketel niet accepteren voor een onderhoudscontract. Ben je eenmaal geaccepteerd dan hoef je niet bang te zijn voor discussies wie schuld heeft aan een defect aan je ketel.

Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

Pin It on Pinterest

X