Met de herfst voor de deur en avonden die steeds langer worden is het heerlijk om ’s avonds knus bij de open haard te zitten. Filmpje kijken of een boek lezen met daarbij heerlijke zelfgemaakte warme chocolademelk. Ik kan me nu al verheugen op de avonden die komen gaan, mmm….. Maar voordat je gaat genieten van het knisperende vuur, laat eerst de schoorsteen vegen.   

Als je de gelukkige bezitter bent van een open haard of kachel, dan wil je deze natuurlijk wel zo veilig mogelijk gebruiken. In Nederland zijn er gemiddeld zo’n 2.000 schoorsteenbranden per jaar! En je wilt natuurlijk niet dat dit jou overkomt.

Door één keer per jaar de schoorsteen te laten vegen kun je dit zoveel mogelijk voorkomen. Bij sommige kachels wordt het aangeraden om twee keer per jaar de schoorsteen te laten vegen. Raadpleeg hiervoor de meegeleverde gebruikershandleiding van de kachel of download deze op het internet. Je kunt dit uiteraard ook navragen bij de leverancier.

Hoe ontstaat een schoorsteenbrand?

De meeste open haarden en kachels branden op hout, gas, kolen, pallets etc. Tijdens het verbrandingsproces stijgen met de rook ook kleine roetdeeltjes op. Deze roetdeeltjes hechten zich aan de wanden van het rookkaneel en vormen een soort van teerachtige laag.

Als de temperatuur in de schoorsteen hoog oploopt dan kan door deze teerachtige laag brand ontstaan. Wanneer er een schoorsteenbrand is ontstaan dan hoor je dit doordat het lijkt of het stormt in de schoorsteen.

Het blussen van een schoorsteenbrand

De belangrijkste regel bij het blussen van een schoorsteenbrand is dat je nooit en te nimmer water mag gebruiken! Maar wat kun je wel doen?

  • Blus het vuur met zand of gebruik een poederblusser.
  • Sluit de luchttoevoer van de open haard.
  • Bel 112.
  • Ventileer de ruimte om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen.

Hoe zit het met de brandverzekering?

Het is in Nederland niet wettelijk verplicht om de schoorsteen te laten vegen. Dit is een stukje eigen verantwoordelijkheid. Natuurlijk heeft vrijwel iedereen met een eigen huis een opstalverzekering die o.a. dekking biedt bij brand. Er zijn dus mensen die daarom menen dat schoorsteenbrand altijd onder de dekking valt.

Vrijwel de meeste Nederlandse opstalverzekeraars stellen het niet verplicht dat je jaarlijks de schoorsteen laat vegen. Maar let op: vaak stellen de verzekeraars wel dat je je best moet doet om schade te voorkomen.  Voorkomen is dus beter dan genezen en veeg daarom jaarlijks de schoorsteen. Bewaar daarom ook altijd de bonnen van het onderhoud aan  en\of het vegen van de schoorsteen. Zodat je bij een eventuele brand kunt aantonen dat de schoorsteen geregeld geveegd is.

Schoorsteen vegen

Wanneer je één van onze huishoudschema’s volgt, dan krijg je jaarlijks de reminder om je schoorsteen te laten vegen. Zo kun je het dus nooit meer vergeten 😉