Met de herfst voor de deur en avonden die steeds langer worden is het heerlijk om ’s avonds knus bij de open haard te zitten. Filmpje kijken of een boek lezen met daarbij heerlijke zelfgemaakte warme chocolademelk. Ik kan me nu al verheugen op de avonden die komen gaan, mmm….. Maar voordat je gaat genieten van het knisperende vuur, laat eerst de schoorsteen vegen.   

Als je de gelukkige bezitter bent van een open haard of kachel, dan wil je deze natuurlijk wel zo veilig mogelijk gebruiken. In Nederland zijn er gemiddeld zo’n 2.000 schoorsteenbranden per jaar! En je wilt natuurlijk niet dat dit jou overkomt.

Door één keer per jaar de schoorsteen te laten vegen kun je dit zoveel mogelijk voorkomen. Bij sommige kachels wordt het aangeraden om twee keer per jaar de schoorsteen te laten vegen. Raadpleeg hiervoor de meegeleverde gebruikershandleiding van de kachel of download deze op het internet. Je kunt dit uiteraard ook navragen bij de leverancier.

Hoe ontstaat een schoorsteenbrand?

De meeste open haarden en kachels branden op hout, gas, kolen, pallets etc. Tijdens het verbrandingsproces stijgen met de rook ook kleine roetdeeltjes op. Deze roetdeeltjes hechten zich aan de wanden van het rookkaneel en vormen een soort van teerachtige laag.

Als de temperatuur in de schoorsteen hoog oploopt dan kan door deze teerachtige laag brand ontstaan. Wanneer er een schoorsteenbrand woedt,  dan hoor je dit doordat het lijkt alsof het stormt in de schoorsteen.

Het blussen van een schoorsteenbrand

De belangrijkste regel bij het blussen van een schoorsteenbrand is dat je nooit en te nimmer water mag gebruiken! Maar wat kun je wel doen?

  • Blus het vuur met zand of gebruik een poederblusser.
  • Sluit de luchttoevoer van de open haard.
  • Bel 112.
  • Ventileer de ruimte om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen.

Hoe zit het met de brandverzekering?

Wanneer je in een koophuis woont, zul je naast een inboedelverzekering ook een opstalverzekering hebben afgesloten. In Nederland ben je niet wettelijk verplicht om de schoorsteen te laten vegen. Dit is een stukje eigen verantwoordelijkheid.  Mensen gaan er dus vaak vanuit dat een schoorsteenbrand onder de brandverzekering valt. Maar let op:

Vrijwel de meeste Nederlandse opstalverzekeraars stellen het niet verplicht dat je jaarlijks de schoorsteen laat vegen. Maar vaak stellen de verzekeraars wel dat je je best moet doet om schade te voorkomen.  En dat betekent dus op tijd onderhoud laten verrichten en de schoorsteen geregeld laten vegen. Bewaar daarom ook altijd de bonnen van het onderhoud en/of het vegen van de schoorsteen. Zodat je bij een eventuele brand kunt aantonen dat de schoorsteen geregeld geveegd is en goed onderhouden was.

Schoorsteen zelf vegen

Als je het zelf de schoorsteen wilt vegen dan kan dit met een reinigingsblok of een schoorsteenveegset.

Met een reinigingsblok

Een reinigingsblok leg je in de open haard en steek je vervolgens aan. Bij de verbranding komen er stoffen vrij die de roetlaag in het rookkanaal losmaken.  Dit is een zeer eenvoudige manier om de schoorsteen te reinigen. Maar het is de vraag of het rookkanaal op deze wijze echt goed wordt gereinigd. Wanneer je kiest voor deze methode dan raden we je aan om goed navraag te doen bij de (web)winkelier. De kosten van een reinigingsblok liggen gemiddeld tussen de € 5,00 en € 12,00.

Een schoorsteenveegset gebruiken

Met een schoorsteenveegset kun je de schoorsteen op 2 manieren vegen. Je kunt van boven naar beneden reinigen of van beneden naar boven. Beide werkwijzes hebben ander materiaal. Dus je moet voor de aanschaf bedenken hoe je gaat reinigen, vanaf het dak of vanuit huis. Een veegset kost gemiddeld tussen de € 17,00 en € 45,00.

Methode 1 van boven naar beneden vegen

Voor deze methode moet je op het dak zijn. Dus als je last van hoogtevrees hebt of niet graag op het dak vertoeft, zou ik dit overslaan. Als je besluit om de schoorsteen op deze manier te reinigen, gebruik dan een goede ladder en zet deze ook veilig en goed stevig neer!

Deze schoorsteenveegset bestaat uit een touw met daaraan een kogel en een borstel. Sluit voordat je hier aan begint de opening van de schoorsteen. De roetresten vallen naar beneden en zo voorkom je dat de kamer bezaaid wordt met roet. Als je op het dak bent laat je het touw met kogel en borstel voorzichtig zakken. Door de kogel op en neer te bewegen verwijder je de roetresten.

Methode 2 van beneden naar boven vegen

Deze veegset bestaat uit een borstel welke is bevestigd aan een flexibele stok. Deze stok kun je met extra stukken verlengen. Dit is afhankelijk van de lengte van het rookkanaal. Je begint beneden en je schuurt met de borstel het roet los. Je werkt zo van beneden naar boven de hele schoorsteen af. Deze roetresten vallen uiteraard ook naar beneden. Om te voorkomen dat het roet in huis terechtkomt kun je de opening aan 2 kanten afplakken en in het midden een opening houden waardoor je de stok met borstel heen en weer beweegt.

Een vakman inschakelen

Uiteraard kun je ook de vakman inschakelen om de schoorsteen deskundig te laten vegen. De kosten hiervoor bedragen gemiddeld tussen de € 50,00 en € 100,00 per keer. Er zijn ook bedrijven die het vegen van de schoorsteen combineren met het onderhoud cv-ketel. Vaak ben je voordeliger uit als je deze 2  klussen combineert.

Wanneer je één van onze huishoudschema’s volgt, dan krijg je jaarlijks de reminder om je schoorsteen te laten vegen. Zo kun je het dus nooit meer vergeten 😉

Wat te doen met het roetafval?

Roet is een gevaarlijke stof en is slecht voor onze gezondheid. Informeer van te voren of je de roetresten kunt inleveren bij het afvalpark van de gemeente.

Wanneer je de schoorsteen laat vegen, dan moet het betreffende bedrijf het afval meenemen en zorgen voor een correcte verwerking hiervan. Ze mogen het nooit bij jouw thuis achterlaten.

Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 
Pin It on Pinterest

X