Keuken schoonmaken – plan van aanpak: Om snel de keuken op te frissen tijdens de wekelijkse, twee wekelijkse of maandelijkse beurt is het belangrijk om in één stuk door te kunnen werken. Zorg dat je alles bij de hand hebt om schoon te maken en zet een swingend muziekje op en galm eventueel luidkeels mee 😀 

Opruimrondje

Je begint met het opruimrondje. Als je deze opruimronde al meerdere keren per week uitvoert, ben je als het goed is, snel klaar. Als jij of andere gezinsleden de neiging hebben om de spullen niet op de juiste plek op te bergen, dan kun je dit bij het wekelijkse rondje rechttrekken. 

Planten: Begin met het water geven van de planten, eventueel besproeien en haal meteen de dode blaadjes weg. Je kunt de planten ook geregeld even onder de douche afspoelen.

Verzamelen: Verzamel al je losse spul bij elkaar. Heb je een vaatwasser zet dan hierin wat kan. Anders even met de hand  afwassen.

Startpunt: Kies een plek uit waar je begint en werk dan systematisch de keuken door. Door iedere keer hetzelfde parcours af te leggen kun je de taak het snelste uitvoeren.

Stoffen: Haal met de swiffer stof weg over de luxaflex, bovenkant kasten, lamp, bovenste rand schilderijlijstjes etc.

Soppen:  Maak je  met een emmer sop schoon, gebruik dan twee emmertjes. Eén met water en één  met sop. Het doekje spoel je dan eerst uit in het water, voordat je hem in de sopemmer stopt. Mocht het nodig zijn ververs dan het water. Met vies water kun je niet schoonmaken.

Je kunt ook met de spuitflacon schoonmaken. Neem dan wel een emmertje met water om je soplap geregeld op te frissen. Ook hier geldt dat je het water bijtijds ververst.

Nat neem je bijvoorbeeld de volgende zaken af: buitenkant keukenkastjes, buitenkant wasemkap, tegeltjes, vensterbank, vieze vingers op deur, losse planken en schappen (zonder deurtje ervoor) etc.

Ramen, deurtjes magnetron en oven: Met keukenpapier en een ruitenreiniger neem je eventuele vieze vingertjes snel weg bij de ramen. Glazen deurtjes van de oven en magnetron maak je op dezelfde wijze schoon.

Koelkast: Check de koelkast of er nog kliekjes liggen die niet meer kunnen of producten die over de datum zijn. Haal globaal een schoon soplapje (of keukenpapier) door de koelkast zonder deze uit te ruimen. Gewoon een snelle opfrisbeurt.

Bijna klaar: De afvalbakjes legen en schoonmaken, de wasbak uitschrobben, de kraan schoonmaken (gebruik eventueel een tandenborstel om de randjes ook goed te raken), afwasborstel een keer mee laten draaien in de vaatwasser.

Stofzuigen en dweilen:   Grondig stofzuige. Dan nog de dweil erover en je bent alweer bijna klaar.

Opruimen: Als laatste gooi je de sopdoekjes in de was (stop ze niet bij de overige kleding in de wasmand, maar verzamel ze apart anders gaat het zo stinken). Spoel je de emmer om en berg je alles op. En de klus de keuken schoonmaken is geklaard!

 
Pin It on Pinterest

X