Groene aanslag verwijderen

Het voorjaar komt er aan dus is het tijd om terras en tuinmeubelen te ontdoen van die glibberige, groene aanslag. De mossen en algen hebben zich de afgelopen maanden flink kunnen nestelen door de combinatie van vocht en weinig zon. Het is dus hoog tijd voor een milieuvriendelijke schoonmaakbeurt. We hebben een aantal schoonmaaktips op een rijtje gezet.

Om de tuinmeubelen van een groene aanslag te ontdoen wordt soms de hogedrukreiniger gebruikt. Je kunt inderdaad relatief gemakkelijk zonder gebruikmaking van chemische middelen op deze manier simpel en snel van die groene aanslag afkomen. Maar aan het gebruik van de hogedrukreiniger kleeft ook een nadeel. 

De krachtige waterstralen kunnen het materiaal beschadigen, waardoor het oppervlak ruwer en poreuzer wordt. Hierdoor kunnen de groene algen zich makkelijker hechten aan het tuinmeubilair.

Soda

Los 2 kg soda op in een liter kokend water. Daarna aanvullen met 9 liter koud water. Uitgieten over de groene aanslag en 2 dagen laten intrekken. Daarna kun je de aanslag met de tuinslang makkelijk verwijderen. Is de aanslag hardnekkig dan eerst even met de bezem erover voordat je de tuinslang gebruikt. Aluminium verkleurt zwart wanneer het in aanraking komt met soda. Gebruik je soda, combineer het i.v.m. de chemische reactie nooit met (schoonmaak)azijn!

Zwarte zeep

Zwarte zeep is een prima milieu-vriendelijk product en ook geschikt voor o.a. natuursteen. Smeer het oppervlak in met de zwarte zeep en laat dit zonodig een hele nacht intrekken. De volgende ochtend boen of veeg je de oppervlakken schoon. Nog even de tuinslang erover en klaar is Kees.

Azijn

De te behandelen oppervlakken insprayen met pure schoonmaakazijn en een hele dag en nacht laten intrekken. De volgende dag met een zachte borstel/veger de oppervlakken schoonvegen. Eventueel de behandeling herhalen. Let wel op de windrichting tijdens het vegen, zodat je de stof niet inademt. Azijn is een zuur product en kan bijvoorbeeld natuursteen aantasten. Bij het gebruik van azijn verzuurt de grond en het is slecht voor de planten.

Eerst uitproberen

We raden je voor de zekerheid aan om eerst een schoonmaakmiddel op een onopvallend stuk tuinmeubel uit te proberen, voordat je de hele tuinset gaan behandelen. Zo kun je zien of er bijvoorbeeld geen verkleuringen optreden. In principe kan het niet misgaan omdat de in deze blog genoemde middelen niet agressief zijn, let wel extra op bij het gebruik van schoonmaakazijn.

Groene aanslag voorkomen

Zon: Hoe meer zon, hoe beter. De zon geeft warmte af waardoor vochtige plekken sneller drogen en de groene aanslag dus minder kans heeft. Probeer het terras zodanig in te richten dat je optimaal profiteert van de zonnestralen.

Aardappelen: Wanneer je aardappelen kookt, het kookvocht opvangen en over de tegels gieten. Het kookvocht mag zowel warm als koud zijn.

Vegen: Gewoon geregeld je terras of balkon vegen, zodat het schoon en droog blijft. Vooral in het najaar wanneer er bladeren liggen dan is het onder de bladeren lekker vochtig. Ideaal dus voor de groei van groene aanslag.

Onderhouden: Het schoonmaken en onderhouden van tuinmeubelen zorgt ervoor dat de meubelen langer mee gaan. En dat is een winst voor je portemonnee en voor het milieu.

Sommige middelen zijn niet toegestaan

Op de site van de rijksoverheid kun je lezen welke middelen je niet kunt gebruiken om onkruid te verwijderen zoals azijn. Maar je kunt azijn wel gebruiken om groene aanslag te verwijderen, zolang planten, struiken, bomen en onkruid  niet in aanraking komen met azijn.

Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

Pin It on Pinterest

X