Het voorjaar komt er aan dus is het tijd om terras en tuinmeubelen te ontdoen van die glibberige, groene aanslag. De mossen en algen hebben zich de afgelopen maanden flink kunnen nestelen door de combinatie van vocht en weinig zon. Het is dus hoog tijd voor een milieuvriendelijke schoonmaakbeurt. We hebben een aantal schoonmaaktips op een rijtje gezet.

Hoge drukreiniger

Met de hogedrukreiniger kun je zonder het gebruik van allerlei chemische middelen simpel en snel van de groene aanslag afkomen. Nadeel van het gebruik van de hogedrukreiniger (krachtige waterstralen) is dat voor een aantal materialen het oppervlak wat ruwer en poreuzer wordt, waardoor groene aanslag meer kans krijgt om zich te nestelen.

Soda

Los 2 kg soda op in een liter kokend water. Daarna aanvullen met 9 liter koud water. Uitgieten over de groene aanslag en 2 dagen laten intrekken. Daarna kun je de aanslag met de tuinslang makkelijk verwijderen. Is de aanslag hardnekkig dan eerst even met de bezem erover voordat je de tuinslang gebruikt. Aluminium verkleurt zwart wanneer het in aanraking komt met soda. Gebruik je soda, combineer het i.v.m. de chemische reactie nooit met (schoonmaak)azijn!

Zwarte zeep

Zwarte zeep is een prima milieu-vriendelijk product en ook geschikt voor o.a. natuursteen. Smeer het oppervlak in met de zwarte zeep en laat dit zonodig een hele nacht intrekken. De volgende ochtend boen of veeg je de oppervlakken schoon. Nog even de tuinslang erover en klaar is Kees.

Schoonmaakazijn

De te behandelen oppervlakken insprayen met pure schoonmaakazijn en een hele dag en nacht laten intrekken. De volgende dag met een zachte borstel/veger de oppervlakken schoonvegen. Eventueel de behandeling herhalen. Let wel op de windrichting tijdens het vegen, zodat je de stof niet inademt. Azijn is een zuur product en kan bijvoorbeeld natuursteen aantasten. Bij het gebruik van azijn verzuurt de grond en het is slecht voor de planten.

Eerst uitproberen

We raden je voor de zekerheid aan om eerst een schoonmaakmiddel op een onopvallend stuk tuinmeubel uit te proberen, voordat je de hele tuinset gaan behandelen. Zo kun je zien of er bijvoorbeeld geen verkleuringen optreden. In principe kan het niet misgaan omdat de in deze blog genoemde middelen niet agressief zijn, let wel extra op bij het gebruik van schoonmaakazijn.

Groene aanslag voorkomen

Zon: Hoe meer zon, hoe beter. De zon geeft warmte af waardoor vochtige plekken sneller drogen en de groene aanslag dus minder kans heeft. Probeer het terras zodanig in te richten dat je optimaal profiteert van de zonnestralen.

Aardappelen: Wanneer je aardappelen kookt, het kookvocht opvangen en over de tegels gieten. Het kookvocht mag zowel warm als koud zijn.

Vegen: Gewoon geregeld je terras of balkon vegen, zodat het schoon en droog blijft. Vooral in het najaar wanneer er bladeren liggen dan is het onder de bladeren lekker vochtig. Ideaal dus voor de groei van groene aanslag.

Onderhouden: Het schoonmaken en onderhouden van tuinmeubelen zorgt ervoor dat de meubelen langer mee gaan. En dat is een winst voor je portemonnee en voor het milieu. 

 

 

Pin It on Pinterest

X