Opruimen doe je zo

Iedereen kan opruimen. Alleen moet je opruimsysteem passen bij jou en je huis. En er moeten zo min mogelijk handelingen verricht worden om een item op te bergen. Wanneer je zes handelingen moet verrichten om je telefoonoplader op te ruimen, dan is de kans groot dat het snoer blijft slingeren.

Opruimen doe je zo

Wat heb je nodig om geen rondslingerende voorwerpen meer in je huis te hebben?

 • voldoende opbergruimte om je spullen op te bergen
 • het opruimsysteem moet bij jou en je gezinsleden passen
 • je opbergsysteem moet gebruikersvriendelijk zijn

Voldoende opbergruimte

Om je spullen op te ruimen, heb je in de eerste plaats voldoende opbergruimte nodig. Heb je niet voldoende plekken om je spullen op te ruimen, dan heb je een tweetal mogelijkheden:

 • investeren in kasten, planken enzovoort
 • of het aantal spullen aanpassen aan de beschikbare opbergruimte

Buiten meer kastruimte creëeren of om te gaan ontspullen, hebben we geen andere oplossing voor je. Je zult dan moeten accepteren dat je meer voorwerpen dan kastruimte hebt.

Ideeën voor meer opbergruimte

De eettafel is vaak een rommelmagneet bij uitstek. Post, kranten, pennen, pillen, laptop, opladers, rondslingerende puzzelstukjes enzovoort vinden meestal een plekje op de eettafel. Dat oogt rommelig en onoverzichtelijk. En wanneer je aan tafel gaat kom je elke keer die rondzwervende spullen tegen. Het gaat het echt niet worden om alles elke keer weer op te bergen, tenzij je natuurlijk super georganiseerd bent 🙂 Dus moet er een andere oplossing komen. Je kunt bijvoorbeeld een plank bij de eettafel ophangen, waar je deze spullen bewaart totdat ze naar hun uiteindelijke bergplek gaan. Op de plank kun je dan leuke opbergbakjes neerzetten waar je alles inlegt.

Behoor jij tot de min of meer geordenden

Wanneer je van nature een geordend persoon bent, zul je sneller geneigd zijn om op te ruimen. Het maakt dan vaak niet uit als je wat meer handelingen moet verrichten om iets op te ruimen. Je kunt dan meestal ook met minder kastruimte toe, dan mensen die chaotischer van aanleg zijn. Als je last hebt van rondslingerende spullen is het een teken dat je iets aan je opruimsysteem moet veranderen. Dat kan variëren van meer opbergruimte aanbrengen of een logischere plek kiezen voor je spullen. Of het aantal handelingen beperken wat je tijdens het opruimen nodig hebt.

Chaotisch ingestelde mensen

Chaotische mensen zijn al snel geneigd te denken dat zij niet kunnen opruimen. Maar dat is niet waar. Je moet alleen het juiste opbergsysteem kiezen. Iets zomaar uit je handen laten vallen kost namelijk net zo weinig moeite als een voorwerp met een enkele handeling op de juiste plek te leggen. Mits het een logische en makkelijk bereikbare plaats is.

Bewaren of wegdoen

Vaak hebben we moeite om afscheid te nemen van onze spullen. Het resultaat is meestal een huis wat uitpuilt van verschillende voorwerpen. En daar willen we nu juist vanaf. We geven je wat richtlijnen om makkelijker te kunnen kiezen tussen bewaren en wegdoen.

 • Word je blij van de items die door je handen gaan?
 • Verzamel je liever spullen of ervaringen?
 • Hoe meer voorwerpen je bewaart, hoe meer tijd je kwijt bent aan het onderhoud. Heb je dat er voor over?
 • Gebruik je de spullen nog of ligt het gewoon stof te happen?

Twijfelgevallen

Wanneer je gaat ontspullen gebruik dan een aantal dozen.

 • een krat voor de spullen die op zolder blijven
 • een doos voor zaken die elders in huis worden opgeborgen
 • een mand voor zaken die naar een ander gaan
 • een doos voor zaken die gerepareerd moeten worden. Alleen datgene wat meteen gerepareerd wordt en dan ook gebruikt gaat worden. Anders gaat het meteen bij het afval!
 • een krat voor de twijfelgevallen
 • voldoende vuilniszakken

Voorwerpen waar je echt bij twijfelt leg je in een aparte doos. Zet deze doos na afloop op zolder of in de schuur. Zet een datum in de agenda wanneer je deze twijfeldoos weer onder handen neemt. Alles wat er na deze datum nog in ligt, kan dus weg!

Opbergers

Pas als je weet wat je moet gaan opbergen, kun je op zoek gaan naar de juiste opbergers. Er zijn fantastische opbergsystemen te koop. Maar waarschijnlijk heb je tussen je oude spullen ook wel iets gevonden wat je kunt hergebruiken zoals een oude kapstok, vuilnisemmer, oude koektrommels enzovoort. Gebruikte pindakaas- of jampotten kunnen prima dienst doen om klein spul in op te bergen. Schroef de deksels tegen de onderkant van een plank, vul de potten en schroef ze met het deksel vast aan de plank.

Logisch indelen

Groepeer je gereedschappen, sportartikelen, tuinspullen, boeken, verf, bakblikken enzovoort bij elkaar en bedenk wat de meest logische plek is om ze op te bergen. Ruim gevaarlijk middelen zoals terpentine in een goed afgesloten kast, zodat kinderen en huisdieren er niet bij kunnen komen.

Zet de zolder niet helemaal vol met spullen en zorg voor een goed gangpad, zodat je overal redelijk makkelijk bij kunt.

Maak het zichtbaar

Wanneer je alles hebt opgeborgen, is het belangrijk dat niet alleen jij de spullen makkelijk kunt terugvinden, maar ook de andere gezinsleden. Maak grote en duidelijke etiketten en plak die op de dozen, laatjes, bakjes enzovoort. Als je het echt helemaal goed wilt aanpakken, dan kun je op de computer een lijst van spullen maken die je bewaart. Zet erbij in welke doos, laatje etc je de spullen hebt opgeborgen. Geef de dozen, laatjes een nummer en je hoeft nooit meer te zoeken.

Verhuizen

 

Stel jezelf de vraag of je het betreffende item de rest van je leven bij je houdt. Dus als je bijvoorbeeld gaat verhuizen, verhuist het dan met je mee? En wat doet het betreffende item eigenlijk op zolder wanneer je er zo aan gehecht bent?

 

Planken ophangen

Is de zolder onhandig ingedeeld en kun je niet overal opbergmeubelen kwijt? Kies dan voor een plankensysteem wat je op maat kunt zagen.

Lastig te bereiken

Niet elke zolder is gemakkelijk toegankelijk. Wanneer je moeite moet doen om op de zolder te komen, berg er dan geen spullen op die je vaak nodig hebt.

Gerelateerde artikelen

tijdschriften

kledingkast

Pin It on Pinterest

X