Geregeld krijg ik vragen over hoe je nu de wekelijkse opfrisbeurt aan pakt. Welke schoonmaakmiddelen ik zelf gebruik en hoe je het schoonmaakrondje stap voor stap uitvoert.

Je wilt natuurlijk zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan de wekelijkse opfrisbeurt. Door het schoonmaakrondje elke keer op dezelfde wijze uit te voeren, voer je het straks op de automatische piloot uit. En dat maakt dat je dan net wat sneller klaar bent. Plus als je dit regelmatig herhaalt, wordt het huis ook minder vuil en dat scheelt ook weer tijd.

De wekelijkse opfrisbeurt

Bij de wekelijkse opfrisbeurt gaat het niet om het huis een grondige poetsbeurt te geven. Gewoon de rommeltjes opruimen, stoffen / klamvochtig afnemen, badkamer en wc opfrissen, keukenapparatuur snel nalopen en tot slot de stofzuiger en de dweil erdoor.

Gemiddeld neemt de wekelijkse schoonmaakronde een tweeënhalf tot drieënhalf uur tijd in beslag. Heb je een heel groot huis met bijvoorbeeld meerdere badkamers dan heb je wat langer nodig. En met een tiny huis ben je uiteraard supersnel klaar.

Voor extra motivatie kun je wat muziek opzetten en eventueel een timer instellen. Zelf gebruik ik vaak de timer omdat het op de een of andere manier maakt dat de tijd sneller gaat. Ik wil graag zo veel mogelijk gedaan hebben voordat het zoemertje afgaat. Dus dat is iedere keer weer een soort van wedstrijdje met mezelf.

Verzamelen

Het eerste wat er gedaan gaat worden is het verzamelen van alle spullen die nodig zijn bij de wekelijkse opfrisbeurt. Het werkt namelijk het makkelijkste als je alles bij de hand hebt. Een aantal benodigdheden heb ik al boven in de badkamer staan voor het opfrissen van de wc en wastafel. Want dat behoort tot mijn dagelijkse routine.

De opruimmand gebruik ik eerst om de spullen die ik gebruik tijdens het opfrissen mee naar boven te nemen. Daarna kan die gebruikt worden voor het opruimrondje. De volgende zaken schoonmaakspullen  gebruik ik zelf bij de wekelijkse schoonmaak:

 • Swiffer
 • SlimDoekje (1 of 2)
 • SchoonDoekje (meestal drie of vier stuks)
 • Droogdoek (1 of 2)
 • Powerpads (1 )
 • Wc reiniger
 • Keukenpapier
 • Sprayflacon zwarte zeep
 • Alepposteen
 • Schrobborstel
 • Trekker
 • Stofzuiger
 • Dweil
 • Opruimmand

Bedden

Als eerste moeten de bedden eraan geloven. De bedden worden afgehaald en dat gaat meteen in de wasmachine. Daarna in de droger of als het zonnetje schijnt wordt het buiten opgehangen.

Nadat de bedden zijn afgehaald laat ik de dekbedden even luchten. Regent het, dan sla ik dat een keertje over.

Zodra de lakens droog zijn, worden de bedden weer met hetzelfde beddengoed opgemaakt. En door dit zo te doen, scheelt me dat een hoop vouwwerk. En vouwwerk vind ik met stip het meest vervelende karweitje 😉

Opruimrondje

Als eerste is het opruimrondje aan de beurt. Je neemt een mand, big shopper of iets anders waar je spullen in kunt verzamelen. Zelf vind ik een mand met handvat het makkelijkste werken.

De start van het opruimrondje is boven. Ik loop alle vertrekken door en de rondslingerende spulletjes die al in de juiste kamer zijn, berg ik meteen op. Wat er niet in thuishoort wordt in de mand gestopt en er weer uit gehaald als ik in die betreffende kamer aan het opruimen ben.

Als beneden ook alles in opgeruimd, loop ik met de mand naar boven. Ondertussen worden de overgebleven spullen op weg naar boven opgeruimd in de juiste kamers.

Tip: als de kasten zijn opgeruimd, kun je deze ook bij elke wekelijkse opfrisbeurt snel controleren of alles nog wel op de juiste plek staat, ligt of hangt.
 

Nog wat tips bij het schoonmaken

Afhankelijk van de hoeveelheid stof besluit ik per keer of ik alleen nat afneem of ook de swiffer er even langs haal. Sommige oppervlakken hebben gewoon meer stof verzameld en worden eerst met de swiffer afgestoft. Bijvoorbeeld het kastje waar de tv op staat en ook de tv zelf wordt eerst afgestoft.

Bij het nat afnemen gebruik ik een schoondoekje of het slimdoekje dat klamvochtig wordt gemaakt. Dus nat maken en goed uitwringen. Als dat laatste wat lastig gaat, dan kun je ook een doekje nat maken, uitwringen voor zover dat gaat en dan oprollen en ca tien minuutjes tot ca een half uurtje laten liggen.

Als ik bij de wekelijkse schoonmaak het slimdoekje gebruik, dan gebruik ik één doekje voor de ramen en spiegels en het tweede doekje voor de andere oppervlakken.

Water dient bij schoonmaken als transportmiddel om vuil te verwijderen. Daarom droog ik na na met een droogdoek om ook het eventuele laatste restje vuil te verwijderen. Als droogdoek kun je ook een schone theedoek of hydrofiele luier gebruiken.

Slaapkamers

De start is weer boven in de eigen slaapkamer. Met een klamvochtig schoonmaakdoekje of slimdoekje worden de vensterbank, nachtkastjes, lichtknopjes en stopcontacten, kasten rond de handgreep plus eventuele accessoires afgenomen. De deurklink en de ruimte daaromheen worden standaard meegenomen.

Verder check ik de ruimte nog even op vuile vlekken. Zie ik nog iets van viezigheid over het hoofd op bijvoorbeeld de voor- en zijkant van de kasten, deur etc? Als dat het geval is, dan wordt dat ook schoongemaakt.

Als er vlekken op de ramen zitten, dan gebruik ik daar het slimdoekje voor. Je hoeft dan niet het hele raam te zemen, maar slecht de vieze vlekjes afnemen. Hierbij gebruik ik geen schoonmaakmiddel, alleen het klamvochtige doekje.

Dan ga ik door naar de twee logeerkamers. Hier maak ik een zelfde rondje. Vensterbank, deur rond de deurklink, kasten rond de handgreep, bovenkant nachtkastjes. En dan nog de controle of er geen vuile plekjes op de kasten, deur etc zitten.

Badkamer

Voor de badkamer worden er nieuwe doekjes gebruikt. Behalve het slimdoekje voor de ramen en spiegels.

Ik begin bij het stoffen/klamvochtig afnemen van de radiator en vensterbank. De deur bij elke wekelijkse opfrisbeurt helemaal schoongemaakt, omdat de badkamer een vochtige ruimte is.

Dan is het afvalbakje aan de beurt. Maar eerst wordt met een stukje keukenpapier de eventuele haren of andere viezigheid uit het doucheputje gehaald en ook de wastafel check ik op haren ed. Daarna nog even het afvalbakje omspoelen.

Vervolgens is het sanitair aan de beurt. De tegels bij de douche (dus niet alle tegels in de badkamer) worden ingespoten met zwarte zeep. De schrobborstel wordt nat gemaakt en vervolgens worden de tegels geschrobt. Daarna worden de tegels met de douche afgespoeld. Een trekkertje erover en nog even nadrogen met de droogdoek.

Vervolgens wordt de wastafel afgenomen. Meestal gebruik ik een powerpad (alleen een beetje bevochtigen, geen schoonmaakmiddel nodig) voor de wasbak. Maar het kan ook met de alepposteen. De buitenkant van het kastje boven de wasbakken wordt afgenomen. De spiegel wordt schoon gemaakt met het slimdoekje en check ik meteen het badkamerraam.

De houder voor de tandenborstels wordt ook schoongemaakt en hetzelfde gebeurt met het bekertje.

Overloop, trap, hal en wc

Met een schoon schoonmaakdoekje worden de deurklinken en daar omheen op de overloop afgenomen. En uiteraard hier ook nog even de controle of het zo goed is. Dan naar beneden de trapleuning afnemen en soms is de houten zijkant wat vuil en daar gaat een doekje met de zwarte zeepspray over en uiteraard weer nadrogen met de drrogdoek.

Dan wordt eerst de wc ingespoten met een reiniger en deze even doorborstelen. De borstel in de pot laten staan.

Da hal wordt klamvochtig afgenomen waar het nodig is. En ook hier weer de deuren op dezelfde manier afnemen incl. de deur van de wc, de lichtknopjes en radiator.

 

Pin It on Pinterest

X