WC borstel schoonmaken en/of vervangen

Om de toiletpot goed te reinigen is het wel zo fijn als de wc borstel schoon is, want anders ben je alleen maar vuil en bacteriën aan het verspreiden. Een toiletborstel kan schoon ogen, maar de vraag is of dat ook zo is? De wc borstel schoonmaken en af en toe vervangen is een absolute must voor een lekker schoon en fris toilet!

In de borstelharen kan soms wat ontlasting achterblijven. En in de houder kunnen miljarden bacteriën rondzwemmen door het uitlekwater van de borstel. En als je daar dan de wc mee gaat schoonmaken ben je meer bezig met het verspreiden van vuil en bacteriën dan dat je schoonmaakt. En dat is uiteraard niet de bedoeling van een schoonmaaksessie 😉 

WC borstel schoonmaken

De toiletborstel dient na elk gebruik gereinigd worden. Dat doe je door na de reiniging (toiletreiniger plus borstel door de toiletpot) de wc door te spoelen met de borstel in de toiletpot. Meestal is de wc borstel dan weer schoon. Mocht je toch nog wat viezigheid op de borstel zien, spuit dan wat toiletreiniger in de wc pot en laat de borstel daar een paar minuutjes in staan. Daarna doortrekken en als het goed is, is de borstel weer schoon.

wc borstel schoonmaken

Als de wc borstel met houder reinigen op het huishoudschema staat, dan maak je de borstel op een andere manier schoon. We zijn zelf geen voorstander van chloor en wij gebruiken het zelf niet meer. Er zijn namelijk andere manieren om de borstel net zo schoon te krijgen en die veel minder belastend voor het milieu zijn.

WC borstel grondig schoonmaken

De wc borstel kun je op 2 manieren schoonmaken. Je tilt de bril van de wc omhoog en je legt daar de borstel op, zodat de borstelharen boven de toiletpot komen te hangen. De bril weer neerlaten en je kunt nu de borstel reinigen met een desinfecterende spray. Laat het product een paar minuutjes inwerken en spoel de wc borstel na met kokend water. Hierna kun je de borstel laten drogen door de borstel weer tussen de rand en de bril te leggen.

Of je maakt eerst de houder goed schoon en vult deze met een sopje van bijvoorbeeld groene of zwarte zeep of geconcentreerde kristalsoda (natriumcarbonaat) en laat de borstel hier een tijdje inweken. Vervolgens de borstel in de toiletpot neerzetten en doorspoelen. De borstel kun je laten drogen door deze ook weer tussen de bril en toiletrand te klemmen, waarbij de borstelharen boven de pot hangen.

Een andere methode om de toiletborstel goed schoon te maken is om een emmer of de schoongemaakte houder van de borstel te vullen met een sopje van natriumpercarbonaat met water. Het water dient minimaal een temperatuur te hebben van 40° omdat natriumpercarbonaat pas vanaf deze temperatuur actief is. Je kunt natuurlijk ook gewoon kokend water gebruiken. Op één liter water gebruik je één eetlepel natriumpercarbonaat.

Natriumpercarbonaat is een prima vervanger voor chloor. Het is zeker ook minder belastend voor het milieu. De werkzame stoffen in natriumpercarbonaat zijn natriumcarbonaat en waterstofperoxide.

Borstelhouder schoonmaken

De borstelhouder maak je minimaal één keer per week schoon met een allesreiniger. Daarna goed afdrogen. En de schone borstel kan weer terug in een schone houder.

WC borstel vervangen

Minimaal één keer per jaar dient de wc borstel vervangen te worden. Of je de borstel één of twee keer per jaar vervangt hangt mede af van hoe vaak de borstel wordt gebruikt en hoe deze tussendoor is schoon gehouden.  Als je één van onze huishoudschema’s volgt, dan staat de wc borstel vervangen elk half jaar op het schema.

Als je twijfelt of de borstel vervangen moet worden, kijk dan goed naar de haren van de borstel. Staan deze nog rechtop of zijn ze inmiddels plat gedrukt? Als de haren behoorlijk zijn ingedrukt dan maakt de borstel helaas niet meer goed schoon en kun je beter voor een nieuw exemplaar gaan.
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

Pin It on Pinterest

X