Speelgoed schoonmaken

Speelgoed houd je natuurlijk graag fris en schoon. Zeker ook voor de baby’s en peuters die geregeld de speeltjes in de mond nemen. Maar hoe maak je de verschillende soorten speelgoed het beste schoon en welke producten gebruik je daarvoor. We zetten het hier op een rijtje.

Lego, duplo en k’nex

Kunststof speelgoed zoals lego, duplo en k’nex kun je makkelijk is de wasmachine wassen. Doe de kunststofblokjes in een dekbedovertrek (met een knoop of haarelastiekje vastmaken) of kussensloop (eventueel meerdere kussenslopen over elkaar) om beschadigingen van het speelgoed te voorkomen. Zet de wasmachine op een handwasprogramma en gebruik een neutraal wasmiddel bij voorkeur biologisch om een eventueel schadelijk laagje op het speelgoed te voorkomen. Gebruik ook geen wasverzachter. Als de wasmachine klaar is kun je de kunststofblokjes aan de lucht laten drogen of afdrogen.

Knuffels

Zachte knuffels kunnen in de wasmachine gewassen worden. Was ze volgens het wasvoorschrift op de knuffel. Heb je geen wasetiket, was de knuffel dan in een kussensloop (eventueel 2 kussenslopen over elkaar heen) op 30 graden op het handwasprogramma. Droog de knuffels gewoon aan de buitenlucht.

Knuffels zitten vaak vol met bacteriën. Wanneer je de knuffels (in een plastic zak) gedurende een nacht in de vriezer legt zijn ze bacterievrij.

Poppen

Poppen was je net zoals je een baby wast. Het haar met babyshampoo en het lijfje met babyzeep. De kleertjes was je het beste uit met de hand, want de kans op krimpen is aanwezig wanneer je ze in de wasmachine uitwast.

Houten speelgoed

Houten speelgoed maak je schoon met een vochtig doekje met bij voorkeur biologisch sopje. Niet biologische middelen kunnen een laagje achterlaten en dat is niet prettig wanneer kinderen het speelgoed in hun mond steken. Wrijf het speelgoed wel goed droog.

Je kunt ook een emmer met een sopje vullen. Dompel het speelgoed dan snel onder, haal het meteen eruit en droog direct goed af, zodat het vocht geen kans krijgt in het hout te trekken.

Autootjes, garages

Autootjes kun je schoonmaken in een emmer met bij voorkeur biologisch sop. Dompel de autootjes onder, neem eventueel af met een doekje en droog ze daarna. Wanneer je de autootjes in de wasmachine stopt gaat dan misschien ten koste van de lak.

Garages van hout of kunststof neem je met een vochtig doekje af (met biologisch sop) en droog de houten delen daarna meteen af.

Plastic servies

Plastic servies en natuurlijk ook een aardewerk servies kunnen gewoon in de afwasmachine.

Buitenspeelgoed

Het meeste buitenspeelgoed kun je met de tuinslang afspoelen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons op

Gerelateerde artikelen

wasmachine

frituurpan schoonmaken

oven schoonmaken

kraan ontkalken

Print Friendly, PDF & Email

Pin It on Pinterest

X