Moskovisch gebak

Moskovisch gebak wordt ook wel biscuitdeeg genoemd. Dit deeg is een ideale basis voor o.a. slagroomtaarten of een cakerol. De basis bestaat uit bloem, boter, suiker, zout en eieren. Het deeg valt of staat met de eieren, Gebruik je teveel eieren dan krijg je een soort van boterkoek, gebruik je juist te weinig eieren dan wordt het een soort cake.

Het scheiden van de eieren is belangrijk! Het eigeel wordt van het eiwit gesplitst. Je kunt hiervoor een aparte eischeider gebruiken. Gebruik bij voorkeur verse eieren, want dan gaat het scheiden het meest makkelijk. Het eigeel kan scheuren wanneer een ei al wat ouder is.

De helft van de suiker met een snufje zout gaat bij de eiwitten. Deze klop je vervolgens stijf. De andere helft van de suiker met eveneens een snufje zout voeg je toe aan de eidooiers. Deze verwarm je au bain marie.

 

Als de suiker is opgelost haal je voorzichtig het schaaltje met de eidooiers van het vuur, let op want dit kan heet zijn! De eidooiers klop je vervolgens luchtig. Hiervoor hoef je de klopper niet opnieuw af te wassen. Bij het kloppen van eiwit moeten de schaal en de klopper absoluut brandschoon en vetvrij zijn, anders wordt het eiwit niet stijf. Maar bij het kloppen van eidooiers luistert dit niet zo nauw.

Je klopt door totdat het eimengsel er licht romig van kleur uit gaat zien. De kleur zit dan tussen gebroken wit en lichtgeel in. Dit is de echte basis van het moskovisch deeg.

Het ei is het meest belangrijk in het moskovisch deeg! Het is dus van belang dat het eiwit goed stijf is geklopt (niet te stijf kloppen!). Dit kun je controleren door de schaal omgekeerd boven je hoofd te houden. Als het eiwit blijft zitten is het goed.  En de eidooiers moeten goed luchtig geklopt worden zodat het een luchtig, romig zeer lichtgeel eruit ziet.

Je gaat de eidooiers mengen met het eiwit. Je doet een schepje van het eiwit bij het eigeel en je schept dit voorzichtig door elkaar (familie maken). Het beslag moet namelijk luchtig blijven en als je als een dolle gaat roeren dan klop je alle lucht eruit. En dan heb je straks dus niet een mooie, luchtige taart!  Vervolgens voeg je in 2 tot 3 porties de rest van het eiwitmengsel toe en je schept dit nog steeds voorzichtig door elkaar. 

Voordat je de bloem gaat gebruiken is het goed om deze te zeven. Het heeft de hele tijd in een pak gezeten en voor een luchtig bakresultaat moet je dus eerst zeven. De bloem zeef je boven het eimengsel en dit meng je voorzichtig met het eimengsel. Houd het vooral luchtig  😉 

Tot slot roer je de afgekoelde en gesmolten boter door het deegje. Eerst een klein straaltje om het familie te maken. Daarna giet je de gesmolten boter onder het voorzichtig roeren bij het deegmengsel. Als de boter helemaal is opgenomen dan is het deeg klaar om te gebruiken.

 

Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen Pin It on Pinterest

X