

We staan er lang niet altijd bij stil, maar bij het bereiden van voedsel lopen we het risico van kruisbesmetting. Bij kruisbesmetting gaat het om het overbrengen van een (ziekmakende) bacterie van het ene voedingsmiddel naar het andere. De besmetting kan ‘direct’ plaatsvinden, d.w.z. het ene voedings- product komt rechtstreeks in aanraking met het andere voedingsproduct. Maar de besmetting kan ook ‘indirect’ plaatsvinden bijvoorbeeld via de handen, keukengerei, aanrecht, koelkast. Om kruisbesmetting te voorkomen zijn kennis en een goede hygiëne belangrijk.
In rauwe producten vinden we meer bacteriën dan op gekookte voedingsmiddelen. De ziekmakende bacteriën treffen we vooral aan op vlees, vis en kip. Krijgen we die ziekmakende bacteriën binnen dan kan er een voedselvergiftiging optreden. De ernst van de vergiftiging is afhankelijk van de aard van de besmetting en de tijd die de bacterie heeft gehad om zich te vermenigvuldigen. De weerstand speelt ook een rol. Ouderen, zwangeren, zieken en kleine kinderen lopen meer risico. Een kruisbesmetting is niet waarneembaar. Om een besmetting of een voedselvergiftiging te veroorzaken zijn er veel minder bacteriën nodig dan om voedselproducten te laten bederven.
Risicovolle producten
Tot de risicovolle voedingsmiddelen behoren o.a.: rauw vlees, kip en ander gevogelte, vis en schaaldieren. Maar ook rauwe melk en eieren, oesters, sushi met vis behoren tot de risicogroep. Producten waar één van deze rauwe producten in verwerkt zijn zoals filet american en rauwmelkse kazen moet je ook mee opletten. En niet te vergeten de zelfgemaakte gerechten waar je rauwe eieren in gebruikt zoals mayonaise en kwarktaart.
Kruisbesmetting voorkomen
We hebben de volgende tips voor je op een rijtje gezet om kruisbesmetting te voorkomen:
Handen wassen: Was je handen grondig en droog ze goed af met een schone handdoek of een stuk keukenpapier, wat je na gebruik weggooit. Was je handen ook goed tussendoor. Je snijdt bijvoorbeeld rauwe kipfilet in reepjes en daarna ga je de paprika snijden. Tussen de kip snijden en paprika snijden moet je opnieuw je handen grondig wassen en afdrogen aan een schone doek of een stuk keukenpapier.
Schoon werken: Gebruik schoon keukengerei zoals een snijplank, mes, rasp etc.en werk op een schoon aanrechtblad. Gebruik nooit hetzelfde keukengerei waar je bijvoorbeeld de rauwe kip mee hebt gesneden voor het snijden van bijvoorbeeld de groenten. Een snijplank waar de groeven inzitten, kun je beter weggooien. Door de groeven krijg je de snijplank niet meer goed schoon. Houd rauwe producten goed gescheiden van bereide producten. Heb je rauw vlees op een bord gelegd, gebruik dan na he bakken een nieuw bord om het vlees op te leggen. Hetzelfde geldt voor je aanrechtblad. Heb je even een stuk rauw vlees neergelegd en even later leg je er een boterham neer, dan is er ook het risico van kruisbesmetting.
Koelkast: Zorg voor een schone koelkast. Laat vlees, vis en kip goed afgedekt in de koelkast ontdooien. Voorkom dat druipvocht op andere levensmiddelen lekt. Bewaar voedingsmiddelen en restjes goed afgesloten in een koelkast op de juiste temperatuur.