Was drogen

Haal je was zo snel mogelijk uit de wasmachine. Je voorkomt hiermee dat de was meer gaat kreuken en muf gaat ruiken. Je kunt de was aan de lucht laten drogen of in de droger stoppen. Beide methodes hebben hun voor- en nadelen. We zetten ze hier op een rijtje.

Was aan de lucht laten drogen

Je wasgoed kun je geen groter plezier doen dan het aan de buitenlucht laten drogen. We zetten de voordelen De vezels worden doordat het wasgoed op de wind meebeweegt, weer in vorm gebracht. Wanneer je de was in de droger stopt, moet je na elke keer het pluizenfilter reinigen met jawel de vezels uit je kleding. En je kleding krimpt niet terwijl je met een droger dat risico wel loopt.

Je was gaat lekker fris ruiken wanneer je het buiten ophangt, daar heb je geen chemische rommel voor nodig ūüėČ

Maar er zijn nog meer voordelen. De zon werkt anti-bacterieel en breekt de stof bilirubine af. Bilirubine is een stof die in bloed- en ontlastingsvlekken voorkomt. Deze stof breekt af in de zon, dus dat soort vlekken ben je al kwijt. Hang je wasgoed echter niet in de volle zon, want de zon heeft als nadeel dat kleuren kunnen verbleken.

Broeken

Schuif de bovenkant van de broek over het uiteinde van de strijkplank en strijk de broekband en de zakken. Steek je handen in de zakken om ze plat neer te leggen. Draai de broek rond tijdens het strijken. Wanneer je bij de achterzakken bent til je één voor één de pijpen op en strijk je het kruis.

Broeken waarin je geen vouw wilt strijken leg je daarna op de naad met de voorkant naar boven op de strijkplank. Wil je de achterkant ook strijken draai dan daarna de broek ook weer op de naad om.

Sommige broeken draag je juist wel met vouw. ¬†Vouw de pantalon dubbel op de plek waar je de vouw wilt hebben. Leg voordat je gaat strijken een vochtige doek zonder profiel (theedoek) over de broek om beschadiging te voorkomen. Tip: vouw het eerste lusje van de broekriem links op het eerste lusje van de broekband rechts en de vouw valt bijna altijd goed ūüôā

Rokken en jurken

Trek de rok over de strijkplank en strijk het deel wat op de plank ligt. Draai de rok steeds verder totdat je de hele rok hebt gestreken.

Bij jurken strijk je eerst de kraag, de schouders en mouwen. Daarna het bovenlijfje. De onderkant van de jurk trek je over de strijkplank en je draait steeds verder totdat de jurk gestreken is.

Persen doe je zo

Persen doe je met een heet strijkijzer en een vochtige (thee)doek. Je perst de broek op dezelfde volgorde zoals je een broek strijkt.

Gerelateerde artikelen

Naaimandje

Houd een klein naaimandje bij de strijkplank en wen je aan om kleine reparaties meteen uit te voeren tijdens het strijken.

Kleding bevochtigen

Kleding laat zich gemakkelijker strijken als het ietwat vochtig is. De meeste strijkijzers hebben een sproeifunctie maar je kunt ook een plantenspuit bij de hand houden. Als je daar enkele druppels etherische olie bijvoegt, gaat je kleding heerlijk ruiken.

Temperatuur

Begin met de kleding die op de laagste temperatuur gestreken moet worden. De kleding die met de hoogste temperatuur gestreken wordt doe je het laatst.

Synthetische stoffen

Wanneer je synthetische stoffen te heet strijkt kunnen ze smelten. Twijfel je over het soort stof? Begin dan op een lage temperatuur.

Steriliseren

Met een heet strijkijzer kun je (thee)doeken steriliseren.

Verkeerde kant

Sommige stoffen kun je beter linksom (binnenste buiten) strijken om glimmen of beschadiging te voorkomen. Dit geldt ook voor sommige stoffen met print of borduursel.

Crêpestof

Crêpestof kun je goed strijken op een handdoek. Zo blijft de crêpestructuur behouden.

Valse vouw

Heb je per ongeluk een valse vouw gestreken? Spuit de vouw dan in met de plantenspray of sproeifunctie op je strijkijzer en strijk de vouw opnieuw.

Gerelateerde artikelen

strijkijzer schoonmaken

Pin It on Pinterest

X