Uit een vieze wasmachine krijg je geen schone was. Regelmatig de wasmachine schoonmaken en ontkalken is daarom geen overbodige luxe. Maar hoe doe je dat de wasmachine schoonmaken?

Als het de eerste keer is dat je de wasmachine gaat schoonmaken, pak dan eerst de gebruiksaanwijzing erbij, zodat je eventuele aanwijzingen van de fabrikant kunt opvolgen. En er staat in hoe je de zeeplade uit de wasmachine kunt halen en hoe je het filter open kunt maken. Ben je de gebruiksaanwijzing kwijt? Google hem dan op internet, want veel handleidingen staan ook online.

Zeeplade

Bijna alle zeeplades kun je uit de wasmachine halen. De zeeplade maak je schoon met heet water. Heb je last van veel zeepresten? Laat de zeeplade dan even weken in heet water waaraan je een eetlepel natrium bicarbonaat hebt toegevoegd. Met een schoonmaakdoekje maak je de ruimte schoon van de zeeplade. Als deze opening erg vies is, maak het doekje dan vochtig in het sop waar de zeeplade in ligt te weken. Of maak een sopje van 1 liter warm water met 1 eetlepel natrium carbonaat.

Filter

Af en toe het filter loshalen is geen overbodige luxe. Sokjes en ander klein spul vind je daar terug. Voordat je het filter los haalt laat je eerst het overtollige water weglopen. Vaak zit er bij het filter een slangetje waarmee je het water laat weglopen. Werkt je wasmachine niet naar behoren? Centrifugeert deze niet goed of pompt de wasmachine het water niet weg? Dan is het verstandig om eerst het filter te controleren voordat je een monteur laat komen.

Wasmachinedeur

In de rubberen manchet van de deuropening hopen zich zeepresten en organisch materiaal op. Deze resten worden ook wel vetluis genoemd, kun je het beste verwijderen met een stukje keukenpapier. Het is overigens geen levende luis!

Ontkalken van de wasmachine

Voor een langere levensduur van de wasmachine is het slim de wasmachine geregeld te ontkalken. Als de wasmachine veel gebruikt wordt is het aan te raden de wasmachine 1 keer per maand een lege wasbeurt te laten draaien op een zo’n hoog mogelijke temperatuur. Je kunt daar eventueel 150 gram natrium bicarbonaat aan het bakje toevoegen,  waar normaal het wasmiddel in gaat.

Wordt de wasmachine een paar keer per week gebruikt, dan is het voldoende om eens per 2 of 3 maanden te ontkalken.

Wasmachine schoonmaken

Daarna nog met een klamvochtige doek de wasmachine rondom schoonmaken en eventueel stofzuigen en/of dweilen. Dan de schoonmaakspullen opruimen en klaar is het klusje de wasmachine schoonmaken. Tijdsduur van deze klus is ca 20 tot 30 minuten.

 
Pin It on Pinterest

X