Uit een vieze wasmachine krijg je geen schone was. Regelmatig de wasmachine schoonmaken en ontkalken is daarom geen overbodige luxe. Maar hoe doe je dat de wasmachine schoonmaken?

 

 Gebruiksaanwijzing

Lees de gebruiksaanwijzing eerst door voordat je de machine gaat schoonmaken. Ben je de gebruiksaanwijzing kwijt? Google hem dan op internet want veel handleidingen staan tegenwoordig online.

 Zeeplade

Bijna alle zeeplades kun je uit de wasmachine halen. De zeeplade maak je schoon met heet water. Heb je last van veel zeepresten? Laat de zeeplade dan even weken in heet water waaraan je wat soda hebt toegevoegd.

Filter

Af en toe het filter loshalen is geen overbodige luxe. Sokjes en ander klein spul vind je daar terug. Voordat je het filter loshaalt laat je eerst het overtollige water weglopen. Vaak zit er bij het filter een slangetje waarmee je het water laat weglopen. Werkt je wasmachine niet naar behoren? Dan is het verstandig om eerst het filter te controleren voordat je een monteur laat komen.

Wasmachinedeur

In het rubberen manchet van de deuropening hopen zich zeepresten en organisch materiaal op. Deze resten ook wel vetluis genoemd kun je het beste verwijderen met een stukje keukenpapier. Het is overigens geen levende luis!

Ontkalken

Voor een langere levensduur van de wasmachine is het slim de wasmachine geregeld te ontkalken. Je hebt de keus om bij elke wasbeurt Calgon toe te voegen. Je kunt ook een speciale reiniger/ontkalker kopen geschikt voor de wasmachine. Laat in ieder geval de wasmachine geregeld leeg draaien op een zo heet mogelijke temperatuur om bijvoorbeeld vetluis te voorkomen.  Voeg eventueel (een wasbol met) een scheut natuurazijn toe.