Buitenspeelgoed onderhouden  

Het buitenspeelgoed onderhouden en schoonmaken staat drie keer per jaar op het huishoudschema. Nu hoeft dit niet elke keer grondig te gebeuren. Maar het is wel goed om het af en toe even na te lopen, zodat je eventuele ongelukken voor bent.  

Het is in ieder geval goed om eens per jaar het buitenspeelgoed aan een inspectie te onderwerpen. Functioneert alles nog? Zitten de bouten en moeren van bijvoorbeeld de fietsen, skelters ed nog vast? Hoe zit het met de ophanging van de schommel?

De beste tijd om deze klus te klaren is aan het einde van de winter, zodat het speelgoed weer klaar is voor een nieuw speelseizoen. 

Eind juni en in het najaar staat deze klus nogmaals op onze huishoudschema’s, zodat je een kleine check-up kunt doen zoals de ophanging van de schommel controleren. Misschien moet er wat zand bijgevuld worden in de zandbak of moet er nog wat schoongemaakt en/of gerepareerd worden.

Voorjaarsschoonmaak

Natuurlijk kunnen kinderen ook in de winter lekker spelen met het buitenspeelgoed, maar het beste moment om alles een keer grondig na te lopen is in de lente. De komende seizoenen zal er toch vaker buiten geleefd worden en dan is het wel zo prettig als het buitenspeelgoed weer in topconditie is. En als het allemaal weer lekker schoon en fris is, dan nodigt dat misschien nog wat extra uit om buiten te spelen.

De basis van onze huishoudschema’s

De basis van de Slim Huishouden huishoudschema’s bestaan uit de dagelijkse routines en de wekelijkse klusjes.

Voor elk schema zijn de dagelijkse klusjes hetzelfde. Deze zijn o.a. bedoeld om het huis opgeruimd te houden, de wc en wastafel op te frissen, een leeg aanrecht om te kunnen koken en de was bij te houden. Wanneer het huis opgeruimd is kunnen de wekelijkse klussen namelijk makkelijker en sneller worden uitgevoerd. En de routines zorgen ervoor dat er geen ‘opstoppingen’ in huis ontstaan zoals overvolle wasmanden of een aanrechtblad wat vol staat met vuile vaat.

De wekelijkse klusjes zijn bedoeld om het huis schoon te houden/maken. Uiteraard hoeft dit niet elke week grondig te gebeuren. Wanneer de wekelijkse klusjes geregeld worden uitgevoerd, dan gaat het schoonmaken steeds makkelijker en sneller. Immers, iets wat nog niet echt vuil is maak je makkelijker schoon. En als je steeds op dezelfde manier het schoonmaakrondje uitvoert, dan wen je daaraan waardoor je de opfrisronde sneller kunt uitvoeren.

Superpoets

In alle schema’s met uitzondering van het basisschema en het maandschema zal je de term ‘superpoets’ voorbij zien komen. Omdat de wekelijkse opfrisbeurten niet zijn bedoeld om het huis elke keer grondig schoon te maken. Daarvoor hebben we de ‘superpoets’.

Wanneer dit op het schema staat, dan betekent het dat er deze week met meer precisie wordt schoongemaakt. Dus neem je deze keer alle hoekjes en gaatjes mee tijdens de wekelijkse opfrisbeurt. En als het nodig is kun je meteen de plafonds van stofnesten ontdoen. Stofzuigen en dweilen gaat ook wat grondiger. Trek nu de salontafel en de bank van hun plek en stofzuig daar ook onder. Zware meubelen ga je uiteraard niet verschuiven tijdens de superpoets 😉

De extra poetsklussen

In alle huishoudschema’s komen er extra poetsklussen voorbij zoals de ramen zemen, tegels schoonmaken in de badkamer en wc, de wasdroger en wasmachine schoonmaken etc.

  • Basisschema heeft de minste poetsklussen
  • Dan volgt het 3-wekenschema
  • Daarna het basisschema plus
  • Dan het 2 wekenschema
  • Vervolgens het maandschema
  • En tot slot heeft het weekschema de meeste poetsklussen

In het basisschema komen ook niet alle poetsklussen voor. Als je bepaalde poetsklussen vaker wilt uitvoeren, kun je hier ons poetsklussenoverzicht downloaden.

Afvinken

Als je van afvinken houdt, dan kun je dit op twee manieren doen. Elk huishoudschema heeft een papieren afvinklijst. Deze lijsten zie je onderin elk huishoudschema staan. De poetsklussen van het betreffende schema staan erop vermeld, de reminders plus de dagelijkse en de wekelijkse klusjes. Uiteraard kun je dit ook allemaal in de SlimHuishoudenapp afvinken.

Vanaf 2018 hebben we namelijk ook een gratis app waarop je de taken digitaal kunt afvinken. De app kun je downloaden in de Google Playstore en in de Appstore onder de naam SlimHuishouden.

Reminders om niets te vergeten

Elk huishoudschema kent ook reminders. Twee vaste onderdelen daarvan zijn de agenda oftewel de planning voor de lopende week en de week daarna. En het maken van een weekmenu. Daarnaast komen er ook andere reminders voorbij zoals tandenborstels vervangen, rookmelders controleren, onderhoud schoorsteen en CV ketel etc.

Tips bij het schoonmaken

Soms zie je ’tip’ staan bij een opruim- of schoonmaakklus. De ’tip’ bevat een link naar extra uitleg over een bepaalde klus. Bijvoorbeeld hoe je de radiator makkelijk kunt ontstoffen, de klussen van de tuinkalender, tegels schoonmaken, het opruimrondje enz.

Waar kun je onze huishoudschema’s volgen?

Je kunt op meerdere manieren onze huishoudschema’s volgen. Je kunt onze gratis app Slim Huishouden downloaden in de Playstore of de Appstore.

Daarnaast kun je jezelf abonneren op onze huishoudschema’s en ontvang je kosteloos elke week het nieuwste schema in je mailbox.

En je kunt de schema’s online te bekijken en eventueel uitprinten

Op je mobiele telefoon zie je onderin share this staan. Als je hierop klikt dan zie je de social media buttons en de groene printerknop.

 

 

 

Je kunt op meerdere manieren onze huishoudschema’s volgen. Je kunt onze gratis app Slim Huishouden downloaden in de Playstore of de Appstore.

Daarnaast kun je jezelf abonneren op onze huishoudschema’s en ontvang je kosteloos elke week het nieuwste schema in je mailbox.

En je kunt de schema’s online te bekijken en eventueel uitprinten. Uiterst links op het beeldscherm van de computer of laptop zie je een aantal social media knoppen. Daaronder bevindt zich een groene button voorzien van een printericon.  Met deze knop kun je het schema uitprinten of in een pdf formaat zetten. Ook heb je de mogelijkheid om het schema te mailen.

Op je mobiele telefoon zie je onderin share this staan. Als je hierop klikt dan zie je de social media buttons en de groene printerknop.

Naar de huishoudschema’s

Nu je de uitleg over de huishoudschema’s hebt gelezen kan je een huishoudschema kiezen die het beste bij jou past.

Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 
Pin It on Pinterest

X