Fiets schoonmaken

Je fiets schoonmaken is geen overbodige luxe en je verlengt de levensduur van de fiets . Vooral in de winter tijdens de vorstperiode (pekel) is het aan te raden de fiets geregeld schoon te maken en te ontdoen van het zout. Ander voordeel van geregeld schoonmaken is dat je bijtijds ziet of er eventueel extra onderhoud nodig is. Misschien een boutje wat vaster gezet moet worden.

Fiets schoonmaken

Het schoonmaken gaat eenvoudig met de tuinslang, een sopje van afwasmiddel en een borstel met lange haren (bijv. een behangersborstel). Spoel eerst met de tuinslang (bij voorkeur met warm water, dan lost de pekel sneller op) de fiets af. Borstel dan met het afwassop de fiets van boven naar beneden af. Nog even naspoelen met de tuinslang of een emmer water. De fiets aan de lucht laten drogen. Gebruik liever geen hoge drukreiniger of een sproeikop met een sterke straal. Je loopt dan het risico dat je water in de lagers spuit.

Extra verzorging

Eventueel kan de fiets nog nagewreven worden met een zachte, schone doek. Er blijft namelijk nog wel eens wat restvuil achter. Besteed bij het schoonmaken aandacht aan de velgen en spaken. Vergeet ook niet het vuil bij de spatborden te verwijderen. De remblokjes en fietsketting kun je schoonmaken met een tandenborstel. Na de reiniging kun je de boutjes en moertjes invetten met wat vaseline. Wanneer de fiets schoon en droog is kan de fiets nog ingewreven worden met een fietsglansolie of een siliconenspray. Wanneer je dit doet dan hecht het vuil minder snel aan de fiets en kun je de fiets de volgende keer makkelijker schoonmaken.

Pin It on Pinterest

X