Droger kleine opfrisbeurt tussendoor

Een droger gaat langer mee als deze op de juiste manier onderhouden wordt. Daarbij is het ook voor de brandveiligheid belangrijk dat de droger geregeld wordt schoongemaakt.

In al onze huishoudschema’s staat de droger standaard 1 keer in de 3 maanden op het schema. Als je de droger veel gebruikt is het goed om tussendoor de droger op een paar punten te reinigen. De reinigingspunten zijn mede afhankelijk van het type droger. Daarom is het altijd belangrijk om de gebruiksaanwijzing van de droger goed door te lezen. Kun je deze niet vinden, geen nood, op het internet kun je de meeste handleidingen gratis downloaden.

De kleine opfrisbeurt van de droger

De droger moet geregeld onderhouden worden. Gebeurt dat niet dan kan de droger een minder goed droogresultaat geven, de wasdroger kan meer energie gaan gebruiken en er kan zelfs brandgevaar ontstaan. Uieraard is het belangrijk dat je in de handleiding van de droger naleest wat en hoe je de onderdelen van jouw droger het beste reinigt. Volg daarom ook altijd het advies van de fabrikant op.

Kleine opfrisbeurt droger

Hieronder hebben we een lijstje gemaakt van de onderdelen welke tijdens de kleine opfrisbeurt gereinigd kunnen worden:

  • Het pluizenfilter met de stofzuiger van al het stof ontdoen. Eventueel kun je het pluizenfilter ook onder de kraan reinigen met water. Daarna goed afdrogen voordat het pluizenfilter terug in de droger geplaatst wordt.
  • Indien aanwezig het condensbakje of waterreservoir reinigen met water en afwasmiddel. Goed afdrogen en weer terugplaatsen in de droger. Deze stap doe je alleen als de droger niet op de waterafvoer is aangesloten en uiteraard alleen als de droger een condensbakje heeft..
  • Condensdroger: de condensor reinigen. Bij een condensdroger kun je deze (bijna) altijd uit de droger halen. Meestal zit de condensor links onderin. Maak het klepje open en draai vervolgens de condensor los en haal deze uit de droger. Vervolgens kun je de condensor afspoelen onder de kraan. Daarna goed afdrogen en weer terugplaatsen in de wasdroger. Als de wasdroger beschikt over een zelfreinigende condensor dan kun je deze stap overslaan.
  • Warmtepompdroger: de condensor reinigen. Bij een warmtepompdroger kun je de condensor niet uit de droger halen. Ook bij de warmtepompdrogers zit de condensor meestal links onderin de droger. Maak het klepje open en met de stofzuiger met het borstelopzetstukje kun je de condensor schoon zuigen.
  • De trommel schoonmaken met een klamvochtig doekje met eventueel een mild sopje van bijv. zwarte zeep.
  • Als de droger is uitgerust met een sensor deze ook schoonmaken met het klamvochtige doekje eventueel gecombineerd met een reiniger. Als de sensor vuil is geworden kan deze niet goed detecteren of de was al droog is, waardoor de droger langer kan draaien dan nodig is.   

Vanaf februari 2022 staat de kleine beurt voor de wasdroger standaard elke maand in al onze huishoudschema’s. Bij het maandschema is dit 1 keer in de 5 weken.

Nier vergeten na elke droogbeurt

Na elke droogbeurt moet het stof uit het pluizenfilter worden schoongemaakt. Dit stof kun je gewoon met de hand verwijderen. Maandelijks wordt het pluizenfilter grondig schoongemaakt. Het waterreservoir dient ook na elke droogbeurt geleegd te worden. Wanneer de droger is aangesloten op de waterafvoer dan hoeft dit niet. En als je een simpele droger hebt zoals bij mij thuis (waar de slang nog uit het raam moet hangen) dan is er geen waterreservoir.

  • Na elke droogbeurt het stof uit het pluizenfilter verwijderen
  • Condens- en warmtepompdrogers vangen het vrij gekomen vocht in de droger op in een waterreservoir of condensbakje. Wanneer de droger is aangesloten op de waterafvoer dan hoef je niets te doen

Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 
Pin It on Pinterest

X