Ontkalken van huishoudelijke apparaten

Ontkalken van huishoudelijke apparaten is een klusje wat geregeld voorkomt. Hoe vaker je een koffiezetapparaat of een waterkoker gebruikt, des te sneller je deze moet ontkalken. De frequentie van het ontkalken hangt ook weer samen met de hardheid van het water. In een gebied met zacht water zal je minder snel hoeven te ontkalken als in een regio met hard water. 

Al ons leidingwater bevat kalk. Kalk is een natuurlijk product. Het bestaat uit calcium en magnesium. Voor onze gezondheid levert kalk geen gevaar op. De inname van calcium is juist goed voor onze botten en tanden. Maar voor de levensduur van de huishoudelijke apparaten is het belangrijk dat deze geregeld ontkalkt worden. Kalk kan namelijk de leidingen verstoppen en schade aan het apparaat toebrengen.

Als je één van onze huishoudschema’s volgt, kom je geregeld het klusje tegen om de kranen en huishoudelijke apparaten te ontkalken. Nu hoef je dat niet iedere keer te doen wanneer dit op het huishoudschema staat. De mate waarin de huishoudelijke apparaten ontkalkt moeten worden hangt van een tweetal factoren af:

  • Hoe hard is het leidingwater? De hardheid kun je overigens hier opvragen of bij het waterbedrijf. Hoe zachter het water is hoe minder er ontkalkt hoeft te worden.
  • Hoe vaak worden de apparaten gebruikt? Een waterkoker die diverse keren per dag wordt gebruikt, zal eerder ontkalkt moeten worden dan wanneer een apparaat vrijwel niet gebruikt wordt. 

Waarmee kun je ontkalken?

Je kunt hiervoor verschillende middelen gebruiken. Belangrijk is dat je een zuur product gebruikt. Kalk lost namelijk op in zuur.

Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 
Pin It on Pinterest

X