Strijkijzer schoonmaken en ontkalken

Een (stoom) strijkijzer heeft regelmatig wat zorg en aandacht nodig, wil je het lange tijd zonder zorgen kunnen gebruiken. Heb je hulp nodig bij het ontkalken van je stoomstrijkijzer of loop je tegen andere zaken aan? We hebben de meest voorkomende problemen voor je op een rijtje gezet. Lees voordat je begint altijd de handleiding van je strijkbout!

Strijkijzerzool beschermen

Strijk niet over knopen, ritsen of metalen onderdelen, hiermee kun je de zool van je strijkijzer beschadigen. Zet je strijkijzer om dezelfde reden ook niet neer op een metalen of ruwe ondergrond.

Strijkijzerzool schoonmaken

Wanneer de zool vuil is geworden kun je deze schoonmaken door het koude strijkijzer gedurende een half uur neer te zetten op een doekje gedrenkt in schoonmaakazijn. Ga vervolgens met een vochtige schone doek over de strijkzool. Herhaal deze behandeling indien nodig.

Of je verwarmt je strijkijzer op stand twee. Ga dan met een witte kaars een aantal keer over de zool. Vervolgens strijk je het strijkijzer schoon op een paar lagen keukenpapier. Herhaal deze behandeling zo nodig.

Je kunt ook een pot sterke thee zetten en met een schone doek gedrenkt in de thee de zool schoonmaken. Daarna afdrogen met een schone doek. Gebruik in ieder geen schuursponsjes en/of schuurmiddelen om je strijkijzer te reinigen, daarmee veroorzaak je zeer waarschijnlijk krassen.

Strijkijzer schoonmaken

Het kunststof gedeelte van je strijkijzer maak je schoon met een klamvochtig microvezeldoekje.

Leidingwater vs gedistilleerd water

Wanneer je het strijkijzer vult met kraanwater kun je afhankelijk van de waterhardheid last krijgen van kalk. Een alternatief is gedistilleerd water. Dit water is water in zijn zuiverste vorm. Het proces van gedistilleerd water gaat als volgt: water wordt gekookt waarbij de verontreinigingen zoals kalk achterblijven en zuivere waterdamp opstijgt. Het verdampte water wordt opgevangen.

Het nadeel van het gebruik van gedistilleerd water is dat het zuur kan worden. Daardoor kan het bepaalde onderdelen van het strijkijzer aantasten. Lees daarom altijd de gebruiksaanwijzing en gebruik het water wat de fabrikant adviseert. Ga je een strijkijzer kopen? Informeer dan van te voren welk water wordt geadviseerd.

Regelmatig ontkalken

Wanneer er kalkdeeltjes uit de strijkzool komen, is het tijd om je strijkijzer te ontkalken. Bij een normaal gebruik en afhankelijk van de waterhardheid zul je ongeveer één keer per maand je strijkijzer moeten ontkalken. Lees voordat je gaat ontkalken altijd de gebruiksaanwijzing.

De makkelijkste manier van ontkalken is de volgende:

 

  • Meng 1 kopje water met 1 kopje (schoonmaak) azijn en giet dit in je strijkijzer
  • Verwarm het strijkijzer en druk daarna een paar keer op de stoomknop
  • Zet het strijkijzer uit en laat het mengsel ongeveer een uur inwerken
  • Laat je strijkijzer leeglopen en spoel verschillende keren na met schoon kraanwater

Anti-kalksysteem

Veel stoomstrijkijzers zijn voorzien van een speciale ontkalkingsknop en/of een anti-kalkstaafje. Met de ontkalkingsknop schud je de kalk en andere troep uit je strijkijzer. Het anti-kalkstaafje trekt de kalk uit het water aan. Lees om het anti-kalkstaafje te reinigen eerst de handleiding en volg die instructies op. We beschrijven hier een algemene manier om het anti-kalkstaafje te reinigen. Let op: niet alle anti-kalkstaafjes mogen gereinigd worden. Waarschuwing: raak nooit het uiteinde van het anti-kalkstaafje aan!

 

  • Laat eerst de strijkbout helemaal afkoelen en verwijder dan het staafje.
  • Laat het anti-kalkstaafje vier uur weken in schoonmaakazijn en spoel daarna goed af onder kraanwater.
  • Plaats vervolgens het staafje terug in het strijkijzer.

Strijkijzer opbergen

Laat de strijkbout eerst afkoelen en verwijder het water uit het reservoir. Meestal blijft er een klein laagje water achter, dit is normaal. Berg het strijkijzer rechtop weg.

Gerelateerde artikelen

Bruine druppels

Wanneer er bruine druppels uit het strijkijzer komen die het wasgoed bevuilen kan het zijn dat textielvezels zich in de gaten van de zool hebben opgehoopt en door de hitte zijn verbrand. Maak dan voorzichtig de zool schoon en controleer ook of je niet een te hoge temperatuur hebt ingesteld.

Te weinig stoom

Wanneer er geen of te weinig stoom vrijkomt, controleer dan eerst of er genoeg water in het reservoir aanwezig is. Is dat wel het geval ontkalk en reinig dan je strijkijzer.

Strijkijzer verliest water

Wanneer er water uit de gaatjes loopt is de temperatuur van het strijkijzer wellicht niet heet genoeg om stoom te produceren. Controleer dan de thermostaat en de ingestelde stoomhoeveelheid.

Kalkdeeltjes

Uit de zool van je strijkijzer kunnen kalkdeeltjes komen. Verwijder deze deeltjes van de kleding en reinig en ontkalk je strijkijzer.

Gebruiksaanwijzing

Met deze link kun je online de meeste gebruiksaanwijzingen downloaden. Lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing voordat je één van onze tips gebruikt.

Synthetische stof

Als je per abuis een synthetische stof op een te hoge temperatuur hebt gestreken zet dan de strijkbout niet uit, maar zet deze juist op de hoogste stand. Maak de zool schoon met een stuk keukenpapier. Let er wel op dat je daarbij niet je handen verbrand. Eventuele restjes kun je wegpoetsen met een watje met heel weinig aceton. Reinig de zool daarna met een doekje en water.

Reinigingsstift

Er zijn speciale reinigingsstiften te koop voor het reinigen van de strijkzool.

Gerelateerde artikelen

strijken doe je zo

Pin It on Pinterest

X