Dagelijkse routines voor het huishouden

De dagelijkse routines zijn het ideale hulpmiddel om het huishouden op orde te houden. Als deze taken zeer regelmatig worden uitgevoerd, dan blijft het huis er opgeruimd uitzien. En gaan de (twee)wekelijkse opfrisbeurten sneller, omdat er niet eerst opgeruimd hoeft te worden.

Als het aanrecht steeds aan kant is, kan er op ieder moment van de dag gekookt worden. Als je tijdens het koken alvast zoveel mogelijk weer opruimt, scheelt dat ook weer tijdens het afruimen.

Wanneer de vaatwasser na afloop van het afwasprogramma wordt uitgeruimd, kan de vuile vaat meteen weer de machine in. En je voorkomt hiermee dat de vaat zich opstapelt op het aanrecht, de eettafel etc.

We hebben een overzicht gemaakt van de dagelijkse klusjes inclusief een ochtend- en avondroutine, welke je hier kunt downloaden.

Stel prioriteiten

Soms zijn er dagen dat je niet overal aan toe komt. Op die momenten moet je prioriteiten stellen! Sommige routines gaan namelijk voor andere gewoontes. Bijvoorbeeld de vaatwasser uitruimen gaat voor de wc opfrissen.

Wanneer je de wc een keertje overslaat merk je dat niet direct in het huishouden. Maar als de vaatwasser niet wordt uitgeruimd kun je de vuile vaat niet meer kwijt. En ontstaat er dus een soort van filevorming van vuile vaat op het aanrecht.

Als je het overzicht kwijt bent?

Wanneer je het overzicht in het huishouden kwijt bent, kun je het beste beginnen met de dagelijkse klusjes. Je ontwikkelt hierdoor een huishoudelijke routine die er straks voor gaat zorgen dat je (weer) meer grip op het huishouden krijgt. Wanneer je gewend bent aan de dagelijkse routines kun je bijvoorbeeld ons basisschema gaan volgen.

Dagelijkse klusjes

Hieronder staan de dagelijkse klusjes genoemd die ik (bijna) dagelijks deed met 4 kinderen in huis plus een paar grote honden.

 • Elke dag, weer of geen weer, gaan de ramen open zodat het even lekker kan doorwaaien. De dekbedden worden uitgeschud, het matras opgeklopt met het hoofdkussen. Het dekbed hang ik buiten te luchten over de balkonrand. Bij regen leg ik het opengeklapt bij het voeteneind zodat een groot deel van het dekbed kan luchten. We verliezen ’s nachts warmte en vocht, een ideale kweekbodem voor bacteriën. Het matras en dekbed krijgen zo de kans om op te drogen.  
 • De vaatwasser uitruimen terwijl ondertussen de waterkoker zijn werk doet. Door de vaatwasser meteen aan het begin van de dag uit te ruimen, kan de vuile vaat in één moeite gedurende dag in de afwasmachine gezet worden. Hoewel de pubers in huis dat niet altijd begrijpen… die denken geloof ik standaard dat vuile vaat op hun kamer hoort of met een beetje mazzel op het aanrecht 😛  
 • Het aanrecht wordt meteen even gecheckt of er niet iets staat wat er niet hoort. Op de één of andere manier werkt een opgeruimd aanrechtblad aanstekelijk voor de rest van het huis.
 • De hand-, thee- en vaatdoek worden hier dagelijks verschoond.
 • Dagelijks loop ik het huis door op losse rommeltjes. Door het iedere keer bij te houden, voorkom ik dat een beetje een bergje wordt, een bergje een stapel en voor je het weet staat je huis vol. Want vanwege een kennelijk ongeschreven regel trekt rommel meer rommel aan.
 • Dan staat er nog de snelle sanitairronde op het programma staan. WC’s inspuiten en door borstelen, ondertussen met keukenpapier en reiniger wc-rand, bril en doortrekknop schoonmaken. Wastafel snel opfrissen. De badkamerspiegel neem ik (als het nodig is) af met het slimdoekje en daarna geef ik nog een snelle haal over de kranen. Blinken die me weer tegemoet en lijkt het net of de badkamer helemaal is gesopt en het kost me maar een paar seconden. 
 • Meestal worden er 1 tot 2 wassen gedraaid. Het meeste gaat daarna in de droger, wordt na afloop meteen opgevouwen en gaat de kasten in. Strijken doen we hier bijna niet meer, is ook haast niet nodig wanneer je de kleding warm uit de droger haalt.
 •  En ik check de afvalbakjes. Op de één of andere manier kan ik de medebewoners hier maar niet duidelijk maken dat je een vol afvalbakje leegkiepert in de kliko. Nee, alles gaat er gewoon bovenop en valt er dus uiteindelijk naast in het keukenkastje en wie mag dat opruimen? 
 • Als laatste pak ik de stofzuiger en zuig de benedenverdieping. Dat doe ik hier dagelijks omdat er een paar honden rondlopen. 

Een update

Dit artikel is indertijd geschreven toen mijn kinderen nog pubers waren. Inmiddels is iedereen uitgevlogen en wonen manlief en ik weer saampjes met onze lieve loederpoes.

Een aantal dagelijkse klusjes blijf ik nog steeds dagelijks doen zoals:

 • Ramen open
 • Beddengoed laten luchten
 • Vaatwasser uitruimen
 • Verzorging kat (schoon etensbakje, kattenbak nalopen en zorgen voor genoeg drinkwater in de waterfontein)
 • Aanrecht opgeruimd houden
 • Dagelijks schone hand-, thee- en vaatdoek
 • Elke dag een opruimrondje

Niet meer dagelijks maar gemiddeld 2 tot 3 keer per week:

 • Wastafel en wc worden 3 keer per week opgefrist
 • Afvalbakjes worden geleegd wanneer deze vol zijn
 • Wassen gebeurt op 3 dagen in de week
 • Stofzuigen gebeurt bij de wekelijkse opfrisbeurt van het huis

Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

Pin It on Pinterest

X