Wanneer de zolder geen echte woonfunctie heeft, wordt hij waarschijnlijk gebruikt om overtollige spullen op te slaan. Is dat bij jou ook het geval? Met onze tips kan je jouw rommelige en onoverzichtelijke zolder opruimen en organiseren. Misschien kan je de zolder wel veranderen in een ruimte die je voor andere doeleinden kunt gebruiken, zoals een walk-in closet ūüėČ

Stel jezelf een doel

Opruimen met een doel werkt altijd beter dan wanneer je zomaar aan de slag gaat. Bedenk daarom een reden waarom je de zolder wilt opruimen en maak een plan van aanpak.
 • Je wilt een opgeruimde en overzichtelijke zolder
 • De zolder kan als logeerkamer dienen
 • Je maakt er een relaxruimte van
 • Je hebt altijd al gedroomd van een walk-in closet

Maak een plan

De zolder opruimen en organiseren is niet een klus die je eventjes klaart. Zorg er daarom dus voor dat je er voldoende tijd voor uittrekt en vergeet het niet in je agenda te zetten. Dat klinkt misschien allemaal erg overdreven, maar een goed voornemen is zo gemaakt; je eraan houden is veel lastiger.

De zolder opruimen

Begin door het vullen van een vuilniszak of een grote doos met spullen die weg kunnen. Dingen die je al heel lang hebt en niet meer gebruikt kunnen echt weg. Hetzelfde geldt ook voor de spullen die je niet weg wil doen, want stel dat je het ooit eens nodig hebt. En ja, dat kan inderdaad een keertje voorkomen, maar moet je daarom echt alles bewaren?¬†Denk aan de rust en ruimte die je cre√ęert in je huis en in je hoofd wanneer je de zolder ontrommelt.

De zolder organiseren

Kringloop

Wanneer je besluit spullen weg te geven laat het dan niet eindeloos in een doos op zolder staan. Maak meteen de afspraak met de persoon of organisatie waar je spullen naartoe gaan. Dus niet uitstellen met het excuus dat je dat de volgende week wel doet. Want van uitstel komt heel vaak afstel!

Bewaren of wegdoen

Vaak hebben we moeite om afscheid te nemen van onze spullen. Het resultaat is meestal een huis wat uitpuilt van verschillende voorwerpen. En daar willen we nu juist vanaf. We geven je wat richtlijnen om makkelijker te kunnen kiezen tussen bewaren en wegdoen.
 • Word je blij van de items die door je handen gaan?
 • Verzamel je liever spullen of ervaringen?
 • Hoe meer voorwerpen je bewaart, hoe meer tijd je kwijt bent aan het onderhoud. Heb je dat er voor over?
 • Gebruik je de spullen nog of ligt het gewoon stof te happen?

Tip: Heb je leuke foto’s of oude knutsels van de kinderen die je echt wil bewaren? Maak dan een¬†doos vol herinneringen. Zo kan je dat allemaal bewaren.

Twijfelgevallen

Wanneer je de zolder gaat organiseren, gebruik dan een aantal dozen.

 • Een krat voor de spullen die op zolder blijven
 • Een doos voor zaken die elders in huis worden opgeborgen
 • Een mand voor zaken die naar een ander gaan
 • Een doos voor zaken die gerepareerd moeten worden. Alleen datgene wat meteen gerepareerd wordt en dan ook gebruikt gaat worden. Anders gaat het meteen bij het afval!
 • Een krat voor de twijfelgevallen
 • Voldoende vuilniszakken
Voorwerpen waar je echt bij twijfelt leg je in een aparte doos. Zet deze doos wanneer je klaar bent met de zolder opruimen in de schuur of op zolder. Zet een datum in de agenda wanneer je deze twijfeldoos weer onder handen neemt. Alles wat er na deze datum nog in ligt, kan dus weg!

Spullen op je zolder opbergen

Pas als je weet wat je moet gaan opbergen, kun je op zoek gaan naar de juiste opbergers. Er zijn fantastische opbergsystemen te koop. Maar waarschijnlijk heb je tussen je oude spullen ook wel iets gevonden wat je kunt hergebruiken zoals een oude kapstok, vuilnisemmer, oude koektrommels enzovoort. Gebruikte pindakaas- of jampotten kunnen prima dienst doen om klein spul in op te bergen. Schroef de deksels tegen de onderkant van een plank, vul de potten en schroef ze met het deksel vast aan de plank.

Logisch indelen

Groepeer je gereedschappen, sportartikelen, tuinspullen, boeken, verf, bakblikken enzovoort bij elkaar en bedenk wat de meest logische plek is om ze op te bergen. Ruim gevaarlijk middelen zoals terpentine in een goed afgesloten kast, zodat kinderen en huisdieren er niet bij kunnen komen.

Zet de zolder niet helemaal vol met spullen en zorg voor een goed gangpad, zodat je overal redelijk makkelijk bij kunt.

Laat zien dat de zolder is opgeruimd

Wanneer je alles hebt opgeborgen, is het belangrijk dat niet alleen jij de spullen makkelijk kunt terugvinden, maar ook de andere gezinsleden. Maak grote en duidelijke etiketten en plak die op de dozen, laatjes, bakjes enzovoort. Als je het echt helemaal goed wilt aanpakken, dan kun je op de computer een lijst van spullen maken die je bewaart. Zet erbij in welke doos, laatje etc je de spullen hebt opgeborgen. Geef de dozen, laatjes een nummer en je hoeft nooit meer te zoeken.
Verhuizen
Stel jezelf de vraag of je het betreffende item de rest van je leven bij je houdt. Dus als je bijvoorbeeld gaat verhuizen, verhuist het dan met je mee? En wat doet het betreffende item eigenlijk op zolder wanneer je er zo aan gehecht bent?
Planken ophangen
Is de zolder onhandig ingedeeld en kun je niet overal opbergmeubelen kwijt? Kies dan voor een plankensysteem wat je op maat kunt zagen.
Lastig te bereiken
Niet elke zolder is gemakkelijk toegankelijk. Wanneer je moeite moet doen om op de zolder te komen, berg er dan geen spullen op die je vaak nodig hebt.

Pin It on Pinterest

X