Rookmelders

Rookmelders kunnen je leven redden! We weten het, maar we staan er niet echt bij stil. Je ligt te slapen en er breekt brand uit. Als je slaapt ruik je de rook niet. Rook bevat veel giftige gassen waardoor je snel bewusteloos raakt. Je moet er toch niet aan denken dat je kinderen, je partner, andere dierbaren en niet  te vergeten jezelf op zo’n akelige manier om het leven komen. Dus schaf meteen een aantal rookmelders aan. En stel het niet uit tot volgende week….

Brand

Er zijn twee soorten branden: een smeulende brand en een uitslaande brand. Bij een smeulende brand treedt vooral rookvorming op. De rookdeeltjes zijn bij een smeulende brand groter, doordat ze niet volledig verbranden. Bij een uitslaande brand is er sprake van vooral vlammen. De temperatuur stijgt sneller en sterker waardoor er kleinere rookdeeltjes vrijkomen door een vrijwel volledige verbranding.

Soorten rookmelders

Rekening houdend met de verschillen tussen branden zijn er 2 hoofdtypes brandalarmen verkrijgbaar.

  • Ionisatierookmelders met een radioactieve bron sturen geladen deeltjes uit die tussen twee elektroden stromen. Rook remt de stroom af, waardoor de ionisatierookmelder geactiveerd wordt. Dit type brandalarm reageert sneller op kleinere rookdeeltjes die eigen zijn aan een uitslaande brand, dan op de grotere rookdeeltjes van een smeulende brand. Voor enkele euro’s kan je je dit type rookmelder al aanschaffen.
  • Foto-elektrische of optische rookmelders zenden lichtbundels uit die opgevangen woorden door een cel die lichtgevoelig is. Rook in de lichtbundel activeert de optische rookmelder. Omdat dit type brandalarm sneller grotere rookdeeltjes detecteert, reageert het sneller op smeulende of beginnende branden. Foto-elektrische rookmelders zijn duurder dan ionisatierookmelder: je betaalt er ongeveer 3 keer zo veel voor.
  • Tweeledige brandalarmen werken zowel via ionisatie als foto-elektrisch. Hiervoor betaal je weliswaar nog meer, maar ze vormen dan wel een effectief detectiemiddel bij zowel smeulende als uitslaande branden.

Voeg een spelelement toe

Door een spelelement toe te voegen aan het opruimen maak je het spannend. Verdeel de ruimte in verschillende zones en degene die het eerst zijn gedeelte klaar heeft is de winnaar. Je kunt het nog extra spannend maken en schakel een kookwekkertje. Binnen bijvoorbeeld 5 minuten moet al het speelgoed opgeruimd zijn. Zet er een vrolijk muziekje bij op en ruim al dansend en zingend op. Een ander spel is het kleurenspel. Om de beurt roept iemand een kleur en de anderen ruimen alles met die kleur op. En zo ga je door tot de hele kamer is opgeruimd.

Jassen, tassen en schoenen

Zorg dat er voor ieder kind een plek is waar ze hun jas, tas en schoenen zelf kunnen opbergen. Het meteen ophangen van een jas kost je kind geen enkele moeite. Geef zelf het goede voorbeeld en na een paar weken van consequent volhouden is het opruimen bij thuiskomst vaste routine geworden. Net als bij volwassenen hebben kinderen 4 tot 5 weken nodig om zich een nieuwe gewoonte eigen te maken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons op

Gerelateerd artikelen

slim opruimen

stop de chaos

kinderknutsels opruimen

het hele gezin helpt mee

Print Friendly, PDF & Email

Pin It on Pinterest

X