Zoals met alles is een slimme voorbereiding het halve werk Wink Vraag jezelf het volgende af:

  • Welke groente, kruiden of fruitsoorten wil je gaan kweken?
  • Wil je bijzondere groente en kruiden kweken die niet gemakkelijk te verkrijgen zijn in de winkel?
  • Hoe zelfvoorzienend wil je worden?
  • Doe je het voor de lol, voor de kinderen etc.?

Met hoeveel bakken ga je beginnen?

Afhankelijk van hoeveel je uit je moestuin wilt gaan oogsten, heb je per volwassene gemiddeld tussen de 1 en 3 bakken nodig. Wil je helemaal zelfvoorzienend zijn dan heb je wat meer bakken nodig. Vergeet niet dat elke bak 8 tot 12 vakken heeft. Dat betekent dat je 8 tot 12 verschillende soorten groente en fruit kunt gaan oogsten. Maak je de bakken groter dan een vierkante meer, dan krijg je natuurlijk ook meer vakken. Naast de bakken kun je natuurlijk ook plantenpotten gebruiken. Mijn oma gebruikte naast de verschillende bakken en potten ook rustig kuipjes van levensmiddelen ed. Ze maakte er een gaatje in, aarde erin en er kon weer een kruid of iets dergelijks in groeien.

Waar zet je de bakken neer?

Door het gebruik van potten en bakken ben je niet aan 1 plaats gebonden. Je kunt elk plekje in de tuin benutten. Wanneer je veel kruiden gebruikt is het handig om de kruiden vlakbij de keukendeur neer te zetten. Heb je een erg kleine tuin dan kun je ook de hoogte in. Hang bijvoorbeeld hangmanden op met aardbeien. Maak een stellage waaruit de diverse kruiden groeien. Gebruik je vensterbanken en de schutting om bakken aan op te hangen. Het enige wat de planten nodig hebben is een plekje met zon, aarde en water.

Zonlicht

Planten hebben voldoende zonlicht nodig om te groeien. Courgettes, tomaten, aardbeien, paprika e.d. hebben echt veel zonlicht nodig. Kies voor deze planten een plek waar de planten 8 uur zon per dag krijgen.  Bladgroentes zoals sla, bieten, andijvie hebben aan 6 uur per dag zonlicht voldoende. Houdt er rekening mee dat gedurende de wisseling van de seizoenen (stand van de zon) de zonval anders is. Wanneer je makkelijk verplaatsbare bakken hebt is dat geen probleem. Te veel zon en warmte kan ook een probleem zijn. Met name bij de bladgroentes zie je de plantjes dan verslappen. Zet ze dan simpel in de schaduw door een parasol neer te zetten.

Print Friendly, PDF & Email

Pin It on Pinterest

X