Wasdroger schoonmaken

Wanneer je de wasdroger op regelmatige basis schoonhoudt, scheelt dat in de energiekosten. De droger moet door de hoeveelheid stof namelijk langer draaien om de was droog te krijgen. Ook kan er brand ontstaan wanneer deze hoeveelheid stof in aanraking komt met bijvoorbeeld het verwarmingselement.

Pluizenfilter

Wanneer je wasgoed in de wasdroger droogt worden de pluisjes opgevangen in de pluizenfilters in de deur en deuropening. Het beste maak je na iedere droogbeurt de filters schoon. Hiermee voorkom je een hoger energiegebruik doordat de was minder snel droogt. Ook kunnen stof en pluizen het binnenwerk van de droger beschadigen en zelfs brand veroorzaken.

Broeken

Schuif de bovenkant van de broek over het uiteinde van de strijkplank en strijk de broekband en de zakken. Steek je handen in de zakken om ze plat neer te leggen. Draai de broek rond tijdens het strijken. Wanneer je bij de achterzakken bent til je één voor één de pijpen op en strijk je het kruis.

Broeken waarin je geen vouw wilt strijken leg je daarna op de naad met de voorkant naar boven op de strijkplank. Wil je de achterkant ook strijken draai dan daarna de broek ook weer op de naad om.

Sommige broeken draag je juist wel met vouw.  Vouw de pantalon dubbel op de plek waar je de vouw wilt hebben. Leg voordat je gaat strijken een vochtige doek zonder profiel (theedoek) over de broek om beschadiging te voorkomen. Tip: vouw het eerste lusje van de broekriem links op het eerste lusje van de broekband rechts en de vouw valt bijna altijd goed 🙂

Rokken en jurken

Trek de rok over de strijkplank en strijk het deel wat op de plank ligt. Draai de rok steeds verder totdat je de hele rok hebt gestreken.

Bij jurken strijk je eerst de kraag, de schouders en mouwen. Daarna het bovenlijfje. De onderkant van de jurk trek je over de strijkplank en je draait steeds verder totdat de jurk gestreken is.

Persen doe je zo

Persen doe je met een heet strijkijzer en een vochtige (thee)doek. Je perst de broek op dezelfde volgorde zoals je een broek strijkt.

Gerelateerde artikelen

Naaimandje

Houd een klein naaimandje bij de strijkplank en wen je aan om kleine reparaties meteen uit te voeren tijdens het strijken.

Kleding bevochtigen

Kleding laat zich gemakkelijker strijken als het ietwat vochtig is. De meeste strijkijzers hebben een sproeifunctie maar je kunt ook een plantenspuit bij de hand houden. Als je daar enkele druppels etherische olie bijvoegt, gaat je kleding heerlijk ruiken.

Temperatuur

Begin met de kleding die op de laagste temperatuur gestreken moet worden. De kleding die met de hoogste temperatuur gestreken wordt doe je het laatst.

Synthetische stoffen

Wanneer je synthetische stoffen te heet strijkt kunnen ze smelten. Twijfel je over het soort stof? Begin dan op een lage temperatuur.

Steriliseren

Met een heet strijkijzer kun je (thee)doeken steriliseren.

Verkeerde kant

Sommige stoffen kun je beter linksom (binnenste buiten) strijken om glimmen of beschadiging te voorkomen. Dit geldt ook voor sommige stoffen met print of borduursel.

Crêpestof

Crêpestof kun je goed strijken op een handdoek. Zo blijft de crêpestructuur behouden.

Valse vouw

Heb je per ongeluk een valse vouw gestreken? Spuit de vouw dan in met de plantenspray of sproeifunctie op je strijkijzer en strijk de vouw opnieuw.

Gerelateerde artikelen

strijkijzer schoonmaken