Wat is nou de beste indeling voor de koelkast? Je gebruikt je koelkast pas eigenlijk optimaal wanneer je de producten op de juiste plek bewaart. Dit doe je op temperatuur, omdat er verschil zit in de verschillende planken. In dit bericht geven wij verschillende voorbeelden van hoe jij jouw koelkast het beste in kan delen. 

Over het algemeen geldt dat de plaats boven de groentelades het koudst is. Het kan soms voorkomen dat het andersom is. Bijvoorbeeld bij koelkasten met een vriesgedeelte boven het koelgedeelte. Meet voor de zekerheid met een thermometer de verschillende plaatsen in de koelkast. Houd tijdens het meten de koelkast dicht. Na ca 1.5 uur heb je de juiste temperatuur. Heb je een koelkast met onderin de koudste plek, houd dan de volgende indeling aan:

Groentelade

  • Groenten en fruit
  • Verse kruiden
  • Champignons/paddenstoelen
  • Voorverpakte aardappelen en groenten 

Onderste rek (indien het koudst)

  • Vlees, vis en gevogelte
  • Vleeswaren
  • Zuivelproducten, uitgezonderd de boter en kaas 

Rekken in het midden

  • Restanten maaltijden, soep
  • Vleeswaren, worst
  • Taart/gebak
  • Alle soorten kaas
  • Boter en bakproducten

Bovenste rek (indien het warmst)

  • Boter en margarine
  • Sauzen zoals mayonaise en ketchup ed
  • Ongeopende flessen/pakken limonade/vruchtensap 
  • Geopende potten met bijv. augurken, zilveruitjes en andere houdbare conserven

Deur

  • Bovenin kaas, boter en margarine
  • Eieren, tubes en potjes
  • Potjes en flesjes, eventueel medicijnen die in de koelkast bewaard dienen te worden
  • Onderin flessen frisdrank, geopende pakken zuivel/vruchtensap 

Koelkast met temperatuurzones

Tegenwoordig zijn er koelkasten met verschillende temperatuurzones. Een zone voor kaas, vlees etc. Bij de indeling volg je het beste het advies van de fabrikant op (zie de gebruiksaanwijzing van de koelkast).

Temperatuur

De maximumtemperatuur van de koelkast is 7 graden. De koudste plek van de koelkast kan het best tussen de 2 en 4 graden liggen. Test de temperatuur met een thermometer. Om temperatuurschommelingen te voorkomen, kun je warme producten (zoals restanten maaltijd of soep) eerst koelen in een bak koud water voordat je het in de koelkast zet.

Nog wat tips

  • Zet producten na gebruik zo snel mogelijk terug in de koelkast.
  • Kliekjes kun je maximaal 2 dagen bewaren.
  • Heb je een verpakking geopend, dek deze dan goed af.
  • Houd rauwe producten goed gescheiden van bereid voedsel om besmetting te voorkomen.
  • Bewaar voedsel in goed afsluitbare bakjes of andere opbergmiddelen om te beschermen tegen uitdroging en bacteriën.