Vlekkenmiddelen, welke kun je gebruiken?

Vlekken kun je vergelijken met ongewenst bezoek. Ze komen als het niet uitkomt en blijven vaak lang hangen 🙂 Maar voor bijna iedere vlek is wel een oplossing te bedenken. Er zijn namelijk veel soorten vlekkenmiddelen die je kunt gebruiken om een vlek te behandelen. Maar niet elk middel is geschikt voor elke vlek. We hebben een overzicht gemaakt van de verschillende vlekkenmiddelen en voor welke vlek je ze het beste kunt gebruiken.

Aceton

Wanneer je aceton gebruikt, gebruik dan pure aceton. In nagellakremover kunnen olie-achtige hulpstoffen zitten die vlekken kunnen veroorzaken. Gebruik aceton nooit op plastic, kunstzijde, triacetaat, acetaat- en chloorvezels. Je kunt aceton gebruiken voor o.a.: balpen, correctievloeistof, inkt, gom, kleurstof, kopergroen, lijm, make-upcreme, nagellak, vernis, verf en lijm. Let op: aceton is brandbaar dus na de behandeling niet meteen in de droger!

Alcohol

Alcohol wordt ook verkocht onder de naam propanol of isopropylalcohol. Wanneer je dit niet in huis hebt, kun je ook de ontsmettingsalcohol uit het medicijnenkastje gebruiken. Met alcohol kun je veel verschillende vlekken behandelen zoals balpen, bieten, bladgroen, campari, gras, hars, inkt (afwisselend deppen met alcohol en azijn), kleurstof, kopieerinkt, lippenstift, parfum, roest, transpiratie, vernis, viltstift, waterijs, wijn en zalf.

Ammonia

Ammonia is een vetoplosser en heeft een milde bleekfunctie. wees dus voorzichtig op gekleurde stoffen. Wees voorzichtig wanneer je met ammonia in de weer gaat. De ammonia die je in de winkel koopt is verdund met water. Ammoniak is een giftig en bijtend middel en geeft irriterende dampen af. Je kunt ammonia gebruiken voor o.a.

Gerelateerde artikelen

Droogföhnen

Na het behandelen van een vlek moet je de natte plek drogen met een föhn om te voorkomen dat er randen aan de vlek ontstaan. Houd de föhn niet te dicht bij de stof.

Vlekkenmiddel

Wanneer je een vlekkenmiddel gaat gebruiken, probeer het dan eerst uit op een onopvallende plaats (bijvoorbeeld de binnenkant van de zoom) om vervelende verrassingen te voorkomen. Zelfs mineraalwater kan op een tere stof als zijde een kring achterlaten.

Wasbenzine

Wanneer je wasbenzine of een andere vluchtige organische stof gebruikt als vlekkenmiddel, gooi dit kledingstuk daarna niet in de droger. Er kan brand uitbreken.

Gerelateerde artikelen

transpiratie

aarde/modder

grasvlekken

bloedvlekken

Pin It on Pinterest

X