Het is aan gezonde mensen vaak moeilijk uit te leggen wat het nu precies betekent, wanneer je last hebt van een laag energieniveau. Je kunt het op verschillende manieren uitleggen, maar zelf vind ik de lepeltheorie het meest verhelderend. Ik gebruik deze theorie om mensen in mijn omgeving uit te leggen wat het nu werkelijk betekent in het dagelijks leven om een verminderd energieniveau te hebben. 

Wanneer je iets gebroken hebt is dat voor anderen zichtbaar. Een laag energieniveau daarentegen is niet zichtbaar en het is voor veel mensen lastig om zich voor te stellen hoe dat nu is. Gezonde mensen worden wakker en beginnen aan hun dag zonder er bij stil te staan dat activiteiten zoals douchen, ontbijten, werken, boodschappen doen, voor kinderen zorgen, koken en misschien ’s avonds naar het theater energie kost. Natuurlijk zijn zij ook na een inspanning moe. Maar het verschil is dat wanneer zij een nacht lekker hebben kunnen slapen ze de volgende dag weer met een flinke voorraad energie aan hun dag kunnen beginnen.

Lepeltheorie

De lepeltheorie is bedacht door Christine Miserandino. Zij is tevens de oprichtster van de Engelstalige website butyoudontlooksick.com. Christiane lijdt aan lupus,  wat een auto-immuunziekte is.   

Christine bedacht op een avond de lepeltheorie toen ze samen met haar vriendin een frietje at. Haar vriendin wilde graag weten hoe het nu voelt om elke dag weinig energie te hebben.

Je kunt hier de Engelstalige versie lezen en we hebben zelf de tekst naar het Nederlands vertaald welke je hier onder kunt lezen.

Mijn beste vriendin en ik aten ons avondeten en ondertussen zaten we lekker te kletsen.  We aten een  frietje en zoals  gewoonlijk was het weer eens erg laat.  We brachten meer tijd door in onze stamcafetaria dan in de schoolbanken. We kletsten dan over jongens, muziek

Pin It on Pinterest

X