De slimme moestuin

Wil je ook graag onbespoten groente en fruit uit je eigen tuin of balkon oogsten? Denk je dat dit niet voor jou is weggelegd vanwege een gebrek aan ruimte, tijd en ken- nis? Dan is de slimme moestuin de perfecte oplossing. Je hebt namelijk niet veel ruimte nodig en qua tijd ben je een uurje per week kwijt. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je de slimme moestuin begint en onderhoudt.

De slimme moestuin

Het beginnen van een slimme moestuin is heel eenvoudig. Je hebt niet veel nodig. Een bak, aarde, zaadjes en je kunt beginnen. In de gewone moestuin moet je eerst de grond spitten, bemesten, zaaien, zaailingen verwijderen, onkruid weghalen. Je moet rekening houden met waar je welke groentes zaait. Kortom je hebt veel ruimte nodig en het is behoorlijk arbeidsintensief.

De slimme moestuin kost je daarentegen maar heel weinig tijd. Wat simpele bakken, aarde en je kunt beginnen met zaaien. Je kunt de bakken kant en klaar kopen. Je kunt ze ook zelf maken van hout, stenen of wat je maar voor handen hebt. Het gaat er niet om dat je bakken er prachtig uitzien, het hoeft alleen maar functioneel te zijn.

Opbrengst

Uit een bak van 1 vierkante meter (1 x 1 meter) kun je al aardig wat groente halen. Je verdeelt een bak met een rooster in verschillende vakken. Je kunt uit 1 bak van een vierkante meter 8 tot 12 soorten  soorten groente, fruit en kruiden halen. Het grote voordeel van de slimme moestuin is dat je alleen dat zaait wat je zelf kunt opeten. Bij een gewone moestuin wordt er veel meer gezaaid, waardoor je oogst ook veel groter is. Maar hoeveel kroppen sla of courgettes eet je in een week weg? In de gewone moestuin zaai je veel tegelijk, het is dan ook tegelijk oogstrijp!

Voordelen van de slimme moestuin

Je kunt voor heel weinig geld biologische producten uit je eigen tuin halen. Het kost je weinig tijd, hooguit 10 minuten per dag of een uurtje in de week! Heb je last van je rug of ben je niet zo goed ter been? De slimme moestuin kun je ook op tafelhoogte creeëren. Qua investering vraagt het niet veel. Wat houten bakken die je zelf kunt maken, aardemengsel, zaaigoed, een schepje  en eventueel worteldoek voor in de houten bak. Het kan handig zijn om daarnaast een rek te maken waarlangs enkele planten omhoog kunnen groeien.

Oma, dank je wel

Moestuinieren in bakken is de laatste paar jaren in de belangstelling gekomen. De oma van mijn man tuinierde 80 jaar geleden al op deze manier. Ze hield kippen en ze verbouwde haar eigen groente en fruit. Omdat oma vooral praktisch was is ze in zelfgemaakte bakken begonnen. Haar grootste wens een  grote tuin zat er niet in. Ze moest het doen met een klein tuintje. Tot vlak voor haar dood heeft ze groente uit eigen tuin gegeten. Ik zal nooit de eerste keer vergeten dat ik bij haar thuiskwam. Ze had een piepklein voortuintje wat vol stond met potten eetbare planten. Op en aan alle vensterbanken stonden/hingen plantenbakken vol met groente en fruit. Het achtertuintje stond ook weer vol met allerlei bakken en potten en het zag er heel uitnodigend uit. In die tijd hadden mensen vaak een volkstuin als ze zelf groente en fruit wilden verbouwen. Oma vond dat maar niets. Het bewerken van de grond en alle andere werkzaamheden daar had ze simpelweg de tijd niet voor. Ook zou ze iedere dag naar haar volkstuin moeten fietsen. En daar had oma geen zin in met 8 kinderen. De meeste tips en adviezen komen van oma, dus oma, dank je wel!

Print Friendly, PDF & Email

Pin It on Pinterest

X