Strijken proberen we natuurlijk zo veel mogelijk te vermijden. Maar soms heeft een kledingstuk gewoon een strijkijzer nodig. Iedereen kan leren strijken, het is namelijk niet moeilijk. Maar je moet er wel wat tijd voor uittrekken. Wat heb je nodig? Een strijkplank met een (stoom)strijkijzer met een gladde en schone zool en eventueel een sprayflacon met water of een strijkspray.

Bovenkleding

Je begint altijd met de kraag. Kragen strijk je vanuit het midden naar de zijkant, hierdoor voorkom je dat de kraag gaat kreukelen. Vervolgens span je één schouderstuk over het uiteinde van de ronde kant van de strijkplank en strijk je dit deel. Daarna strijk je op dezelfde manier het andere schouderstuk. Daarna ga je verder met de mouwen. Je kunt als je dat makkelijker vindt een mouwplankje gebruiken of de mouwen op de naad dubbelvouwen. Tot slot strijk je de grote vlakke delen.

Broeken

Schuif de bovenkant van de broek over het uiteinde van de strijkplank en strijk de broekband en de zakken. Steek je handen in de zakken om ze plat neer te leggen. Draai de broek rond tijdens het strijken. Wanneer je bij de achterzakken bent til je één voor één de pijpen op en strijk je het kruis.

Broeken waarin je geen vouw wilt strijken leg je daarna op de naad met de voorkant naar boven op de strijkplank. Wil je de achterkant ook strijken draai dan daarna de broek ook weer op de naad om.

Sommige broeken draag je juist wel met vouw. Vouw de pantalon dubbel op de plek waar je de vouw wilt hebben. Leg voordat je gaat strijken een vochtige doek zonder profiel (theedoek) over de broek om beschadiging te voorkomen.

Tip: vouw het eerste lusje van de broekriem links op het eerste lusje van de broekband rechts en de vouw valt bijna altijd goed 🙂

Rokken en jurken

Trek de rok over de strijkplank en strijk het deel wat op de plank ligt. Draai de rok steeds verder totdat je de hele rok hebt gestreken.

Bij jurken strijk je eerst de kraag, de schouders en mouwen. Daarna het bovenlijfje. De onderkant van de jurk trek je over de strijkplank en je draait steeds verder totdat de jurk gestreken is.

Zijde

Zijde mag tijdens het strijken niet besprenkeld of ingestoomd worden. Er kunnen dan watervlekken ontstaan. Strijk de zijde altijd binnenste buiten.

Wol strijken

Wol kun je het beste strijken met een stoomstrijkijzer. Heb je geen stoomstrijkijzer leg dan een vochtige doek over het kledingstuk om glimmen te voorkomen. Is een wollen kledingstuk toch gaan glimmen zet dan voorzichtig je stoomstrijkijzer op de stof en geef een extra stoomstoot.

Breng de kleding in model en strijk ze linksom (= binnenste buiten). Beweeg de strijkbout niet teveel heen en weer maar zet de bout steeds opnieuw op een stuk stof.

Persen doe je zo

Persen doe je met een heet strijkijzer en een vochtige (thee)doek. Leg de doek over het gedeelte dat je wil persen en druk er stevig op gedurende 5 tot 15 seconden.

Naaimandje

Houd een klein naaimandje bij de strijkplank en wen je aan om kleine reparaties meteen uit te voeren bij het strijken.

Kleding bevochtigen

Kleding laat zich gemakkelijker strijken als het ietwat vochtig is. De meeste strijkijzers hebben een sproeifunctie maar je kunt ook een plantenspuit bij de hand houden. Als je daar enkele druppels etherische olie bijvoegt, gaat je kleding heerlijk ruiken.

Temperatuur

Begin met de kleding die op de laagste temperatuur gestreken moet worden. De kleding die met de hoogste temperatuur gestreken wordt doe je het laatst.

Synthetische stoffen

Wanneer je synthetische stoffen te heet strijkt kunnen ze smelten. Twijfel je over het soort stof? Begin dan op een lage temperatuur.

Steriliseren

Met een heet strijkijzer kun je (thee)doeken steriliseren.

Verkeerde kant

Sommige stoffen kun je beter linksom (binnenste buiten) strijken om glimmen of beschadiging te voorkomen. Dit geldt ook voor stoffen met print of borduursel.

Crêpestof

Crêpestof kun je goed strijken op een handdoek. Zo blijft de crêpestructuur behouden.

Vouw in het midden

Heb je het idee dat de broek verschuift tijdens het strijken op persen van een vouw? Gebruik dan wasknijpers om de stof op de juiste plaats te houden. Plaats de eerste wasknijper op of vlak naast de vier zijnaden. Daarna plaats je een tweede knijper aan de bovenkant van de vouw die je als eerste strijkt of perst. Verwijder dan de tweede knijper en plaats die vervolgens op het andere deel van de broek waar je de andere vouw gaat strijken of persen.

Valse vouw

Heb je per ongeluk een valse vouw gestreken? Spuit de vouw dan in met de plantenspray of sproeifunctie op je strijkijzer en strijk de vouw opnieuw.

Zijden stropdas

Snijd een stuk karton op maat (bewaar deze voor hergebruik) en steek dat in de stropdas. Strijk de das daarna met een vochtige doek (voorkomt glimmen van de stof).

Metaalfolie

Metaalfolie op je strijkplank reflecteert de warmte en het wasgoed wordt min of meer vanaf onderen meegestreken.

Beddengoed

Wanneer je beddengoed wast op een temperatuur van minimaal 60 º overleven de huisstofmijten dat in principe niet. Ben je allergisch dan kun je overwegen om het beddengoed wel te strijken. Je weet dan zeker dat de huisstofmijten de hete strijkbout niet overleven (check wel de temperatuur waarop je het beddengoed mag strijken).

Strijkgoed opbergen

Laat gestreken kleding altijd even rusten voordat je het wegruimt dan kreukt het minder gauw. En je voorkomt eventuele vochtvlekken die lastig te verwijderen zijn.

(Rib)fluweel

Strijk (rib)fluweel binnenste buiten om glimmende plekken te voorkomen of strijk met een droge doek tussen de stof en het strijkijzer.

Zijde

Hang zijden stoffen tijdens het douchen in de badkamer. Door de vochtigheid verdwijnen in ieder geval de meeste kreukels.
Pin It on Pinterest

X