Hoelang is de houdbaarheid van cosmetische producten? Make-up en verzorgingsproducten hebben een bepaalde houdbaarheidstermijn. Tegenwoordig zie je op de meeste verpakkingen een kleine afbeelding van een geopend potje en een cijfer. Dit cijfer geeft aan hoeveel maanden na opening het product nog te gebruiken is. Maar vaak weet je niet meer wanneer je iets hebt geopend. Wil je het helemaal volgens het boekje doen, plak dan een stickertje op het product met daarop de openingsdatum.

Hoelang kun je cosmetica bewaren na het openen?

Aan cosmetische producten worden stoffen toegevoegd zodat de inhoud langer goed blijft. Op een bepaald moment is dit uitgewerkt en bederven de producten. Een huidirritatie kan veroorzaakt worden door een potje creme wat niet meer goed is. Mascara of een eyeliner die over de datum zijn kunnen verantwoordelijk zijn voor een ooginfectie.

De houdbaarheid van cosmetische producten in een flacon met pompje is langer doordat er minder bacteriën bij kunnen komen. Gebruik in potjes bij voorkeur een spatel i.p.v. je vingers. En maak je make-up kwasten en sponsjes geregeld schoon.

Hiernaast zie je een overzicht van de verschillende producten en hoelang ze na het eerste gebruik of opening houdbaar zijn. Dit zijn algemene richtlijnen. De houdbaarheid is verder ook afhankelijk van de kwaliteit van het product, de verpakking en de manier van bewaren. Vooral warmte en (zon)licht bevorderen het bederf van de producten.

Schoonmaken kwasten en sponsjes

Houd je penselen en sponsjes fris door ze geregeld schoon te maken. Make-up kwasten en sponsjes maak je schoon met een (baby)shampoo. Vul een kom met lauwwarm water en een beetje shampoo en spoel je kwasten hierin uit. De kwasten uitspoelen onder lauwwarm water en liggend laten drogen op een doekje. Zorg ervoor dat het hout niet nat wordt. Make-upsponsjes maak je op dezelfde manier schoon. Hier vind je nog meer handige tips om make-upkwasten en kammen schoon te maken.

Foundation

De gemiddelde houdbaarheidsdatum van foundation is een jaar tot 1.5 jaar na opening. Foundations op waterbasis bederven wel wat sneller dan de foundation op oliebasis. Gebruik je na een tijdje weer je foundation en zie je een olieachtig laagje (de vloeistoffen hebben zich dan gescheiden), dan kun je het product beter niet meer gebruiken. Dit geldt ook wanneer de flacon of tube gele of aangekoekte randen heeft. Ook dan kun je het beter weggooien.

Poeder en blush

Meestal kun je poeders en blushes tussen de 1 en 2 jaar bewaren. Heb je het product een tijdje niet gebruikt? Kijk dan goed of de kleur nog goed is. Is het product gaan klonteren of heeft het een korrelstructuur? Dan kun je het maar beter weggooien. Compactpoeder kan 3 jaar gebruikt worden. Blush in cremevorm hooguit 18 maanden. Een concealer of camoulagestiften waarmee je o.a.puistjes aanstipt kun je 3 tot 6 maanden gebruiken.

Lippenstift en lipgloss

Lippenstift kun je tussen de 1 en 1.5 jaar bewaren. Leg op warmere dagen je lippenstift in de koelkast om de levensduur te verlengen. Lipgloss bederft sneller dan lippenstift doordat bacteriën zich makkelijker kunnen nestelen in lipgloss. Bewaar lipgloss hooguit 6 maanden.

Oogmake-up

Oogschaduw in poedervorm blijft 2 jaar goed. Oogschaduw in cremevorm blijft 18 maanden goed. Een oogpotlood gaat 2 jaar mee, mits je het potlood geregeld slijt. Een mascara kan hooguit 4 tot 6 maanden gebruikt worden. Daarna is anti-bacteriële werking echt uitgewerkt. Hetzelde geldt voor een vloeibare eyeliner, die kun je eveneens maximaal 4 tot 6 maanden gebruiken.

Nagellak

Nagellak kun je maximaal 1 tot 2 jaar gebruiken. Is de kleur niet meer mooi egaal of brengt het niet meer makkelijk aan, dan kun je de nagellak het beste weggooien.

Overzicht

Hier is een handig overzichtje van de houdbaarheid van cosmetische producten die hierboven allemaal zijn genoemd:

 • Foundation water 1 jaar
 • Foundation olie 1.5 jaar
 • Concealers 3 – 6 mnd
 • Blush en poeder 2 jaar
 • Compactpoeder 3 jaar
 • Creme blush 18 mnd
 • Lipgloss 6 maanden
 • Lippenstift 1 jaar
 • Lippenpotlood 2 jaar
 • Oogschaduw 2 jaar
 • Creme oogschaduw 18 mnd
 • Oogpotlood 2 jaar
 • Vloeibare eyeliner 6 mnd
 • Mascara max. 6 mnd
 • Nagellak 1-2 jaar
Pin It on Pinterest

X