Koelkast schoonmaken, hoe doe je dat het makkelijkste?
Gepubliceerd op: 19 maart 2019

De koelkast schoonmaken is een overzichtelijke klus. In de winter kun je waarschijnlijk zonder problemen de voorraad levensmiddelen buiten stallen. Is het hartje zomer bewaar de producten dan in een koelbox. Ben je niet in het bezit van een koelbox bewaar de producten dan zo koel mogelijk. Of gebruik één of meerdere diepvriestassen die je in de supermarkt kunt kopen. Een goed moment om de koelkast op te ruimen is net voordat je de weekboodschappen in huis haalt. En als het even kan net voordat de kliko wordt geleegd. Breng je het afval zelf weg naar ondergrondse containers, dan hoef je hier uiteraard geen rekening mee te houden.

Voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat om de koelkast op te ruimen is het handig om deze klus goed voor te bereiden. Bedenk waarin je de restjes het liefst bewaart. Ga je voor een soort van Tupperware-systeem of gebruik je liever schaaltjes die je kunt afdekken eventueel gecombineerd met diepvrieszakken. Het is namelijk zonde om te investeren in Tupperware bewaardozen als je ze niet consequent gebruikt. Als je ze de eerste week gebruikt en ze belanden daarna in een keukenkastje dan is dat gewoon zonde van het geld. Bekijk wat het beste bij jou en in jouw situatie past!

We hebben hieronder een lijstje dat als geheugensteuntje kan dienen bij de voorbereiding van de klus koelkast opruimen:

  • Houd er rekening mee dat deze klus minimaal een uur kost. Reserveer voldoende tijd in de agenda zodat je de klus ook af kunt ronden.
  • Gebruik je koelelementen tijdens de operatie koelkast opruimen leg deze dan tijdig in de vriezer.
  • Heb je tupperwaredozen, bakjes of schaaltjes of voldoende diepvrieszakken bij de hand? En eventueel etiketten om de inhoud te beschrijven? Een niet uitwasbare stift om mee te schrijven?
  • Zorg voor een lege afvalemmer en zet de schoonmaakspullen klaar. Hiervoor kun je het beste een schoonmaakdoek en een droogdoek gebruiken.
Leeghalen en sorteren

Zet de koelkast uit. Vervolgens haal je hele koelkast leeg en bewaar je de inhoud zo koel mogelijk. Bekijk de producten en zet soort bij soort bij elkaar.

  • Misschien kom je tot de ontdekking dat er verschillende potten open zijn gemaakt met dezelfde inhoud. Maak dan de oudste pot eerst op.
  • Heb je iets in een opwelling gekocht met de bedoeling dat uit te proberen, maar het ligt vergeten in de koelkast. Als de datum nog goed is bedenk dan een recept waarin je het product kunt verwerken. En schrijf het op in je agenda of weekmenu. Zo loop je niet de kans het weer te vergeten.
Weggooien en schoonmaken

Kijk kritisch naar de houdbaarheidsdatum en zeer zeker bij verse producten. Op zeer kort houdbare producten zoals vlees, vis en kip, voorgesneden groente, kant en klaar maaltijden staat een TGT datum. Dat wil zeggen dat dit de uiterste dag is waarop het product geconsumeerd mag worden. Als het tenminste is bewaard volgens de instructies op de verpakking.

Op producten die wat minder bederfelijk zijn staat een THT datum ‘tenminste houdbaar tot….’. Tot deze datum garandeert de fabrikant een goed en veilig product. Na deze datum kan/gaat de kwaliteit achteruit. Je kunt dan zelf de kwaliteit beoordelen door goed te kijken, ruiken en/of te proeven.

Geopende potjes zijn vaak niet lang houdbaar meer. Ook hier is het devies: kijken, ruiken en eventueel proeven en bij twijfel weggooien. Zet op geopende potjes of andere aangebroken levensmiddelen zoals vleeswaren, kaas de datum van opening. Plak eventueel een etiketje op het product.

Haal alle losse elementen zoals flessenhouders, plateaus, groentelades uit de koelkast en was deze met de hand af met een sopje met afwasmiddel. Reinig vervolgens de koelkast met een nieuw sopje met afwasmiddel, een milde allesreiniger, azijn of gebruik een schoonmaakdoekje met sprayflacon. Begin bovenin de koelkast en werk naar beneden toe. Indien nodig naspoelen met schoon water. Tot slot de koelkast nadrogen met een droogdoek.

Het indelen van de koelkast

Nu de koelkast helemaal schoon is ga je hem opnieuw vullen. Kijk in de handleiding welke indeling het beste bij jou koelkast past. Op internet kun je de meeste handleidingen downloaden. De ideale koelkasttemperatuur ligt tussen de 3 en 5 graden. Stop de koelkast niet te vol zodat de koude lucht kan circuleren.

Vriesvak

Sommige koelkasten hebben een klein vriesvak bovenin de koelkast. In het vriesvak bewaar je de diepvriesproducten. Om ijsvorming te voorkomen dien je het vriesvak goed te vullen.

De verschillende plateau’s

Warme lucht stijgt en dat gebeurt ook in de koelkast. Op de bovenste legplanken is het warmer dan beneden. Op het bovenste plateau bewaar je de geopende potten zoals augurken, mosterd, mayonaise.

De plank daaronder kun je vullen met soep, kaas, gebak, etensrestjes en vleeswaren.

Op de onderste plateau bewaar je de zuivelproducten, kip, vis en vlees. Het je nog een extra legplank reserveer de onderste dan voor rauw vlees, vis en kip. Bewaar deze wel goed ingepakt gescheiden van elkaar. Door een aparte plank te reserveren voor rauwe kip, vis of vlees voorkom je dat eventuele bacteriën zich door de hele koelkast kunnen verspreiden.

De groentelade

Groentelades zijn speciaal ontworpen om groente en fruit vochtig en koud te houden. Niet alle groenten en fruit zijn geschikt om in de koelkast te bewaren. Sommige fruitsoorten produceren ethyleen waardoor het rijpingsproces wordt versneld en fruit en groente kunnen gaan rotten.

De koelkastdeur

De koelkastdeur is de warmste plek in de koelkast. Bewaar daar dus de levensmiddelen die tegen temperatuurschommelingen kunnen.  Bovenin bewaar je boter, kaas en  eieren. Daaronder potjes, tubes. Daaronder de frisdrank, sap en het aangebroken pak melk.

Koelkast schoonmaken

De koelkast kun je schoonmaken met een goede kwaliteit schoonmaakdoek en droogdoek. Je hebt hierbij geen schoonmaakproducten bij nodig.

Wil je liever de koelkast schoonmaken met een reiniger dan kun je kiezen uit bijvoorbeeld  zwarte zeepsopje van afwasmiddel, een milde allesreiniger of ontvetter.

Maak je liever schoon met een natuurlijk product dan kun je kiezen voor citroensap, azijn of baking soda.  Zwarte zeep is overigens ook een natuurlijk product en bevat geen chemische toevoegingen.

Koelkast wekelijks opfrissen

Nu je koelkast schoon is , is het natuurlijk fijn als dit zo blijft. Wanneer je wekelijks de koelkast opfrist, kost je dat hooguit 5 minuutjes. Zeker als je dat inplant net voordat de weekboodschappen gehaald of gebracht worden.

Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X