Hoe chaotisch ben jij?

Zet mij bijvoorbeeld in een hotelkamer met m’n koffertje en het lijkt binnen een kwartiertje of er een bom is ontploft.  Hetzelfde bij mij thuis. Is het huis opgeruimd, binnen no time kan ik het voor elkaar krijgen dat de woonkamer en keuken bezaaid ligt met van alles en nog wat. En als je me vraagt hoe ik dat voor elkaar krijg? Geen idee, ik vermoed dat ik een soort van wandelende rommelmagneet ben. Ik weet nog wel dat mijn indertijd 4 jarige dochter ’s avonds haar gymtasje aan de kapstok hing met voor mij de volgende mededeling: mama, hier blijf je van af. Dit zijn mijn gymspulletjes voor morgen en ik heb geen zin om op jou te moeten wachten, omdat jij toch nooit iets kunt vinden. Tsja….

Ook chaoten kunnen veranderen

Inmiddels kan ik stellen dat ik de boel redelijk onder controle heb. Verwacht vooral niet dat mijn huishouden perfect op rolletjes loopt. Want dat doet het niet, maar het is wel behapbaar. Hoe ik dat ondanks mijn chaotische inslag voor elkaar krijg?

Routine klusjes

Ik heb daarbij heel veel aan mijn dagelijkse dingetjes. ’s Morgens begint de dag met m’n vaste ochtendroutine. Dan doe ik door de dag heen een aantal klusjes van het dagelijkse schema. Rond etenstijd, verschilt hier enorm, kan om 18.00 uur zijn, maar ook om 21.00 dat we pas aan tafel gaan, heb ik ook weer een vaste gewoonte ingebouwd. En dan de avondroutine waar ik de dag mee afsluit. Zonder deze handvaten zou ik inmiddels weer in grote chaos leven.

Taken anders organiseren

Ook doe ik nu geregeld een beroep op mijn partner en de kinderen. Waar ik eerst vooral de neiging had om alles toch maar vooral zelf te doen, heb ik dat afgeleerd. Want heel gek, ondanks mijn chaotisch zijn,  kan ik ook extreem perfectionistisch zijn. Handdoeken wilde ik op een bepaalde manier gevouwen in de kast hebben. Waarom, ik weet het niet. Want uiteindelijk lagen er meestal geen schone handdoeken in de kast. Maar als iemand anders dan de handdoeken vouwde en in de kast legde, wilde ik het er nog wel eens uithalen om het dan op mijn manier weer op te vouwen en weer terug te leggen….

Gerelateerde artikelen

ochtendroutine

dagelijkse klusjes

nieuwe gewoontes aanleren

Print Friendly, PDF & Email

Pin It on Pinterest

X