Welk huishoudschema past het beste in jouw situatie?

We hebben 6 verschillende huishoudschema’s ontwikkeld omdat ieder huishouden anders is.  

Het scheelt namelijk in het huishouden wanneer je alleen of met zijn tweetjes woont. Als er kinderen rondlopen en/of 1 of meerdere huisdieren, dan zal het huishouden zeer waarschijnlijk ook meer tijd kosten. Daarbij speelt de grootte van de woning ook een rol. Hoe groter het huis, hoe bewerkelijker het zal zijn.

Waar je ook rekening mee dient te houden bij het kiezen van een huishoudschema, is de tijd welke er beschikbaar is naast een eventueel gezin, werk, studie, mantelzorg plus de broodnodige ontspanning. 

Wat ook een rol speelt bij het kiezen van een huishoudschema is de fysieke belastbaarheid. Wanneer er sprake is van een lichamelijke beperking en/of een lager energieniveau, dan zal  je hiermee rekening mee moeten houden. Hoe frustrerend dat misschien ook is.

Hoe druk ben je dagelijks? Er kunnen periodes in het leven zijn dat er gewoon minder tijd voor het huishouden is. Denk bijvoorbeeld aan kleine kinderen, mantelzorg, ziekte of je wordt erg in beslag genomen door het werk en/of studie. j 

Wat ook kan spelen is dat je gewoon niet weet waar je moet beginnen. Het huishouden runnen is gewoon een vak. Het zijn geen skills die je standaard mee krijgt bij je geboorte. Daarbij is de ene persoon van nature meer organisatorisch ingesteld als een ander.

Om al deze redenen hebben we de verschillende schema’s ontwikkeld.

Beginnen met een huishoudschema

Wanneer je net begint met een huishoudschema kan het lijken alsof je veel meer tijd kwijt bent aan het huishouden. 

Daardoor kom je misschien in het begin niet aan alles toe. Maar dat geeft niets! Hoe langer je een schema volgt, des te gemakkelijker het straks gaat. Wanneer de wekelijkse klusjes geregeld worden uitgevoerd, kost het schoonmaken minder tijd. En door de taken iedere keer op dezelfde manier af te werken, bouw je een schoonmaakroutine op. Hierdoor gaat de wekelijkse (of 2-wekelijkse) beurt straks ook sneller. 

De verschillende schema’s

Onze huishoudschema’s verschillen in zwaarte van elkaar. Het weekschema is ons zwaarste schema. Het lichtste schema is het basisschema. De andere schema’s zitten daar tussen in. Het verschil tussen onze huishoudschema’s zit vooral in de wekelijkse klusjes en de poetsklussen.

De wekelijkse klusjes worden afhankelijk van het soort huishoudschema uitgesmeerd over 1 week, 2 weken of 10 dagen. Alleen ons maandschema is hierin afwijkend. Hierin werken we met zones. Elke week is er een andere zone aan de beurt. En wordt de rest van het huis snel opgefrist.

De wekelijkse klusjes bestaan in alle schema’s vooral uit het stoffen en/of klamvochtig afnemen, bedden verschonen, sanitair opfrissen en stofzuigen en/of dweilen.

En elk schema kent poetsklussen zoals de ramen zemen, de koelkast schoonmaken, radiatoren ontstoffen etc. Niet alle huishoudschema’s hebben alle poetsklussen op het schema staan. Wel staan de meest belangrijke poetsklussen op al onze huishoudschema’s. 

Huishoudschema kiezen

We leggen hier in het kort uit wat elk schema inhoudt.

Voor meer informatie over huishoudschema kun je op de betreffende linkjes hieronder klikken:

→ Basisschema

Het basisschema hebben we ontwikkeld voor mensen die een beperking hebben en voor degenen met zeer weinig tijd. Ook onze cursisten van de HOR en de SDC raden we aan om met het basisschema te starten. Daarnaast is het ook een prima schema om mee te beginnen als je in huis niet meer weet waar je moet beginnen. Het basisschema is het meest lichte schema wat we hebben. De dagelijkse routines zijn de basis. De wekelijkse klusjes worden over 2 weken verdeeld. En regelmatig is er een extra poetsklus.

→ Basisschema Plus

Het basisschema plus is wat uitgebreider dan het basisschema. De dagelijkse routines en de wekelijkse klusjes zijn hetzelfde. Ook in het basisschema plus worden de wekelijkse klusjes over 2 weken verdeeld. In het basisschema plus worden er echter wat meer poetsklussen op het schema gezet, dan in het basisschema.

→ Maandschema

Bij het maandschema werken we met zones. Er zijn in totaal 5 zones, welke in 5 weken aan de beurt komen. De rest van het huis wordt snel opgefrist.

Als de woonkamer aan de beurt is, dan wordt er in de woonzone extra aandacht besteed aan het schoonmaken. Daardoor hoef je de weken daarna het in de woonkamer alleen maar een beetje globaal bij te houden.

→ 3 wekenschema

Bij het 3 wekenschema komen de wekelijkse klusjes eens in de 10 dagen voorbij. In 3 weken doe je de vertrekken dus 2 keer aan. In het 3 wekenschema komen niet alle poetsklussen aan bod. De meest belangrijke klussen staan wel op het schema. Dit is vergelijkbaar met het basisschema.

→ 2 wekenschema

In het 2 wekenschema zijn de wekelijkse klussen over 2 weken verdeeld. Alle poetsklussen komen in het 2 wekenschema voorbij.

→ Weekschema

In het weekschema komen de wekelijkse klusjes elke week voorbij. Alleen de berging/garage en kelder/zolder worden niet elke week gedaan. Alle poetsklussen komen ook in het weekschema voorbij.

Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

Pin It on Pinterest

X