Hoe vaak moet je de tandenborstel vervangen?

De tandenborstel vervangen komt vier keer per jaar terug in al onze huishoudschema’s. Maar waarom vier keer per jaar en bijvoorbeeld niet één of twee keer per jaar?

Waarschuwing: als je geen sterke maag hebt lees dan niet verder en vervang gewoon elk kwartaal je tandenborstel 😉  

We poetsen de tanden om ze schoon te houden. Gedurende de dag blijven er bacteriën van etensresten achter in je mond. Als deze bacteriën te lang in je mond blijven dan kan dit op den duur gaatjes veroorzaken. Al deze bacteriën komen ook op je tandenborstel terecht. Op een gemiddelde tandenborstel lopen miljoenen bacteriën rond. Op tijd de tandenborstel vervangen is dus echt geen overbodige luxe.

Tandenborstel vervangen

Naast dat tandenborstels talloze bacteriën bevatten, zijn veel tandenborstels ook besmet met ziekteverwekkers. Dus dit zijn al twee redenen waarom je het beste elke drie maanden voor een nieuwe tandenborstel kiest.

tandenborstel vervangen

Als je in de badkamer een wc hebt, zal net als bij veel andere huishoudens de klep niet elke keer gesloten worden bij het doortrekken van de wc. Daardoor vliegen er bij elke spoelbeurt minuscule waterdruppeltjes rond die ook op de tandenborstels terecht kunnen komen. Het is dan ook niet uitzonderlijk dat een aantal van de tandenborstels in de badkamer op deze wijze in aanraking komen met de beruchte E-colibacteriën (oftewel poepbacteriën).

Je kunt overigens ook overwegen om de tandenborstel te vervangen nadat je ziek bent geweest. En zeker als je bijvoorbeeld ziek bent geweest van een virus zoals Covid-19.

Andere redenen om de tandenborstel tijdig te vernieuwen

Als de haren van de borstel versleten zijn, dan is het ook aan te raden om voor een nieuw exemplaar te kiezen. Wanneer de haren zijn versleten is een tandenborstel namelijk niet meer zo effectief. Een nieuwe tandenborstel verwijdert bijvoorbeeld meer tandplak dan een borstel waar de haren inmiddels van versleten zijn.

tandenborstel vervangen

Ook kunnen versleten haren van de tandenborstel het tandvlees beschadigen.

Beter zet je de tandenborstel NIET in de vaatwasser. De haren van de tandenborstel kunnen in de afwasmachine beschadigen.

Hoe gebruik je de tandenborstel

Je zou voordat je begint met poetsen de tandenborstel nog even onder de hete kraan kunnen afspoelen. Maar nog belangrijker is dat je na afloop van een poetsbeurt de tandenborstel zo schoon mogelijk wegzet. Spoel de tandenborstel na poetsbeurt daarom goed na met (heet) water. Zorg ervoor dat de haren echt schoon zijn en weer vrij van de tandpasta en etensrestjes.  Etensresten kunnen namelijk niet alleen zorgen voor de aanwezigheid van extra bacteriën, maar ze kunnen ook schimmelvorming veroorzaken.

Tandenborstels bewaren

Het beste bewaar je de tandenborstels rechtop in een beker of glas waarbij de borstelkop naar boven wijst. Het is ook beter als de borstelkop niet met andere tandenborstels in aanraking komt om overloop van bacteriën te voorkomen. Zelf zetten wij hier standaard het glas elke dag in de vaatwasser en gebruiken elke dag een schoon glas. Om schimmelvorming tegen te gaan is het juist belangrijk dat de tandenborstel aan de lucht droogt.

tandenborstel vervangen

Als er een wc in de badkamer is, kun je de beker wellicht beter in een kast bewaren om te voorkomen dat er E-colibacteriën op de tandenborstel terechtkomen.

Je kunt ook opbergdoosjes, houders of beschermhoesjes gebruiken voor de tandenborstel, maar dit kunnen broedplaatsen worden waar schimmels en bacteriën juist gek op zijn. Als je voor deze oplossing kiest, maak de doosjes, houders of beschermhoesjes dan zeker een paar keer per week schoon.

tandenborstel vervangen
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

Pin It on Pinterest

X