Er zijn zoveel soorten schoonmaakmiddelen op de markt dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Voor elk schoonmaakklusje is er wel een schoonmaakmiddel te koop. De keus is overweldigend. De supermarkten staan vol met allerlei verschillende merken in diverse geuren. 

Mijn oma maakte schoon met groene zeep, azijn, baking soda, citroen en zout. Terwijl mijn eigen moeder het ene na het andere product kocht. Bij mijn oma rook het altijd lekker schoon en fris, terwijl ze geen gebruik maakte van al die schoonmaakmiddelen die vol zitten met allerlei geur- en kleurstoffen.

Oma had ook maar weinig opbergruimte nodig voor haar schoonmaakmiddelen. Niet eens één plank was er gevuld mee. Terwijl bij ons thuis er een keukenkastje en een kastje in de badkamer vol stonden met allerlei schoonmaakproducten. Wanneer je iets nodig had was het echt zoeken tussen de flessen en potjes en kwam vaak de hele inhoud naar buiten zetten.

‘Ach kind, al die moderne fratsen, dat hoeft voor mij niet’. Dit zinnetje van mijn oma is blijven hangen. Natuurlijk is modern juist hip en leuk. Maar wat de schoonmaakproducten betreft had omaatje het al vroeg bij het juiste eind. Als ze nog zou leven had ik kunnen zeggen dat ze haar tijd ver vooruit was 🙂 

Wat heb je nodig om schoon te maken?

In de eerste plaats een goede kwaliteit schoonmaakdoek en water. Maar daar red je het niet altijd mee. Mijn eigen voorkeur gaat uit naar zo min mogelijk producten. Ik heb niet veel bergruimte en de ruimte die ik heb besteed ik liever aan nuttigere zaken dan aan allerlei schoonmaakmiddelen die allemaal hetzelfde beloven.

Hier staat  dus o.a de azijn in het schoonmaakkastje en de zwarte zeep. Ik vind het belangrijk dat het milieu zo min mogelijk wordt belast. Dus de  schoonmaakproducten moeten afbreekbaar zijn, geen geur- en kleurstoffen bevatten en heel belangrijk geen palmolie. En het product moet breed inzetbaar zijn, zodat ik niet voor ieder klusje een ander middel nodig heb.

Dit heb ik in de zwarte zeep gevonden. Het kan gebruikt worden voor de schoonmaak, voor de was, voor het behandelen van vlekken, voor het wassen van honden en paarden en in de tuin. Het is met stip mijn favoriete was- en schoonmaakmiddel. Daarom was het ook het eerste product wat in de webshop werd opgenomen.

Pin It on Pinterest

X