Hou houd je gehaktbrood lekker smeuïg?

Gehaktbrood is in de Verenigde Staten enorm populair. Meatloaf, oftewel gehaktbrood, wordt met de meest uiteenlopende vullingen bereid en daarbij worden vaak verschillende sauzen geserveerd. Voor een optimale smaak is het vooral belangrijk dat het gehaktbrood lekker smeuïg en voldoende gekruid is. Maar hoe houd je gehaktbrood lekker smeuïg en hoe bedenk je een eigen familierecept?

Vlees

Ga niet voor een magere gehaktsoort zoals mager runder- of kippengehakt, want je gehaktbrood zal droger smaken. Kies liever voor een mix van rund-, varkens- of lamsgehakt.

Groente

Wanneer je groentes aan je gehaktbrood toevoegt, bak dit dan altijd een paar minuten met een scheutje olijfolie voor. De groentes, zoals een uitje, worden hierdoor zachter en ze geven meer smaak af. En door de groentes vooraf te bakken, zorgt het ook voor extra vocht in je gehaktbrood waardoor het extra smeuïg wordt.

‘Natte’ smaakmakers

Voeg altijd een ‘nat’ ingrediënt toe zoals bijvoorbeeld tomatenketchup, barbecuesaus of sojasaus.

‘Kruiden, specerijen en smaakmakers

Naast het gebruikelijke zout en peper kun je verschillende (droge) kruiden gebruiken om het gehaktbrood nog meer smaak mee te geven. Je kunt daarnaast olijven, zongedroogde tomaatjes, mosterd, kaas enzovoort toevoegen. Twijfel je over de smaak, maak dan eerst een mini portie en bak dit voor in een pan.

Brood om te binden

Voor een goede binding is het belangrijk dat je verkruimeld brood aan het gehaktmengsel toevoegt. Gebruik liever geen paneermeel, omdat dit teveel vocht absorbeert. De broodkruimels dien je zo’n 10 minuten te laten weken in een beetje melk, voordat je het vermengt met het vlees.

Laat het gehaktbrood even rusten

Wanneer je het gehaktbrood uit de oven haalt, laat het dan afgedekt onder aluminiumfolie minimaal 10 minuten rusten. Als je het eerder aansnijdt, loop je het risico dat de vleessappen uit het gehaktbrood weglopen.

Je eigen familierecept

Wees vooral niet bang om je eigen recept te bedenken. Je kunt bijvoorbeeld uitgaan van een standaard recept en daar je eigen draai aan geven. Door te experimenteren kun je jouw eigen favoriete gehaktbrood familierecept ontwikkelen 🙂

Bacon

Wanneer je het gehaktbrood bekleedt met plakjes bacon, pancetta of ontbijtspek blijft het gehaktbrood lekker smeuïg.

Saus

Je kunt het gehaktbrood voordat je het in de oven schuift, bestrijken met een saus. Afhankelijk van de soort saus die je gebruikt, kun je die eventueel daarna erbij serveren.

gerelateerde artikelen

Bacon

Wanneer je het gehaktbrood bekleedt met plakjes bacon, pancetta of ontbijtspek blijft het gehaktbrood lekker smeuïg.

Saus

Je kunt het gehaktbrood voordat je het in de oven schuift, bestrijken met een saus. Afhankelijk van de soort saus die je gebruikt, kun je die eventueel daarna erbij serveren.