Vaatwasser schoonmaken, volg ons stappenplan
Gepubliceerd op: 3 mei 2018

Maak jij je vaatwasser wel eens schoon? Of denk je dat het niet nodig is omdat de vaatwasser met elke afwasbeurt zichzelf reinigt? Of komt je vaat inmiddels minder schoon uit de afwasmachine? Dan is het de hoogste tijd om de vaatwasser eens goed schoon te maken. De vaatwasser schoonmaken moet zeker eens in de twee maanden gedaan worden.

De vaatwasser schoonmaken kost je niet eens zoveel tijd. De voorbereidingen nemen ongeveer een kwartiertje tijd in beslag. Daarna laat je de vaatwasser een programma leeg draaien met speciale reiniger voor de vaatwasser. Je kunt uiteraard ook kiezen voor soda en/of (schoonmaak)azijn. Maar daarover straks meer. Als eerste zorg je ervoor dat er geen vuile of schone vaat meer in de afwasmachine staat voordat je de vaatwasser gaat schoonmaken.

Filter schoonmaken

Ongeacht welk merk en type vaatwasser je hebt, ze hebben allemaal een uitneembaar filter met een zeefje. Dit filter voorkomt dat er etensresten en vuil in de pomp van de machine terechtkomt. Veel filters krijg je los door ze een kwart slag te draaien. Lukt het niet kijk dan in de handleiding van de vaatwasser. Ben je de gebruiksaanwijzing kwijt dan kun je deze meestal ook op internet vinden.

Heb je het filter met zeefje los verwijder dan eerst de eventuele grove etensresten. Spoel het filter onder de stromende kraan af. Het zeefje kun je ook onder de kraan schoonmaken eventueel met behulp van een afwasborstel of een sponsje. Daarna plaats je het filter weer terug in de vaatwasmachine.

Het schoonmaken van het filter met zeefje moet zeker één keer in de week gebeuren. Wordt de afwasmachine niet veel gebruikt dan kan het ook om de week schoon gemaakt worden.

Deurrubbers reinigen

Elke vaatwasser heeft een rubberen deurafsluiting waarin zich ook het nodige vuil verzamelt. Het is dus aan te raden om de deurrubbers gelijk met het filter schoon te maken. Hierdoor ben je lang niet zoveel tijd aan het schoonmaakklusjes kwijt dan wanneer je het eens in de paar maanden reinigt.

De deurrubbers kun je schoonmaken met een klamvochtige microvezel doek met eventueel een reiniger of met een stukje vochtig gemaakt keukenpapier.

Vaatwasser schoonmaken en ontkalken

Ook binnenin de leidingen van afwasmachines hoopt het vuil zich op. Daar kun je zelf uiteraard niet bijkomen. Gebruik daarom af en toe een reiniger speciaal voor afwasmachines. Met zo’n middel spoel je de vaatwasser van binnen helemaal schoon. Wanneer je alleen huis- tuin- en keukenmiddeltjes wil gebruiken kun je eventueel soda gebruiken. Maar let dat wel op de dosering! Een verkeerde hoeveelheid soda kan schade aan je vaatwasmachine toebrengen. Gebruik maximaal een theelepel baking soda en doe dit uitsluitend in het zeepladebakje. Strooi het niet los over de bodem uit.

“Een verkeerde hoeveelheid soda kan schade aan je vaatwasmachine toebrengen”

Zodra een apparaat in contact komt met water zul je het af en toe moeten ontkalken. Dit geldt dus ook voor de vaatwasser. Kalk kan zich ophopen binnen de leidingen en het vormt een laagje op het verwarmingselement. Het opwarmen van water kost door dat kalklaagje meer energie. Ontkalk je de vaatwasser nooit dan kunnen er problemen ontstaan. De doorstroom van water werkt niet meer goed, maar ook het verwarmingselement kan op een gegeven moment door een teveel aan kalk kapot gaan. De speciale reinigers voor de afwasmachine bevatten bijna altijd ook een ontkalker. Natuurlijk kun je ook azijn of baking soda gebruiken, maar let wel op de dosering en hoe je het middel gebruikt. Anders kan het schade aan de afwasmachine toebrengen.

Als laatste stap

Maak je de buitenkant van de vaatwasser schoon en ruim je de schoonmaakspullen weer op. Dit klusje kan weer afgevinkt worden 😉

Heb je wel eens last van een korrelige aanslag op je servies of heb je andere problemen met de vaatwasser lees hier dan verder.
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X