Huishoudelijke klusjes uitstellen: Hoe vaak doe jij het?

Huishoudelijke klusjes uitstellen doen we allemaal wel eens. Het huishouden doen is namelijk niet altijd leuk. Liever doen we andere dingen dan eindeloos opruimen, schoonmaken, wassen en strijken. Maar steeds de boel uitstellen resulteert uiteindelijk in een bende thuis. En in een rommelig huis komen de meeste van ons niet tot rust en kost het vaak nodeloos tijd om zaken terug te vinden.
Huishoudelijke klusjes uitstellen levert direct een beloning op. We kunnen namelijk iets anders doen, meestal iets wat we veel leuker en/of belangrijker vinden. Hoe vaak neem je jezelf voor met huishoudelijke klusjes: dat doe ik straks of morgenochtend wel even? Om vervolgens straks of morgenochtend weer een
nieuw excuus te hebben om het wederom voor je uit te schuiven naar een later tijdstip.
Ben jij een uitsteller op het gebied van huishoudelijke klusjes? Dan hebben wij hier een aantal tips voor je. Je moet er echter wel voor van de bank af komen. We kunnen je namelijk wel de tools aanreiken, in actie komen moet jezelf doen!
Bewust worden
Om je gedrag te veranderen is het in de eerste plaats belangrijk dat je bewust bent / wordt van je uitstelgedrag. De volgende stap is in kleine stapjes te gaan denken. Niet meteen het hele huis willen reorganiseren, maar gewoon beginnen met een schoon aanrechtblad, het afruimen van de tafel na het eten etc.
Iets doen is beter dan niets doen!
De verleiding na een drukke dag is groot om de boel maar gewoon de boel te laten. En heerlijk onderuit gezakt op de bank te hangen. Niet doen dus! Je hoeft ook niet meteen het hele huis te gaan soppen. Pak een kookwekkertje en stel deze in op 10 minuutjes. Want wat zijn nu tien minuutjes op een hele avond? In deze tijd probeer je zoveel mogelijk te doen. Maak er desnoods met jezelf een wedstrijdje van. Voor je het weet gaat het alarm af. Dan kun je nog een of twee keer de tijd instellen, maar houd het in ieder geval op maximaal een half uurtje. De rest van de avond vul je in zoals je wilt. En wedden dat je nu met een beter gevoel op de bank neerploft
Waar begin je?
Is je huis dichtgeslibt, dan is dat vaak al een reden om maar niets te doen. Waar moet je beginnen en waar laat je al je spullen? Dus schuif je het maar door naar morgen etc. Ook hier geldt, gewoon een beginnetje maken. Stel je kookwekker in en begin met je aanrechtblad. Denk niet in grote termen, maar hak alles in kleine stukjes, dan blijft het overzichtelijk. Volg bijvoorbeeld ons stappenplan om uit de chaos te raken.
Je dag anders indelen
Ga er eens rustig voor zitten en bekijk waar je vastloopt op een dag. Loop je ’s morgens al vast voordat je de deur uitgaat? Bekijk eens wat je anders kunt doen. Is eerder opstaan voor jou geen optie? Doe sommige klusjes dan de avond van te voren. Ook hier geldt, gewoon doen! Zet je kookwekkertje op 10 minuutjes en maak je lunchtrommel alvast klaar. Leg de spulletjes neer die de volgende ochtend mee moeten etc. De beloning komt de volgende ochtend, wanneer je relaxter de deur uitgaat. Een aantal weken volhouden en voila je hebt een nieuwe routine ontwikkeld. Loop je vast tijdens het avondeten? Geen zin om te koken na een drukke dag? Maak een weekplanning. Op drukkere dagen zorg je voor een maaltijd die snel klaar is of je kookt op sommige dagen een dubbel portie en vriest de rest in. Geen puf meer om de tafel af te ruimen? Laat iedereen in de keuken opscheppen. En na afloop van de maaltijd brengt iedereen die kan lopen zijn bord en bestek zelf naar de keuken en zet dit in de vaatwasser of afwasbak. Zet dan nog even de kookwekker op maximaal tien minuten en ruim de pannen e.d. meteen weg. Andere gezinsleden mogen overigens best een handje helpen hoor 🙂
Opruimroutines
Doe ’s avonds een opruimrondje, lees hier meer over. Door dit dagelijks te doen voorkom je dat de rommel gaat ophopen. Is je huis een chaos, dan heeft het opruimrondje weinig zin. Begin dan op een vaste plek in huis. Zie bijvoorbeeld ons stappenplan om uit de chaos te raken. Ruim je ’s avonds vaak de zooi van de andere gezinsleden op? Stel de regel in dat iedereen voor het slapen gaat zijn eigen spullen opruimt. Ook kleine kinderen kun je dit al leren. Lees onze tip over opruimen met kinderen. Doen ze het niet dan voel jij je vrij om het in een afvalzak te kieperen. Het is aan jou om daarna te besluiten wat je ermee doet. Zet je het in de berging, op hun kamer of kieper je het daadwerkelijk in de kliko. Leg je gezinsleden uit dat je schoon genoeg hebt van de rommel. Maar ga niet eindeloos in discussie, dat heeft geen zin! Zijn ze iets kwijt dan kunnen ze het zoeken op de plek waar jij de spullen hebt verzameld en ga vooral niet meehelpen met zoeken. Het is hun eigen verantwoordelijkheid.
Ruim de zooi achter je kont op
Het klinkt heel simpel, en dat is het ook. We doen het vaak alleen niet. We komen binnen met jas en tas en droppen het daar waar we toevallig zijn. Als je bij binnenkomst al meteen een vast plekje voor je spullen hebt, scheelt dat. Je bergt je sleutels op, zet je tas op de daarvoor bestemde plek, hangt je jas op en dit kost je niet echt extra tijd. Of je de jas nu aan een haakje ophangt of over een stoel drapeert, je verricht een handeling. Berg je het meteen op dan heb je twee keer tijdwinst. Je hoeft de jas niet nog een keer op te ruimen en je hoeft de jas niet te zoeken wanneer je weer weggaat.