Frituurpan schoonmaken

Frituurvet moet geregeld vervangen worden. Het te lang gebruiken van frituurvet is schadelijk voor de gezondheid (= kankerverwekkend). Daarbij is eten wat gefrituurd is in schoon vet gewoon veel lekkerder.

Frituurpan schoonmaken

Giet het afgekoelde vet in de oude frituurfles of gebruik bijvoorbeeld een lege plastic fles melk. Gebruik je frituurblokken, zet dan de pan even aan zodat je het vet makkelijk kunt verwijderen. Vul de pan met water en een vaatwasblokje. Zet de frituurpan op 140 graden (blijf er wel bij!) gedurende 10 minuten. Laat de pan afkoelen en gooi het water weg. Maak met een schuursponsje en wat afwasmiddel de buitenkant van de pan voorzichtig schoon. Vergeet het paneel en snoer niet, die zijn ook behoorlijk vettig geworden. De randen van het frituurmandje en een randje in de pan zijn vaak erg vettig. Gebruik hiervoor ook het schuursponsje met wat afwasmiddel.

Frituurpan in de vaatwasser

Zeef het frituurvet en doe het terug in de fles. Maak de diverse onderdelen schoon met water en een sopje of zet de onderdelen die vaatwasmachine bestendig zijn in de vaatwasser.

Frituurweetjes

  • Frituurvet is de afgelopen jaren steeds gezonder geworden. Vloeibaar frituurvet is gezonder dan frituurvet in blokken. Frituurolie bevat onverzadigde vetten (= van plantaardige afkomst) en de ongezonde transvetten (= van dierlijke afkomst). Wanneer je frituurolie koopt let dan op het percentage transvetten. Het beste is wanneer het aantal transvetten hooguit 5% is.
  • Voor zo gezond mogelijk frituren, frituur dan geen grote porties. Bij  grote hoeveelheden tegelijk frituren daalt de temperatuur te sterk. Het product moet dan langer frituren, waardoor het meer vet opneemt.
  • Frituren bij een te lage temperatuur geeft vettige baksels. Een te hoge temperatuur is ook niet goed. De meeste producten worden op 180 graden gefrituurd.
  • Vervang het frituurvet regelmatig! Ververs de olie ook wanneer de frituurpan gedurende 3 maanden of langer niet is gebruikt.

Nog wat tips

  • Zet de pan tijdens het frituren op een oude krant. De spatten komen dan op de krant terecht die je na afloop weggooit. Dit scheelt je schoonmaakwerk.
  • Ga je een frituurpan aanschaffen, let er dan op of de pan een uitneembare frituurbak heeft die vaatwasmachine bestendig is.
  • Je hebt een tweetal frituurpannen. Pan één gebruik je bijvoorbeeld om de friet in te bakken. Wanneer je dit vet een paar keer hebt gebruikt kun je het gaan gebruiken om snacks, kip of vis in te frituren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons op

Gerelateerd artikelen

slim opruimen

badkamer schoonmaken

gasfornuis schoonmaken

oven schoonmaken

Print Friendly, PDF & Email

Pin It on Pinterest

X