gourmetstel schoonmaken

Gourmetten is gezellig samen aan tafel je maaltijd bereiden.  Je kunt de gourmet makkelijk houden door vooral te kiezen voor kant en klaar. Maar je kunt er ook voor kiezen om de basis zelf klaar te maken zoals marinades, sauzen en bijgerechten. Of je gaat voor een mix van kant en klaar en zelfgemaakt. Maar of je nu voor simpel gaat of zelf de voorbereidingen maakt, de gourmetstel schoonmaken hoort erbij!

Ik kan me voorstellen dat je na een drukke en gezellige avond geen zin hebt om de gourmetstel goed te reinigen en dat je besluit om het klusje maar naar morgen door te schuiven. Dit moet je niet doen! De gourmetstel schoonmaken is de volgende dag er alleen maar lastiger op geworden. Terwijl  je de gourmetstel na afloop veel makkelijker kunt schoonmaken. Maar hoe doe je dat?

Teflon anti-aanbaklaag

Gourmetstellen zijn vaak uitgerust met een teflon anti-aanbaklaag. Hierop moet je absoluut nooit met een schuurspons of borstel gaan schoonmaken, want dan tast je de anti-aanbaklaag aan. En wordt het schoonmaken de volgende keer lastiger! 

De eerste stap

Als eerste laat je natuurlijk de gourmetstel afkoelen. Vervolgens neem je een rol keukenpapier en daarmee veeg je alle restjes van de bakplaat weg. Je verwijdert op deze manier meteen een deel van de vetten van de bakplaat. 

De gourmetstel schoonmaken

 

1.    Begin met keukenpapier

Start met het afnemen van het gourmetstel met een keukenpapiertje. Zo veeg je alle harde, losse restjes en overtollige vetten en oliën van de bakplaat af. Zo bereid je het gourmetstel voor op het echte schoonmaakwerk. Gebruik geen schuurspons op de bakplaat, want dit zal de teflon antiaanbaklaag aantasten. Beter is om het gourmetstel te laten weken in een sopje. Tip: met het Princess gourmetstel Dinner4All heb je bij het schoonmaken niet meer nodig dan keukenpapier en een kraan. Door de speciale antiaanbaklaag hoef je geen olie of boter te gebruiken bij het bakken waardoor de bakplaat veel minder vies wordt en dus heel makkelijk te reinigen is. Geniaal!

2.    Pannetjes in de vaatwasser

Goed nieuws! De pannetjes kan je vaak prima in de vaatwasser doen. Deze zijn gemaakt van ander materiaal dan de grill zelf en zijn daardoor vaak vaatwasser bestendig. Check uiteraard wel altijd of jij geen speciale pannetjes hebt die niet tegen de vaatwasser kunnen. Anders kan je de pannen in heet water met sop laten weken en met een spatel de restjes eruit schrapen.

3.    Gebruik GEEN ovenreiniger

Je leest regelmatig de tip om met ovenreiniger aan de gang te gaan op je gourmetplaat. Een logische gedachte, want het is een goed middel tegen aangekoekte resten. Toch kan je het beter niet doen! Het ontvet ontzettend goed, maar het neemt ook de antiaanbaklaag mee. Daardoor bakken je pannenkoekjes de volgende keer nog sneller aan en ben je nog langer aan het poetsen. Laat de ovenreiniger dus lekker in de kast staan.

4.    Ammoniak

Hoe krijg je dan wél hardnekkige vetresten en ingebrande vlekken van het gourmetstel? Met ammoniak, een hele sterke ontvetter. Hiermee krijg je zelfs de meest aangekoekte pannetjes en grillplaten schoon. Vul een zak met sop en een scheut ammoniak. Leg de plaat in de zak en laat het een nachtje weken. De volgende dag kan jij alle vlekken super gemakkelijk met een afwasborstel onder stromend heet water afspoelen. Zorg wel dat de ammoniak echt overal vanaf is en was je handen goed of gebruik handschoenen.

5.    Glasreiniger voor het frame

Grote kans dat op het frame van het gourmetstel ook spetters zitten van die lekkere hamburgertjes en gegrilde groentes. Deze neem je heel gemakkelijk af met glasreiniger of een sopje met afwasmiddel. De vetspetters verdwijnen als sneeuw voor de zon en jouw gourmetstel is weer als nieuw.

6.    Beter: ga direct na het gourmetten aan de slag

Dit wil je misschien niet horen, maar natuurlijk is het eigenlijk beter om het gourmetstel niet meteen weer in de kast te zetten en de schoonmaak uit te stellen tot volgend jaar. Zo laat je het vet alleen maar meer intrekken. Beter is het om de volgende keer het gourmetstel gelijk na het gourmetten schoon te maken. Natuurlijk is dit een afknapper na een gezellige avond, maar schoonmaken is nooit leuk dus je kan het maar beter gelijk doen. Ben je daar vanaf. Bovendien heb je dan ook minder last van die vervelende vetlucht in huis.

Met deze tips ga jij met veel plezier het gourmetseizoen in, eet smakelijk!

Pin It on Pinterest

X