Onder het huishouden vallen verschillende taken. Het zijn allemaal klussen die het leven soepeler laten verlopen. Als het regelmatig gebeurt valt het bijna niet op. Maar o wee als er geen schoon ondergoed meer in de kast ligt, er een aanmaning op de deurmat ligt of er geen rollen wc papier meer op voorraad zijn. Maar wat is nou de basis van een huishouden?
Als het huishouden op rolletjes loopt valt dit vaak niet op. Mensen vinden het meestal vanzelfsprekend dat het huishouden redelijk tot goed georganiseerd is. Datzelfde gaat op voor kantoren, stations, op straat etc. Als er niet meer wordt schoongemaakt of het vuil wordt niet meer opgehaald, dan merken we pas dat er op de achtergrond stille krachten bezig zijn om de boel schoon en netjes te houden.
Het organiseren van een huishouden
Het huishouden kun je onderverdelen in zeven categorieën. Koken & boodschappen, opruimen & schoonmaken, wassen & strijken, klussen & tuinieren, (mantel)zorg, verzorging van de kinderen en huisdieren, administratie en als laatste de organisatie en planning van het geheel. Samen vormen al deze taken het dagelijks huishouden.

Bij het verdelen van al deze taken heb je een keuze. Je doet het allemaal zelf, je doet het samen met je huisgenoten of je huurt iemand in om de klus te klaren. De verdeling kan ook zijn dat jij verantwoordelijk bent voor de was, de organisatie en de administratie, je partner voor het koken en de boodschappen, je regelt samen de eventuele zorg en jullie huren een huishoudelijke hulp in voor de schoonmaak. En voor de klussen en de tuin regel je ook iemand.
Alle ballen in de lucht houden
Het valt niet mee om alle ballen in de lucht te houden. Ziekte, verhuizing, drukte op het werk etc. zijn allemaal zaken die de huishoudelijke planning in de war kunnen gooien.
Als al deze taken redelijk tot goed verlopen dan verloopt het dagelijks leven zonder al te veel hindernissen. Maar hoe pak je het aan wanneer het op één of meerdere punten stagneert? Dan moet je prioriteiten gaan stellen. Welke zaken zijn het allerbelangrijkst op dit moment en welke taken kun je op een later moment uitvoeren?

Een time-outmomentje is dan heel belangrijk. Even pas op de plaats maken en eerst bedenken wat op dit moment het meest belangrijke is. Je kunt wel een hoop dingen op de to do list schrijven, maar het moet wel uitvoerbaar blijven! Anders frustreert het straks alleen nog maar meer.
De was heeft prioriteit boven het uitzoeken van dozen die nog op zolder staan of stofzuigen / dweilen. De dozen kunnen desnoods nog weken op zolder staan en dat er even niet gezogen en gedweild wordt is vervelend maar niet onoverkomelijk. Tenzij je een kruipend kind hebt of een huisgenoot (of jezelf) met een huisstofmijtallergie. Is van het laatste sprake dan zul je dus andere prioriteiten moeten stellen.

Een vol aanrechtblad maakt dat je weinig tot geen ruimte hebt om te koken. Het aanrecht opgeruimd houden komt dus in de meeste gevallen voor de badkamer schoonmaken. Natuurlijk is het prettig als dit ook geregeld gebeurt, maar als het niet anders is, dan is het jammer.
De dagelijkse klusjes
De dagelijkse klusjes gaan in principe altijd voor, uitzonderingen daar gelaten. Nu zullen die dagelijkse routines niet voor iedereen hetzelfde zijn. Dit hangt o.a. af van je gezinssamenstelling, een eventuele allergie en de grootte van je huis.
Globaal kunnen we deze taken tot de dagelijkse taken rekenen:
- De was bijhouden
- Het dagelijks opruimrondje
- Koken
- Het aanrecht opgeruimd houden
- Vaatwasser / afwassen
- De wc opfrissen
- Wastafel opfrissen

- Bad en/of douche na gebruik droogmaken
- Hand-, thee- en vaatdoek verschonen
- Email / post / agenda
- Ramen open / ventileren
- Beddengoed laten luchten
- Eventueel bij een huisstofmijtallergie of met kleine kindjes even snel de vloer vegen of stofzuigen
De wekelijkse klusjes
Nadat je de dagelijkse dingen hebt gedaan kun je als je tijd overhebt je richten op de wekelijkse klussen of deze verdelen onder de andere gezinsleden. Sommige taken doe je eens per week, een aantal wat vaker en sommige taken zoals de bedden verschonen kun je ook eens in de veertien dagen doen.

- WC een kleine sopbeurt
- Badkamer de wekelijkse opfrisbeurt geven tip
- Spiegels schoonmaken
- Keukenapparatuur nalopen tip
- Bedden verschonen (of eens in de 14 dagen)
- Planten water geven
- Deurmat uitkloppen
- Stofzuigen en/of dweilen
- Administratie bijwerken
Poetsklussen en eventuele achterstand
Als de dagelijkse en de wekelijkse routines goed lopen kun je de extra poetsklussen aanpakken. Dit zijn bijvoorbeeld de ramen zemen, keukenkastjes schoonmaken, radiatoren ontstoffen enz. Je kunt hier een overzicht downloaden van de poetsklussen. Achter elke poetsklus hebben we neergezet hoe vaak je dit per jaar kunt doen. Bij de meeste taken staat een minimaal aantal en een maximum aantal keer. Bijvoorbeeld bij de ramen zemen. Dit kun je elke maand doen of er voor kiezen om dit 2 keer per jaar uit te voeren of elk kwartaal.

Als de dagelijkse en de wekelijkse routines goed lopen kun je de extra poetsklussen aanpakken. Dit zijn bijvoorbeeld de ramen zemen, keukenkastjes schoonmaken, radiatoren ontstoffen enz. Je kunt hier een overzicht downloaden van de poetsklussen. Achter elke poetsklus hebben we neergezet hoe vaak je dit per jaar kunt doen. Bij de meeste taken staat een minimaal aantal en een maximum aantal keer. Bijvoorbeeld bij de ramen zemen. Dit kun je elke maand doen of er voor kiezen om dit 2 keer per jaar uit te voeren of elk kwartaal.
Of extra opruimen in een vertrek naar keuze. Als je elke week vijftien minuten besteed aan een achterstallig project zoals dozen uitpakken of een vertrek goed uitmesten dan pak je ongemerkt elke maand een uurtje mee. En in een heel jaar zijn dat toch twaalf hele uren.
Huishouden op rolletjes
Een huishouden runnen is hetzelfde als een bedrijf leiden. Je moet organiseren, vooruit plannen, besluiten nemen en taken uitvoeren en/of delegeren. En je maakt deze taken een stuk makkelijker als er een goede structuur aanwezig is. Je kunt je gratis inschrijven voor een korte cursus hoe je een basisstructuur voor het huishouden maakt.

Je maakt het jezelf een stuk makkelijk als je een goede structuur aanbrengt in het huishouden. Dit betekent dat er tijd wordt vrij gemaakt voor het organiseren, plannen en beslissingen nemen. Door middel van de routines houd je grip op het huishouden. En door geregeld de wekelijkse opfrisbeurten en de poetsklussen uit te voeren is het huis opgeruimd en schoon. Geef je nu op voor de gratis 10 daagse cursus!
De Slim Huishoudenapp
Voor de dagelijkse en wekelijkse routines kun je ook onze app downloaden. Er staan voorbeelden van routines in, maar je kunt zelf ook taken toevoegen en verwijderen. En gedane klusjes kun je afvinken. De dagelijkse klusjes worden elke dag gereset, de wekelijkse klusjes worden eens per week van zondag op maandag gereset.
De app is onvindbaar in de playstore
Dat klopt helaas. We zijn er mee bezig. Normaal gesproken wordt er vanuit Google gemaild naar ons info@slimhuishouden.nl. Alleen heeft Google er nu een keer voor gekozen om naar ons slimhuishouden gmail account te mailen. Dit gebruiken wij bijna nooit. Nadat de app was verdwenen uit de PlayStore hebben we ons gmail account geopend en daar bleek dus dat Google nog op een actie van onze kant wachtte. We moesten aangeven voor welke leeftijden de app geschikt is ivm vernieuwde regelgeving. Dit hebben wij deze week ingestuurd naar Google en zij zouden dit gaan beoordelen. Dus hopelijk keert de app naar beoordeling weer snel terug in de store.