Hoe maak je een flexibel weekmenu?
Gepubliceerd op: 5 maart 2023

Een weekmenu maken heeft veel voordelen. Het maken van een boodschappenlijst is eenvoudiger. Het bespaart je hoofdbrekens in de supermarkt: heb ik dit wel of niet in huis? En Je hoeft niet meer na te denken wat er straks op tafel komt. En doordat je slimmer gaat inkopen, bespaar je ook nog eens in je portemonnee!

Wanneer je niet gewend bent aan een maaltijdplanning zie je daar niet altijd de voordelen van in. En soms bestaat er zelfs weerstand tegen het maken van een weekmenu om bijvoorbeeld deze redenen:

  • Misschien is er die dag wel helemaal geen tijd om te koken.
  • Je hebt geen trek in hetgeen op het menu staat voor die dag.
  • Niemand heeft zin om te koken, of het is te warm etc.
  • Als er iets onverwachts tussendoor komt, kunnen de boodschappen weggegooid worden.
  • Het is lastig als je onverwachts vrienden wilt uitnodigen.
  • Je bent dan niet meer vrij om elders te eten of om iets te bestellen.

Deze problemen tackel je in één keer wanneer er een flexibel weekmenu wordt gemaakt.

Een goede maaltijdplanning is namelijk niet in beton gegoten, zodat je je plannen ad hoc kunt aanpassen.

Zorg voor ruimte in de planning

Een weekmenu is een leidraad, je kunt hier gewoon van afwijken. Een goed doordachte maaltijdplanning is namelijk flexibel. Je moet hier alleen rekening bij houden wanneer je het weekmenu gaat maken.

Zelf ben ik vrij chaotisch en de maaltijdplanning geeft me rust. Het idee dat ik elke dag kan veranderen, zonder dat ik boodschappen weg hoef te gooien, geeft mij rust.

Dus ook jij kunt met een weekplanning rustig die ene keer genieten van een niet ingeplande thuisbezorgd maaltijd, blijf je lekker bij je vriendin eten of ga je onverwachts met je partner uit eten.

Check de (gezins)agenda

Voordat je aan het menu van de komende week begint check je eerst de (gezins)agenda. Staan er schoolavonden, verjaardagen, trainingen/wedstrijden op de planning of wordt er misschien  ’s avonds (door)gewerkt. Zijn er dagen dat er erg weinig tijd is om te koken?

Plan voor die dagen een maaltijd in die in maximaal 15 minuten op tafel staat. Of maak het nog makkelijker door een maaltijd uit de vriezer te halen!

Hoe maak je een flexibel weekmenu?

Plan één of twee maaltijden in waarin je uit de vriezer kookt en/of uit de voorraadkast. Voor deze dagen kun je het best voor diepvriesgroente kiezen of voor een pot groenten. Gekookte bieten kun je bijvoorbeeld ook vacuüm verpakt kopen.

Wanneer je voor 1 of 2 dagen geen boodschappen in huis haalt, terwijl je wel 1 of 2 dagen uit de vriezer en/of voorraadkast kunt eten, hoef je niets weg te gooien. Dan is het geen enkel probleem als er iets verandert in de plannen.

Een weekmenu maken

Nu je weet hoe de afspraken voor de komende week zijn, kun je het weekmenu gaan maken. Houd rekening met dagen waarin er weinig tijd is om te koken. Kies op die dagen voor een snel en makkelijk te bereiden maaltijd of haal iets uit de vriezer.

Zelf werk ik bij de maaltijdplanning met ‘vaste dagen’. We eten 1 dag vegetarisch. Daarnaast eten we een dag vis of vlees plus er is een pastadag.

Wekelijks staat er ook een wokgerecht op het menu. En wij eten 2 dagen vooral uit de vriezer en soms uit de voorraadkast. Eén dag is gereserveerd voor de kliekjes, maar dit kan ook onze snackavond worden.  En als ik in een week veel afspraken heb staan, kan het voorkomen dat we die week vaker uit de vriezer eten.

Een maaltijdplanning met ‘vaste dagen’ kan er bijvoorbeeld zo uitzien:

  • Maandag pastadag
  • Dinsdag aardappelen, vlees en groente
  • Woensdag vis
  • Donderdag koken uit de voorraadkast en/of vriezer
  • Vrijdag rijstgerecht of soep
  • Zaterdag snacken
  • Zondag uitgebreid kokkerellen

Door met ‘vaste dagen’ te werken wordt het al makkelijker om een gerecht te bedenken.

Inspiratie opdoen

Als je niet altijd weet wat er op het menu kan komen te staan, dan is een inspiratiemapje wellicht een uitkomst. 

Je bewaart hierin de gerechten die regelmatig gegeten worden. Ook kun je hierin de gerechten opnemen die favoriet zijn bij de eventuele andere gezinsleden en die niet uit de 3 P’s bestaan (pizza, pannenkoek en patat).

Zorg er ook voor dat je een aantal gerechten hebt die snel te bereiden zijn. Dat is handig voor de dagen dat er weinig tijd is om te koken.

Wil je meer lezen?
Boodschappen doen met kinderen
Bezuinigen op boodschappen
Tips om te besparen op boodschappen




Categorieën

Download onze app

Product van de maand




Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

1 Reactie

  1. Connie

    Als ik geen zin had in schoonmaken werd mijn huis vies. Het 2 weken schema geeft mij de stimulans om aan de slag te gaan. Blij mee!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X