Basisplan opruimen – Hoe ga je te werk?
Gepubliceerd op: 31 december 2022

Een basisplan opruimen maken, hoe doe je dat? Opruimen is niet slechts een kwestie van je spullen ergens in een kast wegleggen. Je hebt een basisplan nodig om je huis georganiseerd op te ruimen. Wanneer je spullen een logische, vaste opbergplek hebben, dan is de kans veel groter dat je de zaken na gebruik weer terug legt. Wanneer je beneden iets vaak gebruikt en je hebt boven de opbergplek? Dat gaat niet werken! Dan blijven je spullen ‘zweven’ en rondslingerende zaken hebben de neiging om zich te vermenigvuldigen!

Waar begin je met opruimen?  Je kunt op elke willekeurige plek beginnen. Misschien dat ene rommellaatje in de keuken of de plank met troepjes bij de wasmachine. Het maakt niet uit waar je begint. Belangrijk is wel dat je goed voorbereid te werk gaat. Wanneer je van te voren hebt bedacht hoe je het laatje, plank of ruimte wilt gaan gebruiken, dan hoef je de spullen alleen nog maar op de juiste plaats te leggen en na gebruik natuurlijk terug te leggen!

Basisplan opruimen

Om het opruimen zo makkelijk mogelijk te maken, ruim je de spullen het liefst op in de ruimte waar het wordt gebruikt. Worden er bij de televisie bijvoorbeeld veel spelletje gedaan? Bewaar daar in de buurt dan ook alles wat met de spellen te maken heeft. Hierdoor vergroot je de kans dat spullen na afloop meteen worden opgeruimd. Je huis opruimen in een aantal grote opruimsessies is niet het moeilijkste.

Het opgeruimd houden, dat is vaak veel lastiger. Hoe vaak komt het niet voor dat spullen overal ‘zwerven’, bijvoorbeeld op de trap, de eettafel wachtend op iemand die het meeneemt om het elders in huis op te bergen? En rondslingerende zaken hebben kennelijk een enorme aantrekkingskracht op andere dingen. Voordat je het weet hebben ze zich een aantal keer vermenigvuldigt.

Ruim ook zoveel mogelijk soort bij soort op. Dus alle schrijfwaren in hetzelfde laatje, de pannen samen in één kastje, gereedschap bij elkaar op een plank in de berging.

Plattegrond maken

Wanneer je met een basisplan opruimen aan de slag gaat, dan maak je als eerste een plattegrond van je huis. In elk vertrek geef je aan wat je (jullie) daar doet (n). Welke taken / activiteiten vinden er plaats? Geef dit aan op je tekening. De schets hoeft niet op maat te zijn, een simpele tekening is voldoende. Zolang het voor jou maar duidelijk is. Zie voorbeeld hieronder:

Wat werkt wel, wat werkt niet?

Bij welk vertrek of plek in je huis wil je het basisplan opruimen toepassen? Ga daar eens rustig zitten en bekijk de ruimte alsof je een vreemde bent. Wat bevalt je wel en wat niet? Schrijf dit op. Ook hetgeen wat je wel prettig vindt. Het is namelijk niet zo dat je alles moet veranderen. Wat werkt dat houd je in ere!

Stel jezelf de volgende vragen:

 • Wat doe ik hier vaak?
 • Hoe doe ik dat?
 • Wat gebruik ik hier vaak?
 • Ben ik hier graag?
 • Zo ja, waarom wel?
 • Zo nee, waarom niet?
 • Welke gezinsleden komen hier ook?
 • Wat doen zij hier?
 • Welke spullen gebruiken zij hier vaak?
 • Wat werkt goed?
 • Wat werkt minder goed?
 • Irriteert jou iets hier? Zo ja, wat? 

Voorbeeld 1

Ik kook en bak graag, maar kan helaas niet alles in de keuken kwijt. De basis heb ik dus gewoon in de keuken een plaatsje gegeven. De spullen die ik minder vaak nodig heb, zijn in afsluitbare kratten opgeborgen.

Bijvoorbeeld een krat voor de vele  bakvormen (in de keuken staat een cake-, een muffin- en een rond bakblik), een krat voor alle decoratie spulletjes enz. Op elke krat staat een inhoudsopgave. Soms lukt het gewoon niet om alles daar een plekje te geven waar je het gebruikt. Zoek dan naar een alternatieve manier om het toch zo praktisch mogelijk op te ruimen.

Voorbeeld 2

In het zitgedeelte bewaarden wij een mand met  oude tijdschriften, een mand met allerlei troepjes en een mand met inmiddels verjaarde administratie en gebruiksaanwijzingen van apparaten die allang overleden waren. Nu is het als volgt opgeruimd: een mand met de werkadministratie van manlief. Hij doet dat graag in zijn stoel en laat standaard de spullen liggen. Nu gaat het na afloop meteen zijn mand in en het is uit zicht.

Een tweede mand is gevuld met toebehoren voor de televisie , nieuwe lampen en batterijen (overigens uitsluitend voor de lampen en apparaten op deze plek)  Dit kun je natuurlijk ook op een centrale plaats in huis opruimen, maar bij ons werkt dat minder goed. De derde mand is gevuld met tijdschriften en boeken die op het moment door de diverse gezinsleden worden gelezen.

Neem de tijd

Laat alles rustig bezinken. De komende week/tijd ga je bedenken hoe jij jouw basisplan opruimen wil hebben.

Geef op de tekening aan wat je wil veranderen. Maak bijvoorbeeld een moodboard en plak / schrijf daar alles op wat je binnenvalt. Wat wil je met de ruimte? Koop in ieder geval nog helemaal niets. Dat kan namelijk altijd nog . Wanneer je nu wat gaat kopen is het de vraag of het uiteindelijk wel is wat je wil.

Gun jezelf de tijd. De rommel is niet in 1 dag ontstaan. Het is ook niet weg in 1 dag. Het belangrijkste is je basis. En het plekkenplan is je basis. Besteed hier dus echt tijd aan!

Heb je zelf nog handige opruimtips, laat dan hieronder een berichtje achter.

Wil je meer lezen?
Opruimen – geef alles een vaste plek
een opgeruimde kledingkast
Een opgeruimde kledingkast
Dagelijkse routines voor het huishouden
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X