Wekelijkse schoonmaakbeurt
Wekelijkse schoonmaak – Hoeveel tijd kost dit?
Gepubliceerd op: 25 december 2022

Geregeld krijg ik de vraag voorgelegd waarom het schoonmaken toch zoveel tijd in beslag neemt. Dit kan verschillende oorzaken hebben. De grootte van het huis en de gezinssamenstelling spelen uiteraard een rol. Maar er kunnen ook andere redenen zijn waarom een wekelijkse schoonmaakbeurt lang duurt.

Het eerste wat uiteraard een rol speelt bij de duur van het opfrissen van het huis is de grootte van de woning. Een tweekamerwoning is sneller schoongemaakt dan een vijfkamerwoning. En is er één badkamer of zijn er twee? Een grotere woning betekent gewoon meer werk om het schoon te houden.

Gezinssamenstelling

Wanneer je alleen woont of je bent met zijn tweetjes scheelt ook. Een gezin met kinderen is gewoon bewerkelijker. Met kleine kinderen slingert er geregeld speelgoed rond. En met hun soms plakkerige handjes zitten ze aan de ramen en andere  oppervlakken. Maar ook huisdieren kunnen het nodige bijdragen zoals modderpootjes in huis en de haren die je overal terugvindt.

Wekelijkse schoonmaak

Wat ook verschil uitmaakt bij de wekelijkse schoonmaak is de keuze om alle vertrekken mee te nemen in een week tijd. Je kunt de opfrisbeurten namelijk ook over twee weken verdelen. Wanneer je ons weekschema volgt dan worden de vertrekken wekelijks opgefrist. Bij het basisschema plus of het 2-wekenschema worden de klusjes over twee weken verdeeld.

Als je met bovenstaande factoren rekening houdt, dan ben je gemiddeld een uur tot maximaal drieënhalf uur bezig met de weekschoonmaak. Met de drieënhalf uur heb je een groot huis en een groot gezin 🙂

In deze tijd zijn overigens niet de extra poetsklussen opgenomen zoals de ramen zemen of de badkamertegels schrobben.

Andere oorzaken

Wanneer je vindt dat je teveel tijd kwijt aan de wekelijkse opfrisbeurt, dan kan dat ook nog paar andere redenen hebben:

  • Het huis is niet opgeruimd
  • De inrichting is te bewerkelijk
  • Er wordt te grondig gepoetst
  • Er is geen schoonmaakroutine

Opgeruimd huis

Wanneer een huis is opgeruimd kost de wekelijkse opfrisbeurt minder tijd. Je bent namelijk geen tijd kwijt aan het opruimen.  En je kunt overal makkelijker bij en dat scheelt ook weer, waardoor je sneller klaar bent.

Door bij de dagelijkse routines een opruimrondje te houden, hoeft er tijdens de wekelijkse schoonmaak niet echt meer te worden opgeruimd.

De inrichting is te bewerkelijk

Wanneer je een minimalistische inrichting hebt, is er minder schoonmaakwerk. Hoe meer spulletjes er staan, des te meer onderhoud er nodig is. Wanneer je aanrecht gevuld is met allerlei leuke voorwerpen dan staat dat gezellig. Maar het moet ook schoon worden gemaakt.

Je kunt bij de schoonmaak ervoor kiezen om alle spulletjes te verzamelen en deze na afloop weer terug te zetten. Zelf kies ik ervoor om met de swiffer mijn fotolijstjes en andere prullaria af te stoffen. Hierbij laat ik alles op z’n plek staan en haal de swiffer overal globaal langs. Maar eens in de zoveel tijd moet het wel grondiger gebeuren. Daarvoor hebben we de superpoets.

Welke vloeren liggen er in huis? Houten vloeren hebben een natuurlijke uitstraling, maar ze zijn vaak wel bewerkelijker dan bijvoorbeeld een PVC vloer. Gladde badkamertegels zijn weer makkelijker schoon te maken. En als je kiest voor grote tegels dan zijn er minder voegen om schoon te maken. Als je gaat verbouwen, verhuizen of nieuwe meubels gaat kopen kan het wijs om je af te vragen of het makkelijk te onderhouden is. 

Je poetst te grondig

Je kunt mensen die schoonmaken globaal genomen in twee groepen verdelen: je hebt de snelle schoonmakers en de wat tragere poetsers. Wanneer je langer over een schoonmaakklus doet betekent het meestal dat je grondig te werk gaat. Waar een sneller iemand bijvoorbeeld de hoekjes en gaatjes meestal overslaat, doet een grondige poetser dat vaak niet. Resultaat is dat je langer bezig bent, maar dat het wel blinkend schoon is.

Voor de wekelijkse opfrisbeurt van het huis hoef je echt niet iedere keer alles uit de kast te halen. Het schoonmaken komt iedere keer weer terug. Daarom raad ik de grondige schoonmakers aan om met kleine en grote sopbeurten te werken. Met een kleine beurt neem je voor het oog af.

Zeker in het begin is het handig om met een timer te werken. Je kunt dan bijhouden of je niet teveel tijd aan een kamer besteedt. Met de grote beurt kun je jezelf dan uitleven en op jouw eigen manier te werk gaan.

Een schoonmaakroutine ontwikkelen

Schoonmaken is een vak. Mensen worden ervoor betaald om schoon te maken. Het is dan ook niet raar als je eigenlijk niet goed weet hoe je het beste schoon kunt maken.

Belangrijk is dat je een schoonmaakroutine gaat ontwikkelen. Dan doe je door in een vertrek steeds op hetzelfde punt te beginnen en met de klok mee te werken. Uiteraard kun je ook tegen de klok in werken, zolang je maar elke keer hetzelfde riedeltje afgaat. Dat maakt dat je er straks niet meer bij na hoeft te denken en je de wekelijkse schoonmaak op de automatische piloot uitvoert!

 
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X