Goed ventileren helpt tegen schimmel. Voor een gezond leefklimaat in huis is goed ventileren een vereiste. Dit voorkomt namelijk vocht, schimmel en ophoping van schadelijke stoffen. Maar hoe zorg je voor een optimale ventilatie?
Frisse lucht is belangrijk voor een gezond leefklimaat. Wanneer je dagelijks de ramen een kwartiertje tot een half uurtje openzet stroomt er frisse lucht het huis binnen. Naast het openzetten van de ramen is het ook belangrijk om goed te ventileren.
Luchten
Luchten is wat anders dan ventileren. Zet in de winter de thermostaat lager voordat je de ramen gaat openzetten, anders slaat de thermostaat aan. Zelf zet ik ’s morgens vroeg de ramen gedurende een klein half uurtje open voordat ik de verwarming aanzet. Er stroomt dan wel koude lucht het huis in maar die is in no time weer opgewarmd. Een extra voordeel bij het luchten is namelijk dat er droge lucht binnenkomt en deze droge lucht wordt sneller opgewarmd dan de oude gebruikte lucht die in huis hangt.
Tip: als je langs of vlakbij een drukke weg woont, zet de ramen dan liever niet tijdens de spits open.
Goed ventileren
Goed ventileren is belangrijk. Wil je de lucht in huis gezond houden, dan moet er een continue luchtverversing zijn. En dit doe je eigenlijk het hele jaar door. Of het nu vriest, regent, hard waait of zoals nu tijdens een hittegolf, ventileren doe je 24 uur per dag. Ventileren betekent frisse lucht aanvoeren en de vervuilde lucht afvoeren. Wanneer je dit niet voldoende doet, hangt er een ongezonde lucht in huis, welke gezondheidsklachten kunnen geven.
Ventileren doe je middels roosters, klepraampjes, naden en kieren en/of een mechanisch ventilatiesysteem. Als er niet goed geventileerd wordt, kunnen er meerdere problemen ontstaan. Goed ventileren helpt tegen schimmel, maar bijvoorbeeld ook bij een huisstofmijt allergie. Als je vragen hebt over de ventilatie in huis kun je contact opnemen met de ventilatiespecialist. Zij kunnen je advies geven over de juiste ventilatie voor je huis.

En het is zeker raadzaam om iets aan de ventilatie te doen als je last hebt van de hierna genoemde symptomen of problemen:
- hoofdpijn
- vaak last hebben van een duf gevoel
- problemen met de luchtwegen
- geïrriteerde ogen
- schimmel in huis
- vochtproblemen in de woning
Badkamer
Als je gaat douchen of badderen schakel dan de mechanische ventilatie in. Als je een standenschakelaar hebt, zet deze dan op de hoogste stand. En laat na het gebruik van de badkamer het ventilatiesysteem minimaal 15 minuten op de hoogste stand staan. Schimmels houden van warme en vochtige plekken en goed ventileren helpt tegen schimmel.
Maak na het douchen of badderen de tegels, douchedeur, kraan en spiegel goed droog. hang bijvoorbeeld een trekker in de badkamer om dit klusje snel te klaren. En het werkt ook goed tegen kalkaanslag.
Koude lucht neemt niet makkelijk vochtige lucht op. In de winter helpt het dus niet om na het douchen het badkamerraam wagenwijd open te zetten. Daarom is het zeker aan te raden om in de badkamer een mechanisch ventilatiesysteem te hebben.
Als er geen mechanische ventilatie aanwezig is, zorg dan dat er (indien aanwezig) een ventilatierooster altijd openstaat. En een (klep)raam op een kiertje.
Slaapkamer
Slaap bij voorkeur met het raam een stukje open. Dan komt er gedurende de nacht frisse lucht de slaapkamer binnen, waardoor je beter slaapt. Wil je liever niet slapen met het raam pen, zorg dan in ieder geval dat de roosters open staan. Op die manier komt er toch wat frisse lucht binnen. En je kunt overwegen om de slaapkamerdeur op een kiertje te zetten, zodat de lucht beter kan doorstromen.

Zet dagelijks de ramen een kwartiertje tot half uurtje open, zodat de lucht in de slaapkamers wordt verfrist. Ventileer daarnaast ook hier 24 uur per dag. En vergeet niet om het beddengoed goed te laten luchten. Je verliest in de nacht veel vocht en dat moet kunnen verdampen.
Keuken
In de keuken wordt vrij veel vocht geproduceerd. Alleen al tijdens het koken komen er dampen vrij die afgevoerd moeten worden. Een goed werkende afzuigkap is daarom een absolute must. Het regelmatig schoonmaken van de wasemkap is voor een goede werking belangrijk, evenals het op tijd vervangen en/of schoonmaken van de filters.
En ook in de keuken geldt uiteraard dat je dagelijks een kwartier tot een half uurtje de ramen of deur openzet. En 24 uur per dag ventileren middels natuurlijke en/of mechanische ventilatie.
0 reacties