Door dagelijks een opruimrondje in te plannen, houd je je huis lekker opgeruimd. Schoonmaken gaat sneller wanneer er geen rommeltjes rondslingeren. In het begin duurt het opruimrondje misschien wat langer, maar als je bij bent dan is het in 5 tot 15 minuutjes gepiept.

Grote mand

Neem een grote mand of doos en eventueel een vuilniszak. Begin bijvoorbeeld boven en loop vertrek voor vertrek door. Zaken die weg kunnen gooi je in de vuilniszak. Rondslingerende spullen berg je in de kamer op waar je bezig bent. Worden de spullen elders opgeborgen, deponeer het dan in de mand die je bij je hebt. Kom je vervolgens in een vertrek waarvan je zaken in je mand hebt liggen die daar horen, geef het daar dan een plekje. Ben je klaar en houd je zaken over? Die ruim je tijdens de volgende opruimronde op. Besteed wat extra aandacht aan de rommelmagneten. Dit zijn plekken waar in jouw huis de rommel zich verzamelt. Dat kan de eettafel zijn, de trap, aanrecht, fruitmand etc.

Alles een vaste plek

Het opruimrondje werkt het snelst wanneer zaken een vaste plek in huis hebben. Heb je één of meerdere vertrekken in huis waarbij je het niet redt met het dagelijkse opruimkwartiertje? Ruim dan extra vijf minuten tot maximaal vijftien minuten per dag op in maximaal één kamer. De rommel is niet in één dag ontstaan. Het hoeft dus ook niet in één dag weggeruimd te worden. Haal een kast ook niet meteen leeg, maar werk plank voor plank of laatje voor laatje de hele kast door.

Regelmatig een opruimrondje doen

Doe het dagelijks opruimrondje consequent om te voorkomen dat de boel versloft. Eventueel kun je ‘s avonds nog snel een tweede rondje lopen. Het gemakkelijkste is natuurlijk als iedereen de gebruikte spullen na gebruik gewoon terug legt waar het hoort.