Opruimrondje, houd je huis opgeruimd!
Gepubliceerd op: 4 mei 2018

Door dagelijks een opruimrondje in te plannen, houd je je huis lekker opgeruimd. Schoonmaken gaat sneller wanneer er geen rommeltjes rondslingeren. In het begin duurt het opruimrondje misschien wat langer, maar als je bij bent dan is het in 5 tot 15 minuutjes gepiept.

Grote mand

Neem een grote mand of doos of een big shopper (plus een vuilniszak als je veel rommel hebt liggen). Begin bijvoorbeeld boven en loop vertrek voor vertrek door. Zaken die weg kunnen gooi je in de vuilniszak. Rondslingerende spullen berg je in de kamer op waar je bezig bent. Worden de spullen elders opgeborgen, deponeer het dan in de mand die je bij je hebt. Kom je vervolgens in een vertrek waarvan je zaken in je mand hebt liggen die daar horen, geef het daar dan een plekje. Ben je klaar en houd je zaken over? Die ruim je tijdens de volgende opruimronde op. Besteed wat extra aandacht aan de rommelmagneten. Dit zijn plekken waar in jouw huis de rommel zich verzamelt. Dat kan de eettafel zijn, de trap, aanrecht, fruitmand etc.

Alles een vaste plek

Het opruimrondje werkt het snelst wanneer zaken een vaste plek in huis hebben. Heb je één of meerdere vertrekken in huis waarbij je het niet redt met het dagelijkse opruimkwartiertje? Ruim dan extra vijf minuten tot maximaal vijftien minuten per dag op in maximaal één kamer. De rommel is niet in één dag ontstaan. Het hoeft dus ook niet in één dag weggeruimd te worden. Haal een kast ook niet meteen leeg, maar werk plank voor plank of laatje voor laatje de hele kast door.

Regelmatig een opruimrondje doen

Doe het dagelijks opruimrondje consequent om te voorkomen dat de boel versloft. Eventueel kun je ‘s avonds nog snel een tweede rondje lopen. Het gemakkelijkste is natuurlijk als iedereen de gebruikte spullen na gebruik gewoon terug legt waar het hoort.

Heb je een achterstand met opruimen?

Als je achter loopt met opruimen, dan kun je het beste in één vertrek maximaal een kwartiertje per dag opruimen. En pas na het volgende vertrek gaan als je klaar bent in één kamer.

Het tweede kwartiertje besteed je dan aan een dagelijks opruimrondje. Begin gewoon boven (woon je gelijkvloers werk dan kun je met de klok meewerken) en in elk vertrek ruim je enkele spullen op. In de badkamer bijvoorbeeld de vuile handdoeken en de lege flesjes. Liggen de handdoeken na één of meerdere opruimrondjes allemaal in de wasmand en zijn de lege potjes ed opgeruimd, pak dan bijvoorbeeld de planchette bij de wastafel aan. Of een andere plek, totdat je hele badkamer opgeruimd is. En op deze manier werk je het hele huis door.

Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

1 Reactie

 1. Ina Rotsburg Overhand

  Wat fijn dat ik deze website ben tegen gekomen.
  Kan nu eindelijk aan mijn huishoud- opruimklussen beginnen.
  Loop al langer te denken hoe dat moest.

  Vanaf januari heb ik de hulp afgezegd. Ben al op leeftijd, wil het zelf doen.
  Ik heb de rommel gemaakt, dus met uw schema, kan ik het zonder veel inspanning met plezier uitvoeren. Kook wekker en de radio aan, het komt goed. Ik heb er zin in. Fijn voor de tip; HOEFT NIET IN 1 DAG AF TE ZIJN. DANK, ZEGEN EN GROET.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X