badkamer schoonhouden
Badkamer schoonhouden na gebruik
Gepubliceerd op: 24 december 2019

Een badkamer die altijd lekker schoon en opgeruimd oogt. Wie wil dat nu niet? En met deze simpele tips is de badkamer schoonhouden na gebruik een fluitje van een cent. 

De badkamer schoonhouden wordt het liefst meteen gedaan, nadat er is gebadderd of gedoucht. Je voorkomt er aangekoekte zeepresten en kalkaanslag mee, zodat je bij de wekelijkse opfrisbeurt van de badkamer sneller klaar bent.

Luchten van de badkamer

In de badkamer gebruik je volop warm water en dat hete water zorgt voor de nodige hoeveelheid stoom of waterdamp. Bacteriën en schimmels gedijen prima in een warme en vochtige ruimte. Zorg er daarom voor dat het ventilatiesysteem in de badkamer op de hoogste stand aan staat op het moment dat je gaat douchen of badderen. En laat het ventilatiesysteem na afloop nog minimaal een kwartier op die hoge stand doorwerken.

Als de badkamer over een klepraampje beschikt kun je dit ook op een kiertje zetten. Zet zeker in de herfst of winter het badkamerraam niet wagenwijd open om het vocht af te voeren. De koude buitenlucht neemt minder vocht op dan warme lucht. Overigens blijft het wel belangrijk om dagelijks een kwartier tot een half uur te luchten.

Heb je het idee dat dit niet voldoende is, dan kun je nadat je klaar bent in de badkamer de deur even open laten staan, zodat het vocht ook langs deze weg kan opdrogen.

Badkamer schoonhouden

Kalkaanslag is een veel voorkomend probleem in de badkamer. Door de tegels, douchedeur, kranen en spiegel na afloop droog te maken, voorkom je de meeste kalkaanslag.

Hang daarom standaard een raamwisser bij de douche om na afloop de tegels en douchedeur droog te trekken. De douchedeur, kranen en spiegel kun je snel nadrogen met een thee-,  luier- of droogdoek.

Mijn eigen routine

Als ik zelf heb gedoucht, dan sla ik een grote handdoek om en wikkel een handdoek om mijn haren.  Vervolgens trek ik met de raamwisser de tegels droog en daarna de douchedeur.

Daarna poets ik mijn tanden en ondertussen trek ik met de raamwisser de spiegel droog en na het spoelen maak ik in nog geen 30 seconden de wasbak schoon. In een mandje liggen de schoonmaakspullen en -doekjes voor het grijpen. Daarna pak ik mijn droogdoek en maak ik de kranen droog. Daarna neem ik snel nog even de douchedeur, wasbak en spiegel extra af.

Dan nog snel de was in de wasmand en een laatste controle of alles op de juiste plek staat. Dan zet ik het raam open (in de zomer doe ik dat eerder) en de badkamer ziet er weer picobello uit. En het kost me nog geen vijf minuten. En ondertussen zijn ook mijn tanden gepoetst en ben ik zelf praktisch opgedroogd.

De truc is om dit soort handelingen jezelf eigen te maken, zodat het een routine wordt.

Wasgoed

Verschoon in ieder geval 2 keer per week de handdoeken. Woon je met meerdere (gezins)leden in huis, vervang de handdoek bij de wastafel dan iedere dag.

De gebruikte handdoeken kun je na het afdrogen laten drogen aan een handdoekenrek of een badkamer radiator. Gebruik liever geen haakjes, want de handdoeken worden op deze manier niet goed droog.

Laat ieder gezinslid zijn of haar vuile was in de wasmand gooien. Het is in veel huishoudens een bron van ergernis, wasgoed wat overal ligt, behalve daar waar het hoort!  Je zou de regel kunnen instellen, dat hetgeen niet in de wasmand ligt, niet wordt gewassen 😉

De badkamer opgeruimd houden

De badkamer schoonhouden gaat makkelijker als het ook opgeruimd is.  Zorg ervoor dat alles een vaste plek heeft. Losse tubes, potjes, flesjes bewaar je bijvoorbeeld in een mandje of doosje. Dat ziet er netter uit en het is ook nog eens makkelijker met schoonmaken.

Als deze stappen na iedere douche- of baddermoment worden gedaan, dan kost de wekelijkse opfrisbeurt van de badkamer minder tijd. Plus het voordeel dat de badkamer altijd lekker schoon en opgeruimd is.
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X