gezond leefklimaat
Een gezond leefklimaat in huis is belangrijk
Gepubliceerd op: 12 oktober 2019

Je kunt ziek worden van virussen en bacteriën. Maar wat we ons niet altijd realiseren is dat we ook ziek kunnen worden in een huis waar niet goed geventileerd wordt. Maar ook de luchtvochtigheid speelt een rol alsmede het voorkomen van schimmels. Hoe zorg je nu voor een gezond leefklimaat in huis?

Een goede weerstand is belangrijk om minder vatbaar te zijn voor de ziekmakende virussen en bacteriën. Een goede nachtrust, gezond en gevarieerd eten en voldoende beweging zijn essentieel voor je gezondheid. Goed voor jezelf zorgen is dus belangrijk. En daar valt ook een gezond leefklimaat in huis ook onder!

Goed ventileren voor een gezond leefklimaat

Het is belangrijk voor je gezondheid om je huis goed te ventileren. Toch gebeurt dit niet altijd voldoende. Een raam gedurende een half uurtje openzetten is geen ventileren. Een huis heeft namelijk vierentwintig uur per dag frisse lucht nodig. Door te ventileren wordt de vervuilde lucht (vocht) het huis uitgevoerd en komt er frisse buitenlucht naar binnen.

Ventileren kost uiteraard wel energie. Maar aan de andere kant bespaar je ook weer op je stookkosten. Droge lucht verwarmt namelijk sneller dan vochtige lucht. Wat je extra kwijt bent aan de energierekening dient wel een goed doel, namelijk je eigen gezondheid!

Het CO² gehalte in huis

Wanneer een huis niet optimaal geventileerd wordt, kan het CO² gehalte in de woning te hoog zijn. Wanneer er teveel CO² in een ruimte aanwezig is, beperkt dit de zuurstofopname in ons lichaam. Hierdoor schakelt ons lichaam over op een lager energieverbruik en dit kan weer lichamelijke klachten geven zoals sneller vermoeid raken, je minder goed kunnen concentreren, misselijkheid, duizelig zijn en hoofdpijn.

Voor een gezond leefklimaat kun je het CO² laten opmeten. Je kunt dit luchtonderzoek laten uitvoeren als je bijvoorbeeld bovengenoemde klachten hebt. Maar ook als je bijvoorbeeld geregeld last hebt van schimmel op de muren.

Vochtproblemen

Wanneer je last hebt van vocht in huis is het in de eerste plaats belangrijk om te voorkomen dat er vocht in je huis terechtkomt.

  • Hang wasgoed zoveel mogelijk buiten te drogen.
  • Droog de wanden en vloer na het douchen met bijv. een trekker, handdoek of een droogdoek. Hiermee sla je twee vliegen in één klap, je voorkomt er namelijk ook kalkaanslag mee 😉
  • Na het douchen of badderen een raampje openzetten.
  • Gebruik tijdens het koken de deksels.
  • Laat na het koken de afzuigkap een kwartiertje aanstaan.

Vochtproblemen worden vaak veroorzaakt doordat er te weinig wordt geventileerd. Wanneer je met meerdere mensen in huis woont, wordt er gemiddeld zo’n 8 tot 10 liter vocht geproduceerd. En dat vocht moet ook weer je huis uit, dus blijf vooral ventileren voor een gezond leefklimaat!

Categorieën

Download onze app

Product van de maand




Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

2 Reacties

  1. yVETTE

    Fijne tips! Ik zie nu dat ik a en toe hier toch een beetje in faal. Ik zou meer moeten ventileren!

    Antwoord
    • redactie

      Ventileren is inderdaad heel belangrijk, maar ik ‘vergeet’ het soms zelf ook. De ventilatieroosters staan nu standaard open, en elke dag gaan hier even de ramen vol open (met de verwarming uit uiteraard 😉 )

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X