een herinneringsdoos maken
Een herinneringsdoos maken voor later
Gepubliceerd op: 3 september 2020

Je mooie herinneringen wil je koesteren en bewaren. Maar door de drukte van alledag denk je daar niet altijd aan. Een herinneringsdoos maken voor je kindje wordt het meest gemaakt. Maar waarom zou je ook geen doos maken voor alle andere speciale momenten in je leven? Hoe pak je het nu aan om een mooie doos met herinneringen te maken? 

Toen ik van mijn eerste kindje was bevallen kreeg ik een doos vol herinneringen van mijn ouders. Er zaten de standaard voorwerpen in zoals mijn eerste gedragen rompertje, een verzameling melktandjes en mijn eerste haarlokje. Maar ook het voorleesboekje waar ik het liefst uit voorgelezen wilde worden en mijn favoriete – en inmiddels versleten – knuffel. En waar ik heel verrast mee was dat ik mijn eigen schoolagenda’s tegenkwam. Die waren in de jaren ’70 en ’80 meer een soort van dagboeken volgeplakt met foto’s en vol gepend door mij en m’n vriendinnen. En het was ontzettend leuk om die agenda’s weer terug te zien.

Mijn ouders (speciaal mijn moeder) had gewacht totdat ik was bevallen van een kindje. Ja zei ze, ik had het ook eerder kunnen geven toen je uit huis ging, maar waarschijnlijk had je het dan niet allemaal bewaard. En hoe verschrikkelijk wijs was die keuze van mijn moeder. Want inderdaad in die tijd was ik helemaal niet bezig met herinneringen bewaren. Maar nu ik een eigen kindje had, drong tot me door hoe waardevol tastbare herinneringen kunnen zijn.

Een herinneringsdoos maken

In een herinneringsdoos bewaar je de spullen die heel speciaal voor je zijn, omdat ze je bijvoorbeeld doen denken aan een mooie gebeurtenis in je leven.

Voor mijn kinderen, mijn mannetje en mijzelf heb ik mooie herinneringskoffertjes gekocht. Mijn man vond dat allemaal niet zo nodig, maar nu -jaren later- is hij er toch blij mee. Wat ouder worden al niet met een mens doetwink  De kinders zijn inmiddels uit huis en ik denk dat ik wacht met geven totdat ook zij het meer kunnen waarderen.

Je kunt een kant en klare herinneringsdoos of koffer kopen, maar je kunt er ook zelf’ één maken. Maar je kunt het ook heel simpel houden door te kiezen voor een doorzichtige opbergbox met deksel. Wil je inspiratie opdoen neem dan eens een kijkje op pinterest.

Wat stop je in een herinneringsdoos?

Dat is natuurlijk een persoonlijke keuze. Maar hieronder vind je een aantal voorbeelden van hetgeen je kunt bewaren.

 • Foto’s (als ze ontwikkeld zijn of het cdtje van de foto’s )
 • Melktandjes
 • Plukje haar van de kinders
 • Verlopen paspoorten (als er stempels in staan van verre landen of vanwege de pasfoto)
 • Knutselwerkjes
 • Diploma’s (van de kinderen, zoals een veterdiploma, het pietendiploma en het zwemdiploma)
 • Souvenirs van een dagje uit of een vakantie
 • Kaarten en misschien wel brieven! van dierbare familie of vrienden
 • Medailles
 • Speciale kleding bijv het eerste paar sokjes van je baby
 • Schoolrapporten
 • Boekje van het consultatiebureau waar de ontwikkeling van je kindje in staat
 • Dagboeken
 • Bedankkaartje, geboortekaartjes en rouwkaarten 

Als de herinneringsdoos te klein wordt?

Als de herinneringsdoos te klein wordt, kun je een tweede doos in gebruik nemen. Of je kiest ervoor om een grotere doos in gebruik te nemen. Let hierbij wel op dat het nog wel makkelijk te tillen is, zeker als de herinneringsbox helemaal gevuld is. Het maakt het tevoorschijn halen en weer opbergen ook makkelijker als de doos een hanteerbaar formaat heeft.

Probeer te voorkomen dat je teveel herinneringsdozen krijgt, want dan wordt het al gauw rommelig en onoverzichtelijk. Stelregel is 1 tot 2 dozen per gezinslid.

Waarom je de herinneringsdoos af en toe moet nalopen?

Loop de doos ook zo af en toe eens door om de items eruit te halen die je niet langer wil bewaren. Hieronder staan wat voorbeelden van herinneringen die je eventueel kunt opruimen:

 • Items waarvan je niet meer weet waarom het in de herinneringsdoos is terechtgekomen
 • Spullen die niet langer de moeite waard zijn om te bewaren
 • Voorwerpen die je dubbel in de doos hebt zitten, 1 exemplaar is genoeg
 • Dingen die helaas stuk zijn gegaan, verpulverd of anderszins zijn beschadigd
 • Herinneringen waar je verdrietig van wordt
 • Als je teveel van iets wilt bewaren zoals kindertekeningen van je kindje

Als je kind in de kleuterklas zit, komen er heel veel prachtige tekeningen je huis binnen. De verleiding kan dan groot zijn om veel te bewaren in het herinneringenkoffertje. Dus na een half jaartje heb je al een hele stapel kunstwerken verzameld. Naast een herinneringsdoos kun je voor elk schooljaar een groot schetsboek kopen om daar de mooiste kindertekeningen en knutsels in te plakken.

Nog een paar tips

Creëer een ruimte waar je de herinneringen bewaart voordat je ze opruimt in de herinneringsdoos. Je kunt hiervoor een keukenlade, een mand of een lade/plank in de woonkamer gebruiken. Dit heeft 2 voordelen:

 1. Je voorkomt hiermee dat spullen misschien gaan zwerven door het huis
 2. En het voorkomt dat je wellicht te veel gaat bewaren

Bij het opruimen moet je het jezelf zo makkelijk mogelijk maken. Als je iedere keer dat je iets in de doos wilt opbergen, deze te voorschijn moet halen, dan gaat dat gauw vervelen. De kans is groot dat je de dierbare herinneringen overal in huis terugvindt. Het wordt dan ergens neergelegd om het op een later tijdstip op te bergen.

Als je de items verzameld op 1 vaste plek, dan kun je een paar keer per jaar een moment inplannen om ze op te ruimen in de betreffende herinneringsdoos. En je kunt de spullen meteen bekijken of ze echt een plaatsje verdienen in de doos met memories.

Als je 1 van onze huishoudschema’s volgt, dan wordt daar 2 maal per jaar een moment voor gereserveerd om het uit te zoeken en op te ruimen. En je kunt dat moment meteen gebruiken om te kijken of de herinneringsdoos nog steeds up to date is en je kunt even wegdromen bij alle herinneringen die je inmiddels verzameld hebt 😉

Een laatste tip is om de knutselwerkjes en tekeningen van je kinders te voorzien van een naam en een datum. Dat scheelt later een hoop giswerk.
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X