Kinderknutsels en kindertekeningen opruimen
Gepubliceerd op: 23 december 2022

Zodra je kinderen beginnen met tekenen, verven, kleien en knutselen komt er een prachtige bonte parade van de mooiste tekeningen en knutsels voorbij. Zeker als kinderen naar de basisschool of kinderdagverblijf gaan, word je overspoeld met allerlei moois. Maar helaas kun je niet alles bewaren. Hoe kan je het beste de kinderknutsels opruimen? 

Je kunt samen met je kind bepalen wat jullie zullen bewaren. Leg al het moois uitgestald op de tafel en beslis samen wat er kan blijven en wat er weg mag. Blijft er in de eerste ronde nog veel over om te bewaren, organiseer dan een tweede opruimrondje om een kleinere selectie aan knutsels en tekeningen over te houden. Tip: laat je kind zelf een mooie knutsel en/of tekening uitzoeken om deze weg te geven aan oma en opa, oom en tante of andere familieleden of vrienden.

Memorieboek

Je kan de kinderknutsels opruimen in een mooi jaarlijks memorieboek voor je kind. Deze kun je zo uitgebreid maken als jullie zelf willen zoals het gebruik van foto’s, elk jaar een hand- en een voetafdrukje op te nemen, je kunt alles extra versieren, verhaaltjes erbij schrijven of leuke anekdotes.

Kinderknutsels opruimen, kindertekeningen opruimen
 • Schaf elk jaar voor ieder kind een groot wit schetsboek aan. De mooiste tekeningen kun je dan in het schetsboek plakken.
 • Is je kind graag creatief bezig dan kunnen ze voor de ingeplakte tekening nog een mooie omlijsting maken.
 • Eventueel kun je er een leuke anekdote bijschrijven.
 • Werkjes die niet in het boek passen, kun je fotograferen en op deze manier inplakken.
 • De foto’s kun je een extra accent geven door ze te bewerken of te versieren.
 • De kaft kan versierd worden met plaatjes, kraaltjes, verf enz.
 • Wanneer je er ook geregeld een foto van je kind inplakt is het een mooi herinneringenboek voor later, op leeftijdsjaar gesorteerd.
 • Een memorieboek is misschien ook een leuke kadotip voor de grootouders of andere familieleden en vrienden.

Een wall of fame

Wat ideaal is om een wall of fame te maken voor de kleine kunstenaars. Je kunt een muur gebruiken, maar een een deur. Eventueel verf je een deel met magneetverf. Je kunt met oude schilderijlijstjes, wasknijpers, touw etc aan de slag gaan. Op pinterest kun je inspiratie op doen wat betreft de mogelijkheden.

Kinderknutsels opruimen, kindertekeningen opruimen
 • Tekeningen kun je op diverse manieren ophangen. Een deur of prikbord is hiervoor prima geschikt.
 • Wil je een wand opsieren met de tekeningen dan kun je een bevestigingssysteem kopen of zelf maken. Je hebt twee ophangpunten nodig waartussen een draad hangt. De tekeningen hang je aan die draad met bijvoorbeeld een (versierde) wasknijper.
 • Grotere werkjes kunnen tentoongesteld worden op een mooi plekje in huis. Laat je kind kiezen wat er wordt neergezet en wat vervangen kan worden door een ander werkje of tekening.

Weggeven

Natuurlijk zijn er trotse grootouders en ooms en tantes die maar wat blij zijn met de creaties van je kids. Om te zorgen dat de oma’s en opa’s en ooms en tantes straks niet met het probleem zitten van de kinderknutsels opruimen, is het misschien leuk om een apart herinneringenboekje voor ze te maken.

De blije doos

Een andere mogelijkheid is het maken van een ‘blije doos’. Naast andere dierbare herinneringen aan de kindertijd, kunnen hier ook de allermooiste tekeningen en knutsels in. Leuk voor later! En uiteraard kan de ‘herinneringsdoos’ ook mooi versierd worden door je koters.

Kindertekeningen opruimen

De onderstaande tips hebben we ontvangen van onze bezoekers:

 • Er is een handige artkiveapp die je kunt downloaden en daarmee kun je de knutsels van je kids vereeuwigen.
 • Een andere lezeres tipte ons over het gebruik van een harmonicamap. Hierin kun je de prachtige tekeningen van je kroost opbergen.

Heb je zelf nog een leuke tip voor het opruimen van kindertekeningen of -knutsels? Laat dan hieronder een berichtje achter.

 

 
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X